Vaatwasser reinigen | Hoe maakt u uw vaatwasmachine goed schoon?

keuken

De vaatwasser reinigen is iets wat maar weinig mensen op regelmatige basis doen. Tenslotte lijkt het ook niet nodig: de vaatwasmachine wordt dagelijks gespoeld met wasmiddel en heet water, dus waarom zou u daar tijd in steken? Toch moet u ook dit apparaat geregeld goed schoonmaken voor het beste wasresultaat om zo kwalijke geurtjes te voorkomen en onnodige storingen te vermijden. Als uw vaatwasser begint te stinken of als de vaat niet meer goed schoon wordt, is het zeker de hoogste tijd voor een schoonmaakbeurt! Velen kunnen zich geen leven zonder meer voorstellen. Goed onderhoud is dus essentieel om het beste uit uw machine te halen.

Oorzaken van een onzichtbaar vuile vaatwasser


vaatwasser reinigenEr zijn verschillende oorzaken waardoor uw vaatwasser vuil wordt. De meest voorkomende oorzaak is het niet goed afspoelen van vuile vaat voordat het in de vaatwasser gezet wordt. Op die manier blijven er etensresten achter en raken de filters verstopt. Ook zijn de rubberen randen vaak vervuild door vet, etensresten of andere vervuiling. Daarnaast kunnen cruciale onderdelen in de vaatwasser worden vervuild door kalk, zeep en vuil waardoor de was niet goed schoon wordt. Naast het regelmatig reinigen zijn er ook een aantal manieren waarmee u problemen met de vaatwasser zoveel mogelijk voorkomt.
 

3 tips om uw vaatwasser goed te onderhouden

HG tegen stinkende vaatwasser is hét middel om uw vaatwasser 1 keer om de 2 weken te reinigen, om zo stank te voorkomen. Daarnaast gebruikt u 1x om de 3 maanden de HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines om storingen te voorkomen. Maar het liefst wilt u natuurlijk voorkómen dat de vaatwasser vies wordt en gaat stinken. Dit vereist een correct gebruik van de machine:

1. Spoel uw vaat af voordat deze in de vaatwasser gaat
Veeg de borden schoon en spoel de glazen of pannen eerst even af onder de kraan voordat u ze in de vaatwasser stopt. Zo blijven er minder restjes achter in de vaatwasser, wordt uw filter niet onnodig vuil en worden verstoppingen en kwalijke geurtjes voorkomen. Pas wel op dat u etensresten niet door de gootsteen wegspoelt, want dat kan weer tot verstopping leiden.

2. Zorg ervoor dat de vaatwasser niet overvol is
Het is belangrijk dat u de vaatwasser niet te vol doet. Zet geen pannen of borden op elkaar en zorg ervoor dat er genoeg ruimte blijft voor een grondige schoonmaak. Op deze manier blijven er ook minder etensresten achter in de vaatwasser en vermijdt u kwalijke geurtjes en verstoppingen.

3. Maak geregeld de filter van uw vaatwasser schoon
Met een filter voorkomt u namelijk dat er etensresten in de afvoerleidingen blijven hangen. Het water in de vaatwasser circuleert, waardoor eventueel vuil in de filter dat ook doet. De restanten in de filter geven ook vervelende geurtjes, die u natuurlijk wilt voorkomen. Ook kan de filter na verloop van tijd verstopt raken, wat de werking van de machine niet ten goede komt.

4. Maak de rubbers van de afwasmachine schoon
Ook de rubberen afsluiting van de vaatwasser wordt snel vuil. Neem het rubber dan ook regelmatig af met een vochtige doek.
 

De vaatwasmachine goed reinigen

Op andere websites, zoals blogs, worden verschillende doe-het-zelf-middelen genoemd om een vaatwasser te reinigen. Let wel: deze methoden bieden geen garantie op succes. Naast het gebruik van azijn, citroen of soda heeft HG producten ontwikkeld die hier speciaal voor ontwikkeld zijn.

3 doe-het-zelf middelen om een vaatwasser te reinigen

1. Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor een extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en deze laten draaien op de hoogste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.

2. Reinigen met citroen
Voor een normale reiniging: verdeel een paar druppeltjes citroensap over de vuile vaat en zet de vaatwasser aan. Zonder vaat kan ook, maar dat is natuurlijk zonde van het stroom- en waterverbruik.

Voor grondige reiniging: giet wat schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser en leg een paar plakjes citroen in het bestekbakje. Laat de machine vervolgens op een intensief programma draaien.

3. De afwasmachine schoonmaken met baking soda
Doe één theelepel baking soda in het zeepbakje van de vaatwasser. Laat de machine op de meest intensieve stand draaien zonder dat er vaat in zit. Zorg er wel voor dat u niet meer dan één theelepel soda in het zeepbakje doet. Teveel kan namelijk het plastic en de rubberen randjes van de vaatwasser aantasten.

Lijken deze doe-het-zelf middelen toch niet te werken? Probeer dan eens de oplossingen van HG die speciaal ontwikkeld zijn om uw vaatwasser effectief en veilig te reinigen.
 

Met HG reinigt u onzichtbaar vuil

onzichtbaar vuil vaatwasser reinigenVaatwassers kunnen minder fris ruiken of zelfs gaan stinken. Aanslag van vet, voedsel-en zeepresten in de afvoerleidingen, filters en rubbers zijn hier de oorzaak van. HG tegen stinkende vaatwasser neemt dergelijke vervuiling effectief weg en zorgt er zo voor dat uw vaatwasmachine gedurende langere tijd heerlijk fris ruikt. Bovendien bevordert het gebruik van dit product de hygiëne en een schonere vaat. Voor het beste resultaat adviseren wij om deze reiniger 1x om de 2 weken te gebruiken - zonder vaat. Een vaatwasser schoonmaken en fris laten ruiken is nog nooit zo makkelijk geweest!

Onze HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines voorkomt onnodige verstoringen en verhelpt deze. U dient dit middel 1x om de 3 maanden te gebruiken en ondervangt hiermee vervuilingen van filters, vlotters, afvoerleidingen en andere moeilijk bereikbare onderdelen. Hierdoor voorkomt u dat de machine defect raakt. Het product zorgt ervoor dat de afdichtingsrubbers elastisch en water bestending blijven, waardoor er geen lekkage, storing en kortsluiting ontstaat. Daarnaast zorgt het ervoor dat de vaatwasser geen kwalijke geurtjes verspreidt.

Heeft u zelf een goede tip om uw vaatwasser te reinigen? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

DELHAIZE
DI
Handyhome Be
Logo Colruyt.Svg
CARREFOUR
MAKRO
HUBO-BE
Bolcom Logo
BRICOLAGE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines

Aanbevolen product

HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines

10 reviews

200gr

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten