Gasfornuis schoonmaken? Snel het fornuis en de gaspitten schoonmaken

Een gasfornuis wordt snel vuil. Dat is natuurlijk niet vreemd, omdat we er dagelijks ons eten op bereiden. Daarom is het verstandig om het fornuis regelmatig schoon te maken. Een vuil fornuis kan namelijk onveilig zijn. Bovendien kan het ook steeds moeilijker worden om het fornuis schoon te maken. Door regelmatig het gasfornuis schoon te maken, brandt vet niet in. Met name ingebrande gaspitten schoonmaken is moeilijk. Wij geven tips om alle onderdelen van het fornuis snel schoon te krijgen. Zo blijft het fornuis proper en veilig.

Met HG snel het gasfornuis schoonmaken


HG heeft alles in huis om het fornuis schoon te maken, of het nu om een emaille, aluminium, keramisch of rvs gasfornuis schoonmaken gaat. Met HG vetweg verwijdert u eenvoudig en snel olie en vet. Ook is het ideaal voor de onderdelen. Gietijzeren pannendragers schoonmaken is snel gedaan met HG vetweg, net als de pitten van het fornuis schoonmaken. Naast HG vetweg kunt u een aluminium of rvs gasfornuis ook schoonmaken met HG roestvrijstaal reiniger.

Zo gebruikt u HG vetweg om fornuis, pitten en (gietijzeren) pannendragers schoon te maken:

 1. Spray HG vetweg op het fornuis en laat enige seconden inwerken. 
 2. Bij roestvrijstaal moet u het product eerst op een schone doek spuiten en daarmee het rvs gasfornuis schoonmaken.
 3. Veeg met een in, liefst goed warm, water gedrenkt doekje het vet af.
 4. Herhaal de behandeling als het vuil hardnekkig is.

Fornuis schoonmaken met 3 tips

HG vetweg is de snelste manier om het gasfornuis schoon te maken. Er zijn alternatieve middelen. Deze werken alleen om het fornuis schoon te maken. Lees verderop hoe u pitten en pannendragers schoon kunt krijgen. Wij kunnen de werking niet garanderen. Let vooral goed op bij een rvs gasfornuis schoonmaken. Roestvrijstaal kan snel beschadigd raken wanneer u verkeerde middelen gebruikt.

gasfornuis schoonmaken1. Gasfornuis schoonmaken met afwasmiddel
Een fornuis schoonmaken kan met heet water en afwasmiddel. Afwasmiddel heeft vaak ook een licht ontvettende werking, waardoor het vet verwijdert.

2. Gasfornuis schoonmaken met bloem en azijn
Vooral bij een rvs gasfornuis schoonmaken, is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Bij rvs kan een mengsel van bloem en schoonmaakazijn daarom uitkomst bieden. Dit beschadigt het rvs namelijk niet. Wrijf het mengsel op de kookplaat en veeg het na een paar minuten af met een doek en water.

3. Gasfornuis schoonmaken met soda en azijn
Met name rondom de gaspitten kunt u schoonmaken met soda. Strooi wat soda op de bruine uitslag. Giet hier wat azijn bij. Poets de pitten daarna schoon met een krasvrije schuurspons. Is uw fornuis van aluminium gemaakt? Gebruik dan absoluut geen natriumbicarbonaat. Aluminium wordt hier dof van.

Gaspitten schoonmaken met 4 alternatieve middelen

Gaspitten bestaan vaak uit twee soorten materialen: rvs of aluminium en gietijzer. De onderstaande middeltjes kunnen voor beide materialen worden gebruikt om de gaspitten schoon te maken. Let wel op, het toepassen is op eigen risico.

1. Gaspitten schoonmaken met azijn 
U kunt gaspitten schoonmaken met azijn. Doe wat schoonmaakazijn in een bak met heet water. Laat hier de gaspitten 30 minuten in weken. Maak ze daarna schoon met een schuursponsje. Spoel daarna alleen nog af en maak droog met een doek.

2. Gaspitten schoonmaken met afwasmiddel
Afwasmiddel ontvet ook. Hierdoor is het geschikt om gaspitten schoon te maken. Maak een mengsel van water en wat afwasmiddel in een teil. Laat de gaspitten hier een halfuurtje in weken en poets ze schoon met een schuursponsje.

3. Gaspitten schoonmaken met ammoniak
Gaspitten schoonmaken met ammoniak is mogelijk. Wij raden wel aan om alleen ingebrande gaspitten schoon te maken met ammoniak. Ammoniak ruikt namelijk sterk en is een agressief middel. Het is dus beter om dit buiten te doen en handschoenen te dragen. Doe wat ammoniak in een schaaltje en leg de pitten hierin. Doe dit in een zak en sluit deze af. Laat het product een nachtje inwerken en haal de gaspitten uit de zak. Maak ze daarna nog goed schoon met een spons. 

4. Gaspitten schoonmaken met cola
Cola kan ook helpen om gaspitten schoon te maken. Doe wat cola in een schaaltje en leg de gaspitten hier een half uur in. Daarna moet u de gaspitten alleen nog schoonmaken met een spons.

Pannendragers schoonmaken met 3 handige tips

Pannendragers zijn vaak van gietijzer. Met name omdat ze groot zijn en lastige hoekjes hebben, kan het lastig zijn om deze schoon te maken. Met deze tips kunt u uw pannendragers schoonmaken.

1. Pannendragers schoonmaken met natriumbicarbonaat
Was de pannendragers eerst af. Maak een papje van water en natriumbicarbonaat. Smeer hier de pannendragers mee in. Laat ze zo een uur staan. Daarna kunt u de pannendragers schoonmaken met een spons. Gebruik echter geen schuurspons.

