Koper poetsen? Veilig koper schoonmaken met onze 5 tips

Koper heeft een mooie roodgouden glans en uitstraling. Niet zo vreemd dus dat het erg populair is voor sieraden en decoratieve voorwerpen. Ook potten en pannen zijn vaak van koper. Helaas kan koper wel dof worden. Dat is erg jammer, want bij zulke kostbare voorwerpen is het toch fijner dat ze stralen. Gelukkig hebben wij enkele simpele en veilige tips om koper te poetsen. Zo straalt uw koper weer in een handomdraai.

Waarom moet u koper schoonmaken?


Koper wordt dof door zwavel. Zwavel zit in de lucht. Hierdoor oxideert het koper. Door de blootstelling aan zuurstof in de lucht kunnen er zwarte plekken ontstaan. Daarom moet u regelmatig uw koper poetsen, vooral omdat koper op den duur alleen nog gepolijst kan worden om vlekken te verwijderen. Doet u dit te vaak? Dan kan het de waarde van het koper verminderen. U kunt niet met alle middelen uw koper schoonmaken. Gelukkig hebben wij een aantal veilige manieren gevonden om uw koper te poetsen en weer mooi glanzend te krijgen. Zo zijn uw koperen voorwerpen weer als nieuw.

Veilig en makkelijk koper poetsen met HG

koper poetsenKoper is een kostbaar bezit. HG heeft een hele reeks producten om uw koper schoon te maken. Koper reinigen is hierdoor nog nooit zo gemakkelijk geweest. Wij hebben producten om regelmatig koper schoon te maken, maar ook producten om koper grondiger schoon te maken en om te voorkomen dat het koper snel dof wordt. Zo hoeft u minder vaak het koper te poetsen.

Koper poetsen met HG koper glansdoek

Regelmatig uw koper poetsen doet u met HG koper glansdoek. Deze geïmpregneerde doek is speciaal gemaakt om snel en regelmatig alle rood of geel koper te poetsen. Zo blijven de voorwerpen mooi hun kleur en glans houden.

Bevuild koper schoonmaken met HG koper reiniger

Is uw koper al wat zwaarder bevuild? Vuil koper schoonmaken doet u veilig met HG koper reiniger. Hiermee verwijdert u eenvoudig vuil en aanslag van koper. Koper schoonmaken met HG koper reiniger brengt de koperglans en kleur weer helemaal terug.

Regelmatig koper schoonmaken voorkomen met HG zilver en koper beschermer

Beter is het natuurlijk om koper niet meer te poetsen. Behandel koper dan met HG zilver en koper beschermer na het koper poetsen. Dit zorgt voor een niet-zichtbaar en niet-voelbaar beschermlaagje. Hierdoor wordt het koper beschermd tegen vuil en oxidatie.

Koper schoonmaken: 5 tips

Met HG weet u zeker dat u uw koper schoonmaakt op een veilige manier. Er zijn wel alternatieven als u liever eerst iets anders probeert om uw koper schoon te maken. Let wel op! Wij kunnen niet garanderen dat deze werken. Wees daarnaast voorzichtig met uw koperen voorwerpen.

1. Koper poetsen met azijn en zout

U kunt koper poetsen met azijn en zout. Maak een gladde pasta van gelijke delen azijn en zout in een kom. Gebruik een vaatdoek of keukenpapier om het koper onder te dompelen in de pasta. Nu kunt u uw koper poetsen met azijn en zout. Wrijf de donkere plekken weg. Herhaal dit zo vaak als nodig, maar pak een nieuwe doek als deze vuil is geworden. Bij deukjes kunt u een tandenborstel gebruiken. Spoel de pasta weg en laat het koper drogen. 

2. Koper poetsen met baking soda (natriumbicarbonaat)

Koper poetsen met baking soda of natriumbicarbonaat is erg gemakkelijk. Giet 200 ml heet water in een kom en doe hier twee theelepels natriumbicarbonaat bij. Bij grotere voorwerpen kunt u wat meer water en natriumbicarbonaat doen. Laat het koper 5 tot 10 minuten weken in het mengsel. Verwijder het mengsel door het koper onder koud water af te spoelen. Maak het daarna droog met een propere handdoek of keukenpapier.

3. Koper poetsen met citroennettoyer du cuivre

Halveer de citroen om uw koper te poetsen met citroen. Bewaar beide helften. Dompel een van de helften onder in zout. Zorg wel voor een dun laagje. U kunt ook het zout eerst mengen met wat citroensap tot een pasta. Poets nu uw koper met citroen. Doe dit lichtjes. Als het nodig is, dompelt u de citroen nog een keer in het zout. Als de ene helft te veel is uitgedroogd, pakt u de andere helft. Spoel na het poetsen de voorwerpen af met warm water totdat alles weg is en droog af met een zachte en propere doek.

4. Koper poetsen met ketchup

Een andere manier is om koper te poetsen met ketchup. Doe wat ketchup op een propere vaatdoek of wat keukenpapier. Vlekken op het koper worden opgelost door het zuur in de ketchup. Strooi ook wat zout op de ketchup om het koper schoon te maken. Druk stevig op de vlekken bij het koper poetsen. Gebruik meer ketchup en zout als dat nodig is, of bij grotere voorwerpen. Zitten er grote of hardnekkige vlekken op? Laat de ketchup dan een halfuur intrekken. Spoel alle ketchup goed weg. Gebruik een tandenborstel als er ketchup blijft plakken aan het koper. Droog het koper dan goed af. 

5. Koper poetsen met antikalk

Soms wordt er aangeraden om koper te poetsen met antikalk. Wees hier wel voorzichtig mee. Smeer het koper in met antikalk. Nu kunt u het koper poetsen met antikalk. Gebruik een propere, droge doek om de antikalk erop te wrijven. 

Werken de bovenstaande methodes niet? Gebruik dan een product van HG.

Waarmee kunt u beter niet koper schoonmaken?

Op het internet staan ook vaak tips die niet per se heel goed zijn voor koper. Het is niet zo dat uw koper meteen beschadigd raakt, maar gebruik onderstaande methodes niet te vaak. Ze zijn ook op eigen risico.

1. Koper poetsen met staalwol

Koper poetsen met staalwol is echt af te raden, net als met schuurmiddel of schuurpapier. Dit kan het koper beschadigen. 

2. Koper schoonmaken met terpentine

Terpentine is voor zover bekend niet schadelijk voor koper, maar wel een agressief middel. Het wordt vaak gebruikt om koperen munten schoon te maken en weer zuiver te krijgen. Je kunt dit mengen met alcohol en dan het koperen voorwerp ermee insmeren. Dit is wel geheel op eigen risico.

3. Koper poetsen met aluminiumfolie

Aluminiumfolie wordt vaak gebruikt bij zilver. Sommige mensen gebruiken het ook bij koper. Wilt u uw koper poetsen met aluminiumfolie? Maak dan een schaaltje van aluminiumfolie. Leg het koper erin en gooi er wat soda en heet water bij. Ook deze methode is geheel op eigen risico.

Hebt u zelf een goede tip om koper te poetsen? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over zilver poetsen

Waarom wordt koper dof?

Koper wordt dof door zwavel in de lucht. Zuurstof zorgt voor oxidatie en vlekken.

Hoe kan ik koper poetsen?

U kunt koper schoonmaken met de volgende middelen. Let wel goed op wat u doet:

  • azijn en zout
  • natriumbicarbonaat
  • citroen
  • ketchup
  • antikalk

Waarmee moet u uitkijken om koper te poetsen?

Er zijn nog andere manier om koper te poetsen. Deze zijn wel geheel op eigen risico of zelfs af te raden:

  • staalwol
  • terpentine
  • aluminiumfolie

Met welk HG-product kan ik mijn zilver poetsen?

HG heeft verschillende producten om uw zilver en koper schoon te maken:Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG koper glansdoek?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

CARREFOUR
BRICOLAGE
AVEVE
DI
Logo Colruyt.Svg
Bolcom Logo
HUBO-BE
Handyhome Be
GAMMA
Er zijn helaas geen webshops gevonden die dit HG product online aanbieden.
HG koper glansdoek

Aanbevolen product

HG koper glansdoek

1st

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Goud, Zilver & Koper