November: tips tegen schimmel en andere seizoensproblemen

November: tips tegen schimmel en andere seizoensproblemen

Het is nu echt herfst. Het regent en het waait. Geen prettig weer om buiten te zijn. Helaas kan deze seizoensverandering ook voor vervelende problemen in huis zorgen. Natte en vieze schoenen op de vloer, muffe luchtjes in huis en het meest vervelende van allemaal, het kan voor meer schimmel zorgen. Gelukkig weten we bij HG hoe we dat allemaal kunnen oplossen. Zo blijft het binnen wel lekker schoon en fijn.


Waarom bepaalde vervuiling sneller voorkomt in de november?

Doordat het in november meer regent en daardoor natter en modderiger is, komen vlekken op de vloer door vieze schoenen natuurlijk sneller voor. Daarnaast kunnen natgeregende jassen en kleren sneller voor vlekken zorgen en bovendien leiden tot muffe geurtjes. Omdat we ook nog eens vaker de ramen dichthouden, blijven muffe geurtjes ook langer hangen.

Daarnaast stijgt de luchtvochtigheid in huis vaak. Dit versterkt de muffe geur nog meer. Helaas veroorzaakt een hoge luchtvochtigheid vaak een nog vervelender probleem: schimmel. Schimmel gedijt goed in vochtige omgevingen. Hierdoor komt het vanaf november vaker en op meer plaatsen voor dan normaal.

Schimmel kan, naast dat het er vies uitziet, ook leiden tot gezondheidsklachten, vooral bij kinderen, ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid. Alle reden dus om de problemen van een hoge luchtvochtigheid aan te pakken.

Waarom bepaalde vervuiling sneller voorkomt in de november?

Waarom schimmel zo snel mogelijk verwijderen?

Waarom schimmel zo snel mogelijk verwijderen?

Het is verstandig om schimmel zo snel mogelijk te verwijderen, omdat het kan leiden tot de volgende problemen:

 • Schimmel kan bestaande gezondheidsproblemen, zoals astma of andere longaandoeningen, verergeren en kan je vatbaarder maken voor klachten zoals keelpijn, hoesten, benauwdheid en gewrichtspijn.
 • Schimmel kan schadelijk zijn voor bepaalde materialen. Zo kan het bijvoorbeeld houtrot veroorzaken, pleisterwerk beschadigen, behang aantasten of verf laten afbladderen.
 • Schimmel kan een vervelende muffe geur in huis veroorzaken.

In de rest van het blog zullen we uitleggen hoe je schimmel op verschillende plekken kunt aanpakken.


Wat te doen tegen schimmel in de badkamer, kelder of schuur

Ruimtes zoals de badkamer, kelder of schuur zijn meestal vochtiger dan andere ruimtes in huis. Het is dan ook niet vreemd dat schimmel zich hier sneller vormt. Gelukkig is goede ventilatie vaak goed mogelijk in deze ruimtes. Heeft de badkamer geen raam? Dan kan het de moeite waard zijn om mechanische ventilatie aan te schaffen. Het helpt nog beter als je een half uur voor het douchen ventileert. Zorg er ook voor dat er zo min mogelijk kalk en andere vuiligheid in de badkamer aanwezig is, omdat schimmel sneller groeit op deze voedingsbodems. Gebruik één van onze kalkwegproducten en onze badkamerreiniger om de badkamer schoon te maken.

Wilt u meer tips? Lees dan al onze tips tegen schimmel in de badkamer of tegen  schimmel-, weer- of vochtplekken. Natuurlijk kunt u deze schimmelplekken ook verwijderen met HG schimmelreiniger schuimspray of HG schimmelreiniger. Bekijk de video om te zien hoe onze schimmelreinigers werken.


Wat te doen tegen seizoensgebonden schimmel?

Wat te doen tegen seizoensgebonden schimmel?

