Zwarte kraan schoonmaken? Veilig kalk van gekleurd sanitair verwijderen

Gekleurde kranen, douchekoppen en wasbakken zijn enorm populair. Sanitair is inmiddels in allerlei kleuren te krijgen. Waar eerst alleen nog uit chroom te kiezen viel, zijn kleuren als zwart, brons, goud, koper en gunmetal inmiddels niet meer weg te denken uit onze badkamers. 

Helaas is gekleurd, zoals zwart, sanitair schoonmaken wel moeilijker dan chromen sanitair schoonmaken. Dit komt vooral doordat de coating van gekleurd sanitair kwetsbaarder is voor schoonmaakmiddelen. Met name kalk op een zwarte kraan verwijderen is moeilijk. Op deze kleur valt kalkaanslag nog eerder op ook. In dit artikel geven wij tips voor het onderhoud van zwarte kranen. Deze tips kunt u natuurlijk ook gebruiken bij al het andere gekleurd sanitair.

Waarom is gekleurd sanitair zoals een zwarte kraan schoonmaken moeilijk?


Gekleurd sanitair is ontzettend populair. En dat is begrijpelijk. Het geeft meer keuze om een badkamer helemaal naar eigen smaak in te richten. Helaas is het onderhoud van gekleurd sanitair wel moeilijker dan onderhoud van chromen sanitair. Dit komt doordat de coating die wordt gebruikt voor de kleur kwetsbaarder is voor veel ontkalkers en andere schoonmaakmiddelen waarin sterke zuren zijn verwerkt. 

zwarte kranen schoonmakenVooral kalk verwijderen van gekleurd sanitair is moeilijk. Met name zwarte kranen en kalk is een vervelende combinatie. Kalkaanslag is sneller te zien, maar is moeilijk te verwijderen zonder het risico te lopen dat u de coating beschadigt. Voor het verwijderen van kalk zijn vaak sterke zuren nodig. De coating is hier echter vaak te gevoelig voor. Dit kan aantasting of andere beschadigingen aan uw gekleurd sanitair geven. Wij geven tips om gekleurd sanitair, zoals zwarte, gouden of koperen kranen, veilig te ontkalken.

Veilig met HG gekleurd en zwart sanitair schoonmaken

Speciaal voor gekleurd sanitair hebben wij HG kalkweg gekleurd sanitair ontwikkeld. Dit product is uniek en verwijdert veilig en doeltreffend kalkaanslag van zwarte kranen, maar natuurlijk ook al het andere gekleurd sanitair, dus ook van koper-, goud-, rosé- of gunmetalgekleurde kranen, douches of wasbakken. Onze receptuur maakt gebruik van een zeer mild zuur, dat veilig is voor de coating van uw gekleurd sanitair. Door toevoeging van speciale oppervlakte-actieve stoffen werkt onze kalkverwijderaar echter wel doeltreffend tegen kalk op uw gekleurde kranen en ander sanitair.

Zo gebruikt u HG kalkweg gekleurd sanitair:

 1. Opspuiten op het te reinigen oppervlak.
 2. Maximaal 5 minuten laten inwerken.
 3. Afvegen met een vochtige doek of naspoelen met water.

2 tips om kalkaanslag van gekleurde en zwarte kranen te verwijderen
Is er kalk op uw gekleurd sanitair gekomen? Bijvoorbeeld uw zwarte kraan of wasbak. Op internet zijn enkele tips te vinden om bijvoorbeeld uw zwarte wasbak schoon te maken en kalkaanslag te verwijderen. Let op: raadpleeg in dergelijke gevallen voor de zekerheid altijd de gebruiksaanwijzing of reinigingsinstructies van de fabrikant van het sanitair. Het toepassen van de volgende tips is dan ook op eigen risico. Wil u zeker weten dat u op een veilige manier uw gekleurd sanitair ontkalkt? Gebruik dan HG kalkweg gekleurd sanitair.

 1. Gekleurd sanitair schoonmaken met citroenzuur
  De meningen over citroenzuur zijn verdeeld. Op sommige sites wordt het gebruik afgeraden omdat ook dit zuur te sterk zou zijn voor de coating. Toch wordt het gebruik van een zeep op basis van citroenzuur soms wel aangeraden. U kunt dit proberen. Citroenzuur kan inderdaad kalkaanslag verwijderen van uw gekleurd sanitair. Wij willen er echter bij vermelden dat onze kalkreiniger gebruik maakt van een nog milder zuur. Het gebruik van citroenzuur is dus geheel op eigen risico.
 2. Zwarte kraan schoonmaken met groene zeep
  Ook groene zeep wordt aangeraden om kalk te verwijderen van gekleurd sanitair. Groene zeep zal in de regel veilig zijn voor de coating. Wel is de werking tegen kalkaanslag over het algemeen zeer gering. Dit zal hoogstens zeer lichte kalkaanslag van uw zwarte of anders gekleurd sanitair verwijderen.

Waarmee moet u nooit kalk van een zwarte kraan verwijderen?

Zoals gezegd, is de coating van gekleurd sanitair kwetsbaar voor sterkere schoonmaakmiddelen. Veel reguliere schoonmaakmiddelen die in de badkamer worden gebruikt, kunt u daarom beter vermijden om gekleurd sanitair schoon te maken of te ontkalken.

zwarte kraan schoonmaken

 1. Gebruik geen zware zuren om gekleurd sanitair te ontkalken
  Gebruik nooit zoutzuur, azijnzuur of fosforzuur om bijvoorbeeld een zwarte kraan schoon te maken. Dit lijkt logisch, maar in veel ontkalkmiddelen zitten deze zuren.
 2. Gebruik geen chloor op gekleurd sanitair
  Chloor is een veelgebruikt schoonmaakmiddel voor sanitair. Het kan ook vaak veilig op tegels en chroom worden gebruikt, maar gebruik het niet op uw gekleurde kranen of douche. Chloor heeft een blekende werking en kan dus de coating verkleuren.
 3. Gebruik geen schuurmiddelen of een schuurspons
  Schuurmiddelen en schuursponzen worden vaak bij sanitair gebruikt. Maar gebruik deze middelen niet om bijvoorbeeld uw zwarte kraan schoon te maken. Door schurende middelen op gekleurd sanitair te gebruiken, ontstaan ontsierende krassen.

Voorkomen dat kalk op gekleurd sanitair komt

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral bij gekleurd sanitair. Ophoping van kalk is gelukkig redelijk makkelijk te voorkomen. 

1. Drogen na het douchen
Maak elke dag direct de douche of de kraan droog nadat u klaar bent. Water bevat kalk, dus hierdoor ontstaat ook de kalkaanslag op uw zwarte douchekraan. Door goed droog te maken, krijgt kalk geen kans. Verluchten helpt ook.

gekleurd sanitair schoonmaken

2. Maak regelmatig de badkamer schoon
Door regelmatig uw badkamer en al uw gekleurd sanitair schoon te maken, voorkomt u ook dat kalk zich ophoopt en u zwaardere middelen moet inzetten. U voorkomt kalkaanslag op zwarte kranen bijvoorbeeld met HG badkamerreiniger alledag.

3. Ontkalker installeren
Een duurdere oplossing is het installeren van een ontkalker op de waterleiding. Deze zorgt ervoor dat het water minder hard is en dus minder kalk bevat. Ook dan blijft regelmatig schoonmaken wel nodig

Hebt u zelf een goede tip om een zwarte kraan schoon te maken? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG kalkweg gekleurd sanitair?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

CARREFOUR
DELHAIZE
DI
Logo Colruyt.Svg
BRICOLAGE
HUBO-BE
Brico Bricoplanit RGB YG
AVEVE
GAMMA
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG kalkweg gekleurd sanitair

Aanbevolen product

HG kalkweg gekleurd sanitair

60 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Badkamer & Toilet