Eindelijk zomerweer: zo wordt je BBQ weer als nieuw

21 juni 2021

Na het regenweer, wordt het stilaan optimaal weer voor een barbecue. Dit betekent ook dat het weer tijd is voor het minst favoriete taakje: het kuisen van de barbecue. Nochtans neemt de Belg het zeer nauw met de hygiëne van zijn barbecue, want vier op vijf Belgen doet dat binnen de 24 uur. Dat blijkt uit onderzoek van schoonmaakmiddelenfabrikant HG. „Als je weet dat bijna de helft van de Belgische barbecue-eigenaars minstens vijf keer per jaar de barbecue aansteekt, is goede barbecue-hygiëne zeker geen bijzaak“, zegt Inge Verheirstraeten, country manager België bij HG.

De zomer staat voor de deur en dan komt traditiegetrouw ook de barbecue van stal. Het hygiëne-onderzoek van HG toont dat bijna de helft (43%) over een toestel beschikt. 86% van hen steekt minstens twee keer per jaar de grill aan, maar liefst 46% van hen doet dat zelfs vijf keer of meer.

Hoe maakt de Belg zijn barbecue schoon?
Toch is de barbecue schoonmaken een hele karwei die de Belg liefst snel afrondt: Maar liefst 46% van de eigenaars maakt zijn of haar geliefkoosde toestel meteen proper na gebruik, 38% doet dat een dag later.  Voor de schoonmaak van de barbecue vertrouwt 36% volgens het onderzoek op een sopje van afwasmiddel of allesreiniger, 1 op 3 kiest dan weer voor een speciale schoonmaakborstel. Een minderheid van 16% kiest voor gespecialiseerde schoonmaakmiddelen.

Hoe kun je het best de barbecue schoonmaken?
Een vuile barbecue kan soms een hele klus lijken, maar met deze tips is je grill in een mum van tijd terug helemaal proper:

  1. Om de resten van vet en verbrand vlees te lossen, gebruik je best een barbecuereiniger die je op het oppervlak spuit.
  2. Gebruik daarna een borstel of schuurspons om het rooster te schrobben.
  3. Spoel de barbecue daarna met warm water schoon
  4. Zet je gereinigde rooster enkele minuten boven de vlam voor je weer aan het bakken gaat.
  5. Zorg tot slot dat behalve je rooster ook de barbecue zelf proper is. Zorg dat er geen resten van vet of verbrand vlees achterblijven.

„Schone barbecue = betere smaak en kwaliteit“
Inge Verheirstraeten, country manager België bij HG, is aangenaam verrast door de resultaten: „Het is onze missie om mensen te helpen om hun woonomgeving schoon en veilig te houden, zodat ze hier ten volle van kunnen genieten. Het doet ons in dat opzicht plezier dat de Belg zijn barbecuestel zo goed onderhoudt. We zien dat slechts een minderheid voor een gespecialiseerd product kiest, hoewel je daar net meer tijd mee bespaart en een schoner resultaat krijgt. “

Ook Jord Althuizen, wereldkampioen barbecueën en oprichter van barbecue-bedrijf Smokey Goodness, onderstreept het belang van een goed schoonmaakritueel. „Er worden meer luxe-barbecues verkocht en veel mensen doen inmiddels meer dan alleen wat worstjes en brochettes barbecueën “, zegt hij. In dat opzicht is het volgens Althuizen niet onlogisch dat hygiëne een belangrijke plaats inneemt bij de gemiddelde barbecue-chef. „Een schone barbecue is niet alleen veiliger, maar ook beter voor de smaak en kwaliteit. “