Schimmel die op andere plaatsen in het huis voorkomt, vooral in de herfst en winter, is erg vervelend. Toch kun je er wel iets tegen doen. Hier zijn een aantal handige tips:

 • Ventileer ook in de herfst en winter
  Het makkelijkste is om ook in de koudere maanden minimaal een kwartier, en liever zelfs een half uur, te ventileren in huis. Vooral in de slaapkamers is dit belangrijk. Mensen verdampen vocht tijdens hun slaap. Alleen daarom is het al belangrijk om te ventileren. Dit zorgt voor frisse en minder bedompte lucht in huis, waardoor schimmel minder kans krijgt. En hoewel dit bijna tegenstrijdig klinkt, is het zelfs beter voor de stookkosten. Schone, frisse en minder vochtige lucht in huis warmt sneller op, wat juist resulteert in lagere stookkosten.
 • Plaats een luchtontvochtiger
  Een iets duurdere oplossing is het plaatsen van een luchtontvochtiger. Deze haalt vocht uit de lucht en zorgt zo voor een ideale luchtvochtigheid. Dit voorkomt schimmelvorming en zorgt ook voor een minder muffe lucht.
 • Schoonmaken in huis
  Met name bij kozijnen kan schimmel snel ontstaan. Maak deze en andere vochtige plekken in huis regelmatig schoon.
 • Schimmel verwijderen met HG
  Zijn er eenmaal schimmelplekken in huis? Dan kunt u HG schimmelreiniger schuimspray of HG schimmelreiniger gebruiken. Let echter goed op. Niet alle oppervlakken zijn geschikt voor onze schimmelreinigers. Lees het etiket goed en gebruik het in ieder geval nooit op textiel. Probeer het op andere oppervlakken altijd eerst uit op een onopvallende plek. En ventileer daarna goed.

Muffe luchtjes voorkomen

Vocht, de verwarming en damp kunnen snel voor vervelende luchtjes in huis zorgen. Gelukkig is er makkelijk wat aan te doen. Natuurlijk kunt u een luchtverfrisser gebruiken, maar luchtverfrissers maskeren de vervelende geur alleen. Met HG kunt u de geur ook effectief elimineren.

 • Muffe geur door gootsteen of afvoer
  Door regen moet de riolering buiten ook vaak veel water verwerken. Dit kan voor een rioollucht zorgen in huis. Het is dan verstandig om in ieder geval verstoppingen helemaal te voorkomen. Gebruik hiervoor één van onze ontstoppers. Voor de keuken hebben we ook HG afvoerstank verwijderaar. Deze gaat een nare lucht uit de gootsteen tegen. Of lees onze tips tegen een stinkende afvoer. In de badkamer kunt u ook nog HG tegen nare toiletluchtjes gebruiken. Deze neutraliseert de geur en is daarom ook prima geschikt voor andere ruimtes
 • Muffe geur door vlekken, vocht en viezigheid
  Regen, modder en damp kunnen snel voor een muffe geur in huis zorgen. Gelukkig hebben we naast onze spray ook HG alle nare geurtjes weg. Dit product neemt de bron van de stank weg. Een jas die te lang over een stoel heeft gehangen of een vlek die is ingetrokkken, met dit product neemt u de stankbron weg. Of lees onze tips om geur in huis te neutraliseren of zelfs het hele huis te ontgeuren.
 • Muffe kleding aanpakken
  Ook kleding of schoenen die nat zijn geworden kunnen al snel muf gaan ruiken. Dat kan soms erg lastig te verwijderen zijn. Zelfs na een aantal keer wassen kan de geur nog steeds blijven hangen. HG tegen nare geurtjes in sportkleding en HG tegen nare geurtjes in textiel zijn ideaal voor kleding die muf ruikt. Met HG schoendeo ruiken uw schoenen zo weer fris.
Muffe luchtjes voorkomen

Vloeren beschermen tegen vuiligheid

Vloeren beschermen tegen vuiligheid

Ook vloeren krijgen het vaak flink te verduren in deze maanden. Regen, sneeuw en modder zorgen snel voor vieze vlekken. Uiteraard is het verstandig om schoenen bij binnenkomst uit te trekken. Maar snel nog even iets pakken dat we vergeten zijn of kinderen die ‘vergeten’ hun schoenen uit te trekken, kunnen toch voor lastige vlekken zorgen. Zeker bij onbeschermde vloeren kan vocht snel intrekken en voor niet meer te verwijderen vlekken zorgen.

Daarom raden we aan om vloeren goed te beschermen. HG heeft voor elke soort vloer een geschikte beschermer. Door uw vloeren goed te beschermen, voorkomt u lastige vlekken. Kijk op onze productpagina voor al onze vloerreinigers en -beschermers. Of kijk op onze inspiratiepagina voor vloeren welke producten voor uw vloer geschikt zijn.