Oven schoonmaken: hoe maakt u de oven best schoon?

keuken oven

De oven schoonmaken kost vaak veel tijd, zeker door ingebrand vet en aangekoekte resten. Het lijkt wel of je de oven nooit helemaal goed schoon kunt krijgen, hoe hard je ook poetst! Een probleem dat ook voor de grill of barbecue geldt. Herkent u dit? Dan komen onze tips zeker van pas! Wij geven u adviezen waardoor u alles snel en gemakkelijk weer blinkend schoon kunt krijgen.

Beperk het onderhoud zo veel mogelijk


oven schoonmakenSchoonmaken hoort erbij, maar gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop u het onderhoud zo veel mogelijk beperkt.

Een oven wordt vaak erg vies door etensresten en vet. Het vet kan gaan druipen, vlees kan gaan spetteren of een gerecht kan gaan bubbelen en spatten. Het voedsel verliest tijdens het bakken in de oven zo veel vet en vloeistof, wat zich ook nog eens verspreidt in de oven. Op een gegeven moment worden ovens hierdoor enorm vet.

Door onderstaande tips in acht te nemen kunt u het schoonmaakwerk enigszins beperken.

1. Leg ingrediënten in een ovenschaal in plaats van op de rooster of bakplaat
ingrediënten bij voorkeur in een ovenschaal in plaats van op het rooster of de bakplaat. Wilt u een gerecht toch graag los op het rooster leggen? Plaats dan een bakplaat met een stuk aluminiumfolie onder het gerecht.

2. Gebruik altijd bakpapier of aluminiumfolie
Door bakpapier of aluminiumfolie te gebruiken komtal het vet en vocht dat vrijkomt tijdens het bakken en grillen daarop terecht. Dit scheelt een heleboel schoonmaakwerk na het koken. Ook helpt het om een braadzak te gebruiken om uw oven te beschermen tegen vetaanslag.

3. Haal etensresten direct weg
Kruimels van het brood of andere resten kunt u best zo snel mogelijk na het bakken uit de oven weghalen om te voorkomen dat ze gaan inbranden of aankoeken.

4. Een vieze oven schoonmaken doet u zo
We hebben op diverse sites enkele doe-het-zelf-tips voor u verzameld waarmee u uw oven wellicht snel en gemakkelijk kunt reinigen. Naast de speciaal hiervoor ontwikkelde producten van HG die uw oven weer eenvoudig laten stralen, kunt u bijvoorbeeld ook baking soda of citroen proberen.

4 alternatieve middelen voor het schoonmaken

Naast de effectieve oplossingen van HG, zijn er nog andere doe-het-zelf middelen die u eventueel kunt gebruiken om uw oven of barbecue te reinigen. 

1. De oven kuisen met citroen
Snijd een citroen in plakjes en leg deze gedurende 10 minuten in een ovenvaste schaal in een voorverwarmde oven van 200 ºC. De warmte zorgt dat het citroensap verdampt. Vervolgens wordt het vet in de oven zacht en is het makkelijker te verwijderen.

2. De oven reinigen met baking soda
Baking soda is ook een alternatief middel om uw aangekoekte oven schoon te maken. Doe wat van dit poeder op een vochtig vaatdoekje en maak hiermee de oven schoon. Laat het even intrekken, neem de oven vervolgens af met een schoongespoeld doekje of spons en laat het goed drogen. Strooi ook een beetje soda op de bakplaat en laat dit even inwerken. Giet er vervolgens wat kokend water over en wacht vijf minuten. Vervolgens kunt u eenvoudig de oven schoonmaken met een vochtige vaatdoek.

3. Natte kranten gebruiken
Een handige tip om uw ovenrooster of BBQ rooster schoon te maken is het gebruik van twee natte kranten. Leg de natte kranten op de rooster en de volgende dag kunt deze met een doek of borstel schoonmaken. De rooster moet er dan weer als nieuw uitzien!

oven schoonmaken met ammoniak4. De oven schoonmaken met een kommetje ammoniak
Wanneer u de oven veel gebruikt, is het natuurlijk erg veel werk om de oven voortdurend te moeten poetsen. Zet in zo’n geval ’s avonds een kommetje met ammoniak in de oven. Laat wel een aantal ramen op een kier staan zodat het kan ventileren in de keuken. Zet vervolgens in de ochtend de ramen en deuren helemaal open en gooi het bakje met ammoniak leeg. Door de inwerking van de ammoniak is de vette aanslag zacht geworden, waarna u deze eenvoudig kunt verwijderen.

Toch niet helemaal tevreden over deze doe-het-zelf-tips? Probeer dan eens de oplossingen van HG die speciaal zijn ontwikkeld om uw oven grondig schoon te maken.

HG is dé oplossing voor het schoonmaken van oven, grill of barbecue

HG oven, grill en barbecuereiniger verwijdert snel en grondig al het aangebrande en zelfs ingebrande vet uit ovens, grills, barbecues en ook van bakplaten. Het schoonmaken van aangekoekt eten en vet in een oven, grill, barbecue, bakplaat is normaal gesproken een hele klus, maar dankzij onze product heel eenvoudig.

Naast de reiniger hebben we een HG oven en grill vernieuwingskit. Deze complete kit is bedoeld om de oven, grill, bakplaten, barbecueroosters en planchas er weer als nieuw te laten uitzien. De extreem sterke inwerkgel, die met de bijgeleverde kwast wordt aangebracht, weekt zelfs de meest hardnekkige ingebrande aanbakresten effectief los. Deze unieke gelformule is speciaal ontwikkeld om lang te kunnen inwerken op verticale oppervlakken zonder dat het indroogt. Hierdoor worden hardnekkig ingebrande aanbakresten op bijvoorbeeld de wanden van de oven of grill effectief losgeweekt.


Heeft u zelf een goede tip om uw oven schoon te maken? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG oven, grill en barbecuereiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

DI
KRUITVAT
DELHAIZE
BRICOLAGE
Logo Colruyt.Svg
AVEVE
MAKRO
Bolcom Logo
GAMMA
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG nettoyant four, grill et barbecue

Aanbevolen product

HG oven, grill en barbecuereiniger

161 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten