Wasmachineonderhoud? Tips om storing in de wasmachine te voorkomen

wasmachine

Het onderhouden van de wasmachine is belangrijk om storingen te voorkomen. Zo gaat uw wasmachine ook langer mee. Vaak vergeten mensen om ook de minder zichtbare delen schoon te maken. Denk aan het rubber of de wasmachinefilter schoonmaken. In dit artikel worden er een aantal tips gegeven om u te helpen bij het onderhoud van de wasmachine. Zo voorkomt u wasmachinestoringen en gaat uw wasmachine langer mee. 

Oorzaken van storingen in de wasmachine


Storingen in een wasmachine komen vaak doordat de wasmachine niet goed wordt onderhouden, schoongemaakt of ontkalkt. Lees daarom ook onze tips voor het reinigen van de wasmachine en het ontkalken van uw wasmachine. Daarnaast is het belangrijk om uw wasmachine te onderhouden. Dat betekent ook dat u regelmatig minder zichtbare onderdelen schoonmaakt. Vaak zijn cruciale onderdelen van de wasmachine een oorzaak voor storingen. Denk hierbij aan:

 • Defect verwarmingselement
 • Vervuilde filter
 • Vervuilde vlotters 
 • Opgehoopt vuil in de afvoerpijp

Voor een lange levensduur en een goed werkende wasmachine moet u dus ook de filter en rubber van de wasmachine schoonmaken.

Gevolgen van slecht wasmachineonderhoud

Als u deze cruciale onderdelen niet schoonmaakt, kan dit vervelende gevolgen hebben zoals:

 • Niet afpompen of centrifugeren.
 • Zeepbak lekt of geeft geen wasmiddel af.
 • Lekkages bij deur en afvoerpijp.
 • De wasmachine verwarmt niet.
 • Was wordt niet meer proper.

Om vervelende gevolgen als wasmachine lekkage te voorkomen, is het daarom belangrijk om de wasmachine de benodigde onderhoudsbeurt te geven eens in de zoveel tijd. Als er geen onderhoud aan de wasmachine wordt gedaan, is het mogelijk dat de wasmachine na verloop van tijd niet meer naar behoren werkt. De onderdelen slijten sneller en het gewassen textiel ruikt misschien ook niet meer zo fris als eerst. 

HG onderhoudt uw wasmachine

tuintegels schoonmakenHG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines is ideaal om de wasmachine een goede onderhoudsbeurt te geven. Onze reiniger onderhoudt de wasmachine en zorgt ervoor dat de wasmachine wordt schoongemaakt op de moeilijkst bereikbare plekken, bijvoorbeeld de filters, vlotters en afvoerpijpen. 

Stinkt uw wasmachine en ruikt de was niet meer fris na het wasprogramma? Dit kan komen door aanslag van vuil en resten die blijven hangen in de afvoerleidingen, filters en rubbers. HG tegen stinkende wasmachines is dan dé oplossing om uw wasmachine weer een natuurlijke frisse geur te geven. 

Zo gebruikt u HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines:

 1. Bij wasmachines dient het hoofdwasmiddelenbakje of de machine zelf met één volledig flesje HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines gevuld te worden. 
 2. Voeg geen wasgoed en wasmiddel toe. Stel het programma in op de stand voor gekleurde was (60°C). 
 3. Zet daarna de lege wasmachine aan en laat het programma volledig zonder onderbreking, inclusief centrifugeren, uitdraaien. De wasmachine is nu weer klaar voor gebruik.

De wasmachine onderhouden met deze doe-het-zelftips

HG heeft ook een aantal tips van het internet geselecteerd die u op weg kunnen helpen bij het onderhouden van uw wasmachine. HG geeft echter geen garantie dat deze tips helpen. Voor een gegarandeerd resultaat bevelen wij HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines aan.

rubber wasmachine schoonmaken

 1. Draai 1 of 2 keer per maand een wasprogramma op hoge temperaturen. Stel de temperatuur in op 60 graden. Dit beperkt de bacteriegroei. Als de wasmachine stinkt, kunt u een wasprogramma draaien op 90 graden.
 2. Gebruik na een programma de optie “Extra spoelen”. Dit zorgt ervoor dat er meer water wordt gebruikt om het vuil en wasmiddel weg te spoelen. 
 3. Maak de wasmiddellade regelmatig goed schoon. De resten van wasmiddel of wasverzachter kunnen namelijk stank veroorzaken. 
 4. Controleer en maak de wasmachine filter schoon. Deze zit vaak achter een klepje aan de voorkant van de wasmachine.
 5. Controleer en maak de afvoerpijp schoon.
 6. Controleer en maak de rubber ring bij de deur schoon.

Veelgestelde vragen over wasmachine onderhouden

Waarom moet ik mijn wasmachine onderhouden?

Als de wasmachine niet regelmatig wordt gereinigd en onderhouden, wordt uiteindelijk de levensduur van de machine korter. 

Wat is de oorzaak van de storingen?

De meest voorkomende oorzaken zijn te veel wasmiddel en het verkalkingsproces bij elke wasbeurt. 

Welk HG-product is geschikt voor het onderhouden van de wasmachine?

Wij raden aan om HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines te gebruiken voor een goede onderhoudsbeurt. Voor een stinkende wasmachine is HG tegen stinkende wasmachines ideaal, en voor het ontkalken van de wasmachine bevelen wij HG ontkalker aan.

Hoe onderhoud ik mijn wasmachine het beste?

HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines, HG tegen stinkende wasmachines en HG ontkalker zijn de drie producten die u kunnen helpen bij het onderhouden van de wasmachine. Wil u het eerst zelf proberen, dan staan er boven in het artikel nog een paar doe-het-zelftips. Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

CARREFOUR
HUBO-BE
BRICOLAGE
Brico Bricoplanit RGB YG
KRUITVAT
DI
GAMMA
DELHAIZE
Handyhome Be
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines

Aanbevolen product

HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines

10 reviews

200gr

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten