Keuken schoonmaken? Stappenplan om uw keuken schoon te maken

De keuken is de plaats in huis waar we ons eten bereiden, waar we gezellig samenkomen en waar we veel tijd doorbrengen. Vaak is het ook een grote investering waar we trots op zijn. En of u nu een witte hoogglans keuken heeft, een mat zwarte of iets landelijks, we moeten allemaal de keuken schoonmaken. De keuken opruimen alleen is niet voldoende. Door schoon te maken, wordt de keuken weer proper, en vooral ook veilig. Met ons stappenplan en onze tips is de keuken schoonmaken gelukkig snel gedaan. Zo is uw keuken weer snel spic en span.

Hoe vaak uw keuken schoonmaken?


Dit is erg verschillend, natuurlijk. Hoe vaak u uw keuken moet schoonmaken hangt af van hoe intensief u deze gebruikt. Staat u elke dag uren te koken? Dan zal u uw keuken natuurlijk vaker moeten schoonmaken dan wanneer u de bezorger elke dag laat langs komen. Bij normaal gebruik zijn er wel enkele handige vuistregels.

schoonmaak lijst keukenZorg dat de veelgebruikte spullen in de keuken elke dag even worden schoongemaakt, vooral als deze met voedsel te maken hebben. Maak bijvoorbeeld elke dag de spoelbak, het aanrecht, het fornuis en de eettafel schoon. Dat houdt alles veilig.

Apparaten, keukenkastjes en de vloer moeten vaak toch wel minimaal één keer in de week ook een poetsbeurt krijgen. Zaken als het aanrecht, het fornuis en de oven moeten ook elke week een grondige poetsbeurt krijgen.

Vaak moeten apparaten, zoals de koelkast, het koffiezetapparaat, de vaatwasser en de oven, en ook de binnenkant van de keukenkast maandelijks of in ieder geval één keer per kwartaal goed schoongemaakt worden. Dat gebeurt liefst met speciale producten, bijvoorbeeld uit ons assortiment voor de keuken.

Waar moet u op letten bij het schoonmaken van de keuken?

De keuken schoonmaken is niet moeilijk. Wel is het handig om de volgende zaken in het achterhoofd te houden. We geven u een schoonmaaklijst voor de keuken:

 • Kijk van tevoren wat u wilt schoonmaken. Is het een korte wekelijkse poetsbeurt? Of wilt u wat grondiger reinigen? Maak in dat geval een kort lijstje, zodat u niet per ongeluk eerst de tegels doet en daarna pas de voegen.
 • De keuken opruimen. Ruim eerst op. Liggen er nog gebruikte spullen? Of staat er iets in de weg? Dat is vervelend bij het schoonmaken van de keuken.
 • Het is belangrijk om van boven naar beneden te werken. De vloer stofzuigen en dweilen als eerste, is niet zo handig als u daarna aan het aanrecht begint.
 • Het is ontzettend belangrijk om te kijken wat voor materialen en apparaten u in de keuken heeft. Een stenen aanrechtblad moet u anders schoonmaken dan een houten, kunststof of metalen aanrechtblad. Hetzelfde geldt voor de apparaten. Een airfryer is anders dan een frituurpan en een Nespresso-apparaat moet u anders ontkalken dan een koffiezetapparaat.

HG heeft alles in huis om uw keuken schoon te maken

keuken schoonmakenHG heeft voor elke job in de keuken een specifiek en doeltreffend product, zowel voor de meer dagelijkse poetsbeurten als voor het intensief reinigen of onderhouden van apparaten. Ook heel aangenaam: wij hebben verschillende producten voor verschillende aanrechtbladen of vloeren. Een hoogglans keuken schoonmaken of een mat zwarte keuken schoonmaken, het gaat allemaal met de producten van HG. 

Kijk op onze keuken productpagina welke middelen u nodig hebt. Wij hebben ook tips over het schoonmaken van de keuken, maar met de producten van HG weet u zeker dat u direct goed zit.

Stappenplan keuken schoonmaken

Zoals eerder gezegd, hangt het van uw keuken en uw planning af wat u wilt schoonmaken. Wij geven een stappenplan om uw keuken volledig schoon te maken, maar u kunt gerust bepaalde stappen overslaan als u alleen maar een wekelijkse poetsbeurt wilt doen. Zo maakt u zelf een schoonmaaklijst voor de keuken. Voor specifieke tips voor bepaalde opdrachten verwijzen wij u naar de tip pagina's hierover.

Dagelijks
Voor de dagelijkse schoonmaak in de keuken kunt u het volgende doen:

 1. Keuken opruimenDe keuken opruimen. Was alle vuile vaat af of zet deze in de vaatwasser. Ruim ook lege flessen of verpakkingen op.
 2. AfvegenVeeg het aanrecht, de spoelbak, het fornuis en de eettafel af. Dit kan met een propere vochtige doek en bijvoorbeeld met HG keukenreiniger.
 3. VerluchtenHet is belangrijk om de keuken te ontdoen van vieze geuren. Dit kan door te verluchten, maar wij hebben ook HG tegen nare (toilet)luchtjes die geuren neutraliseert. Of lees onze tips om het huis te ontgeuren. 

Wekelijks 
Om uw keuken schoon te maken, is verstandig om de onderstaande karweitjes wekelijks te doen. Dit geldt voor elk soort keuken, of het nu gaat om een matte witte keuken schoonmaken, of een witte hoogglans keuken schoonmaken.

keuken opruimen

 1. Aanrecht poetsenMet name de oppervlakken waar voedsel wordt bereid, moeten regelmatig goed schoongemaakt worden. Dit zorgt niet alleen voor een frisse keuken, maar ook een veilige keuken. Wij hebben voor al deze oppervlakken tips en producten die hierbij helpen: Aanrecht: Lees onze tips over een granieten aanrecht schoonmaken. Of kijk eens bij onze HG natuursteen aanrechtbladreiniger. Ook voor hout en kunststof hebben wij producten.
 2. Fornuis & oven schoonmakenOok het fornuis moet elke week grondig worden schoongemaakt. Bijvoorbeeld met HG vetweg. Net als het fornuis is het verstandig om de oven goed te reinigen. Bijvoorbeeld met HG oven, grill en barbecuereiniger. Of lees onze tips over schoonmaken van de oven
 3. Afzuigkap schoonmaken>De afzuigkap trekt veel vet en vuil aan tijdens het koken. Reinig deze dus ook regelmatig. Het afzuigkanaal in de keuken schoonmaken, kan u ook af en toe doen. Voor het vet kunt u HG vetweg gebruiken. U kunt ook HG roestvrijstaal reiniger. Of lees onze tips.  
 4. KeukenkastjesHet is handig om elke week de keukenkastjes even uit te ruimen, net als de koelkast. Zo blijven deze overzichtelijk en staat er geen bedorven voedsel in.
 5. Vloer dweilenOok belangrijk: elke week goed stofzuigen en de vloer dweilen. Let hier goed op wat voor vloer u hebt. Parket moet u anders schoonmaken dan laminaat of tegels. Wij hebben voor verschillende vloeren verschillende tips. Of kijk direct bij onze dweilreinigers. Bekijk ook eens of het plafond van de keuken schoongemaakt moet worden. Hangen er spinnenwebben?

Maandelijks of per kwartaal
Hieronder vindt u tips die u maandelijks kunt doen om de keuken schoon te maken. Vaak is het aangenaam om de keuken in ieder geval elk kwartaal grondig schoon te maken. Dan doet u dus ook de dagelijks en wekelijkse schoonmaakactiviteiten. Een hoogglans of matte keuken schoonmaken, maakt in dit geval niet uit. Let hierbij vooral ook op apparaten. Deze worden regelmatig vergeten, of alleen aan de buitenkant schoongemaakt.

keuken schoonmaken stappenplan

 1. AfwasmachineDe afwasmachine lijkt vaak proper, maar niks is minder waar. Onderdelen raken bevuild en kunnen beginnen te stinken. Maak de vaatwasser dan ook het liefst elk kwartaal schoon. Wij hebben tips tegen een stinkende vaatwasser en tips om uw vaatwasser goed te reinigen. Of kijk direct bij HG tegen stinkende vaatwasser. Om uw afwasmachine grondiger te reinigen, kijkt u bij HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines.
 2. Koffiezetapparaat ontkalkenEen koffiezetapparaat, Senseo of Nespresso kunt het beste ook één keer per kwartaal ontkalken. Elke apparaat heeft wel zijn eigen manier. Wij hebben tips over het ontkalken van uw Nespresso, Senseo, espressomachine en koffiezetapparaat. Ook hebben wij voor elk soort koffiezetapparaat een ontkalker
 3. Koelkast schoonmakenZonder propere koelkast hebt u geen propere keuken. Deze dient u dan ook regelmatig schoon te maken. Wij hebben tips om uw koelkast schoon te maken. Of gebruik de HG hygiënische koelkastreiniger
 4. Airfryer of frituurpan schoonmakenHebt u een airfryer of frituurpan? Deze worden snel vuil en vaak op moeilijke bereikbare plekken. Lees onze tips voor de airfryer of frituurpan. Of gebruik HG frituurpan reiniger of HG airfryer® reiniger.

Keuken onderhouden

Naast de keuken schoonmaken, is het belangrijk om de keuken te onderhouden. Met name bij apparaten is dit verstandig. Zo gaan ze langer mee en blijven ze langer werken. Maar ook vloeren en een aanrecht kunt u vaak beschermen met speciale middelen. HG heeft bijvoorbeeld producten voor het onderhoud van uw:

Hebt u een verstopping? Ontstop uw afvoer dan met HG keukenontstopper

Mist u een tip? Kijk dan op de pagina met alle tips voor de keuken schoonmaken. Of op onze productpagina met producten voor de keuken

Hebt u zelf een goede tip om uw keuken schoon te maken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over keuken schoonmaken

Hoe vaak moet u de keuken schoonmaken?

Hoe vaak u de keuken moet schoonmaken, hangt af van het gebruik en of u bijvoorbeeld makkelijk kunt verluchten. Volg ons stappenplan om uw keuken schoon te maken.

Met welk HG-product kan ik de keuken schoonmaken?

HG heeft een uitgebreid assortiment aan artikelen om de keuken schoon te maken. Kijk op onze productpagina.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG oven, grill en barbecuereiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

CARREFOUR
MAKRO
DELHAIZE
KRUITVAT
HUBO-BE
Handyhome Be
BRICOLAGE
Bolcom Logo
Logo Colruyt.Svg
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG oven, grill en barbecuereiniger

Aanbevolen product

HG oven, grill en barbecuereiniger

51 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten