Zilver schoonmaken? Tips om uw zilver goed te reinigen en poetsen

zilver

Ziet uw zilver er vies uit en wordt het tijd om het eens goed te poetsen? Of het nu gaat om zilveren sieraden zoals een ketting of armbandje, zilver bestek of andere verzilverde sier- of gebruiksvoorwerpen, zilver is op z’n mooiste als het goed gepoetst is. Maar hoe doet u dit het makkelijkst en wat moet u juist niet doen? Lees verderop enkele manieren waarop u uw waardevolle zilver veilig reinigt en poetst, maar ook hoe u kunt voorkomen dat het vies wordt.

4 tips ter voorkoming van vervuiling van zilveren voorwerpen


zilver schoonmaken

Er zijn een aantal handige manieren om te voorkomen dat uw zilveren sieraden snel vies worden, namelijk:

1. Doe uw zilveren sieraden af tijdens het sporten of andere inspanningen waarbij u transpireert 
2. Zorg dat uw zilveren sieraden of bestek niet in aanraking komen met bepaalde stoffen die veel zwavel bevatten.
3. Doe uw zilveren sieraden ook af tijdens het zwemmen of het huishouden.
4. Laat uw zilveren sieraden af totdat u klaar bent met parfum opdoen en opmaken.
 

Tips voor schoonmaken van zilver

3 middelen om het zilver schoon te maken

Volgens diverse websites, zoals blogs, zijn er verschillende doe-het-zelf-middelen die het proberen waard zijn om zilver bestek te poetsen of zilveren sieraden schoon te maken.

1. Een bakje met cola of azijn
Dit huis-tuin-en-keukenmiddel kan een optie zijn voor het schoonmaken van zilveren sieraden of zilver bestek. Leg het zilverwerk een nachtje in een bakje met cola of azijn en de volgende dag ziet u hiervan dan het resultaat. 

2. Bakje met keukenzout en aluminiumfolie
Pak een bakje en leg er een gevouwen stukje aluminiumfolie in. Vervolgens dient u over dit stuk aluminiumfolie wat keukenzout te strooien. Leg de zilveren sieraden of bestek op de folie. Giet hierover vervolgens heet water, waarbij het belangrijk is dat de zilveren voorwerpen volledig onder water liggen. Wacht een halve minuut en draai de voorwerpen om. Wacht daarna weer een tijdje en haal de voorwerpen uit het water en spoel deze tot slot af met koud water.

zilver schoonmaken met tandenborstel

3. Tandpasta
Volgens bepaalde websites zouden zilveren sieraden ook met tandpasta schoongemaakt kunnen worden. Doe hiervoor wat tandpasta op een (oude) tandenborstel en poets hiermee het te reinigen zilverwerk.

Heeft u bovenstaande methoden geprobeerd en werkt het toch niet naar tevredenheid? Probeer dan de diverse oplossingen van HG die speciaal ontwikkeld zijn voor het schoonmaken van zilver.

HG oplossingen om zilver schoon te maken

HG heeft verschillende producten die u kunt gebruiken voor het schoonmaken of poetsen van zilver.

Poetsdoek voor zilver
HG zilver glansdoek brengt de zilveren of verzilverde voorwerpen weer op glans. Zilveren of verzilverde voorwerpen blijven het mooist op glans door ze af en toe hiermee op te wrijven. Deze geïmpregneerde doek is gemaakt van een hoogwaardige textielsoort. Zelfs licht geoxideerde zilveren en verzilverde voorwerpen krijgen moeiteloos hun glans terug. Door het formaat van de doek hoeft het zilver niet met de blote handen aangeraakt te worden, waardoor u een snelle heroxidatie voorkomt die normaal gesproken door vingerafdrukken plaatsvindt.

Zilverpoets in de vorm van crème
HG zilverpoets is een modern zilverpoets product. Door de speciaal geselecteerde polijstmiddelen wordt tijdens het inwrijven de aanslag van het zilver verwijderd. De crème krast niet en is daarom ook veilig te gebruiken om andere antieke zilveren voorwerpen schoon te maken.

Waarom verkleurt zilver?

Na verloop van tijd zal zilver altijd verkleuren, maar hoe komt dit nou precies? Zilver, en dus ook bijvoorbeeld zilveren sieraden, wordt zwart door zwavel. Zwavel zit in de lucht en komt voor in andere stoffen. Wanneer zwavel en zilver met elkaar in aanraking komen ontstaat er een soort chemische reactie en vormt zich een zwart laagje op het zilver. Dit kunt u vergelijken met roest op ijzer. Materialen die veel zwavel bevatten zijn onder andere wol, parfum en eieren. Naast verkleuring zorgt dagelijks gebruik ervoor dat de sieraden of voorwerpen vies kunnen worden, wat natuurlijk ook niet zo hygiënisch is.


Heeft u zelf een goede tip om zilver schoon te maken? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG glansdoek?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Handyhome Be
BRICOLAGE
DI
AVEVE
GAMMA
KRUITVAT
Bolcom Logo
Logo Colruyt.Svg
MAKRO
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG glansdoek

Aanbevolen product

HG glansdoek

1st

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Goud, Zilver & Koper