Roest verwijderen? Hoe kunt u roest best behandelen?

roest

Wat kunt u best doen om roest te verwijderen? Lees op deze pagina hoe roest ontstaat, hoe u het voorkomt en op welke manier u het snel en gemakkelijk kunt verwijderen. Bijvoorbeeld van metaal, maar ook uit textiel.

Hoe ontstaat roest?


roest verwijderenRoest is één van de meest bekende vormen van corrosie, ofwel: aantasting van materialen door een reactie met hun omgeving. Roest is aantasting van metaal doordat het reageert op een combinatie van water en zuurstof.

Een dergelijke reactie kan je voorkomen door het metaal te beschermen met bijvoorbeeld een laklaag, zoals bij auto’s gedaan wordt. Maar als die lak dan beschadigd raakt, wordt het metaal kwetsbaar voor roestvorming.

Roest in kleding ontstaat meestal doordat deze met verroeste onderdelen in contact komt, maar kan ook veroorzaakt worden door een oude wasmachine of strijkijzer met roestvorming.

2 tips om het ontstaan van roest te voorkomen

HG heeft diverse oplossingen om roest te verwijderen, waaronder de HG roestoplosser, maar het liefst voorkomt u roest natuurlijk. We delen 2 tips met u om roestvorming zoveel mogelijk te voorkomen. 

1. Luchtontvochtiger
Roest ontstaat o.a. door vochtigheid, waardoor het belangrijk is om voor een zo laag mogelijke luchtvochtigheid te zorgen. Hierdoor gaan metalen voorwerpen niet, of in ieder geval minder snel, roesten. In de industrie zet men vaak grote luchtontvochtigers in om zo ijzerhoudende materialen en producten tegen roest te beschermen. Veder is het best om metalen delen die vochtig zijn geworden direct af te drogen.

2. Auto inspecteren
Om roest bij uw auto te voorkomen dient u regelmatig uw auto te inspecteren. Plekken die snel vochtig worden, zoals wielkasten en bumpers, zijn erg gevoelig voor de ontwikkeling van roest. Controleer verder plekken waar twee stukken metaal tegen elkaar aan zitten, wat voor frictie en slijtage zorgt. Hierdoor kan de lak beschadigd raken, wat de kans op roestvorming vergroot. Verder is ook de onderkant van uw auto een belangrijke plek om te controleren. De onderkant heeft het namelijk het zwaarst te verduren en komt veel in aanraking met smerigheid en vocht. Verwijder direct de roest die u aantreft om te voorkomen dat deze zich verder verspreidt. Behandel de aangetaste plekken vervolgens met een middel dat tegen roest beschermt, zoals metaallak.

Tips om roest te verwijderen

Als u roestplekken heeft aangetroffen, kunt u deze op één of meerdere van onderstaande huis-, tuin- en keukenmanieren proberen te verwijderen. Kies wel het middel dat best bij de ondergrond past!

3 middelen om roest te verwijderen

Naast de effectieve oplossingen van HG zijn er nog enkele andere huis-, tuin- en keukenmanieren die u eventueel kunt proberen om roest te verwijderen.

1. Cola
Eén van de middelen die gebruikt kan worden voor het verwijderen van lichte roest is cola. Gooi bijvoorbeeld wat cola op kleding waar roestvlekken in zijn gekomen, laat deze even intrekken en doe het kledingstuk vervolgens in de wasmachine. Of leg een verroeste sleutel in de cola, tot de roest is verdwenen.

roestvlekken verwijderen2. Cement
Voor roest op muren kunt u proberen om een klein cementpapje te maken en de vlek daarmee in te smeren. Borstel het cementpapje weg zodra het droog is geworden. 

3. Water en oxaalzuur
Voor natuurstenen vloeren kunt u volgens sommige websites een kleine oplossing maken met water en oxaalzuur. Poets de oplossing erop met een borstel, laat deze even inwerken en spoel daarna af. Ons advies: probeer de oplossing altijd eerst uit op een onopvallende plek! 

Lijken deze tips toch niet te werken? Probeer dan de oplossingen van HG die speciaal zijn ontwikkeld om roest te verwijderen.

HG heeft dé oplossing om roest te verwijderen

HG heeft drie producten tegen roest of de vlekken die hierdoor kunnen ontstaan.

Ten eerste hebben wij HG roestoplosser. Deze uiterst effectieve roestoplosser verwijdert de roest op metaal zonder te schuren. De roestoplosser is geschikt voor onder andere hekken, tuingereedschap, schaatsen, bouten, moeren en gereedschap. De roestoplosser verdampt zeer traag, waardoor de werking lange tijd aanhoudt. Bovendien heeft de roestoplosser een roestwerende werking, waardoor het metaal direct na de behandeling gelakt kan worden. 

Verder hebben wij ook nog HG roestvlekken verwijderaar die roestvlekken en andere oxidatievlekken eenvoudig en veilig verwijdert uit alle keramische tegels, beton, marmer, dakpannen, metaal en hout. Deze roestvlekken verwijderaar bevat geen zuren en is dus niet alleen veilig voor bovenstaande ondergronden, maar ook voor marmer, hardsteen, betonsteen en ander kalkhoudend steen.

En heeft u per ongeluk roest op uw kleding gekregen? Gebruikt dan onze HG vlekweg nr. 7, die speciaal ontwikkeld is voor het verwijderen van roestvlekken in kleding.

Heeft u zelf een goede tip om roest te verwijderen? Laat het ons weten!


Aanbevolen product
HG roestoplosser

Aanbevolen product

HG roestoplosser

€ 8,39

500ml

Andere tips voor Klus & Doe-Het-Zelf