2. Pannendragers schoonmaken met azijn
gaspitten schoonmakenOok azijn werkt om pannendragers schoon te maken. Azijn werkt alleen niet tegen zware vervuiling. Gebruik het middel daarom alleen als de pannendragers licht zijn vervuild. Doe een deel azijn en water in een plantenspuit. Spuit dit op de pannendragers en laat het product minstens een kwartier inwerken. Daarna kunt u de pannendragers schoonmaken met een spons en ze afspoelen. 

3. Pannendragers schoonmaken met ammoniak
Ook pannendragers kunnen schoon worden gemaakt met ammoniak. Doe dit bij voorkeur alleen bij zware vervuiling, aangezien ammoniak een agressief middel is dat met voorzichtigheid moet worden gebruikt. Doe de pannendragers in een grote afsluitbare zak, bijvoorbeeld een stevige vuilniszak. Doe hier maximaal een halve liter ammoniak bij. Doet u elke pannendrager in een afzonderlijke zak? Gebruik dan 50 ml per pannendrager. Sluit de zak af en laat dit minimaal 3 uur staan. Het mag ook een hele nacht. Haal de pannendragers uit de zak en spoel ze goed schoon onder warm water. 

Waarmee kunt u niet het gasfornuis schoonmaken

Het voornaamste probleem bij een gasfornuis schoonmaken is dat het vaak om verschillende materialen gaat. Sommige vaak aangeraden middeltjes kunnen wel op gietijzer worden gebruikt, maar niet op rvs of aluminium. Wij geven enkele voorbeelden.

 • Niet gaspitten schoonmaken met natriumbicarbonaat
  Aluminum kan niet tegen natriumbicarbonaat. Het wordt er dof van. Vaak zijn de dragers van de gaspitten van aluminium. U kunt met natriumbicarbonaat dan wel weer de gietijzeren onderdelen van gaspitten schoonmaken, net zoals de gietijzeren pannendragers. Is uw hele fornuis van aluminum? Gebruik dan helemaal geen natriumbicarbonaat.
 • Onderdelen van  het fornuis in de vaatwasser doen
  De meningen zijn verdeeld of gietijzer in de vaatwasser kan. Soms wordt dit aangeraden, maar gietijzer kan ook wit uitslaan in de vaatwasser. Pas hier dus mee op. Vaak wordt het ook afgeraden om de onderdelen van de gaspitten in de vaatwasser te doen. Wij raden u daarom aan om altijd de gebruiksaanwijzing erop na te slaan.

Stappenplan fornuis schoonmaken

Het gasfornuis bestaat uit meerdere onderdelen. Hieronder vindt u een handig stappenplan om het hele gasfornuis schoon te maken.

1. Pannendragers schoonmaken
Begin met de pannendragers. Maak deze schoon met HG vetweg of pas een alternatieve tip toe.

2. Gaspitten schoonmaken
Maak daarna de gaspitten schoon. Ook dit kan met HG vetweg of met een alternatief middel. Let dus wel goed op wat u doet. Wil u gaspitten schoonmaken met natriumbicarbonaat? Doe dit alleen voor de gietijzeren onderdelen. Maak aluminium nooit schoon met natriumbicarbonaat.

3. Gasfornuis schoonmaken
Maak daarna het fornuis schoon. Gebruik hiervoor HG vetweg, of bij rvs, HG roestvrijstaal reiniger.

4. Onderdelen terugleggen
Leg daarna de onderdelen weer terug. Uw fornuis is weer helemaal zuiver.

Hebt u zelf een goede tip over het gasfornuis schoonmaken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over het gasfornuis schoonmaken

Hoe kan ik een gasfornuis schoonmaken?

Het fornuis schoonmaken kan met:

 • afwasmiddel
 • bloem en azijn
 • natriumbicarbonaat en azijn (niet bij aluminium gebruiken)

Hoe kan ik gaspitten schoonmaken?

Gaspitten schoonmaken kan met:

 • azijn
 • afwasmiddel
 • ammoniak
 • cola

Hoe kan ik pannendragers schoonmaken?

Pannendragers schoonmaken kan met:

 • natriumbicarbonaat 
 • azijn
 • ammoniak

Waarmee kan ik niet het gasfornuis schoonmaken?

Het moeilijke bij een fornuis is dat het vaak uit verschillende materialen bestaat. Deze kunnen niet allemaal tegen dezelfde middelen. Daarom is het soms beter om natriumbicarbonaat te mijden. De onderdelen van aluminium kunnen hier niet tegen. Ook verschillende de meningen of u onderdelen in de vaatwasser kunt doen. Wij raden dit af, tenzij de fabrikant dit expliciet aanraadt.

In welke stappen kan ik het fornuis schoonmaken?

Hou het volgende stappenplan aan om het fornuis schoon te maken:

 • Begin met de pannendragers schoon te maken.
 • Maak daarna de gaspitten schoon.
 • Maak het fornuis schoon.
 • Leg alle onderdelen terug.

Welk HG-product gebruik ik om mijn gasfornuis schoon te maken?

Met HG vetweg haalt u al het vet snel weg van uw gasfornuis.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG vetweg?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Handyhome Be
GAMMA
HUBO-BE
Brico Bricoplanit RGB YG
BRICOLAGE
MAKRO
DELHAIZE
KRUITVAT
Bolcom Logo
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG vetweg

Aanbevolen product

HG vetweg

34 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten