Waterkoker ontkalken | Hoe maakt u de waterkoker goed schoon?

keuken waterkoker

Zeker bij dagelijks gebruik is het van belang om uw waterkoker geregeld te reinigen en ontkalken. Een waterkoker met kalkaanslag en vervuiling door ketelsteen werkt namelijk minder goed. In water zit kalk dat neerslaat op de bodem en het verwarmingselement, waardoor het op den duur niet genoeg warmte kan afgeven. Kalkaanslag heeft namelijk een isolerende werking en zorgt daardoor voor rendementsverlies, Hoe harder het water, hoe meer kalk er in het water zit, waardoor ook de opbouw van kalkaanslag sneller zal gaan. Wij geven u verderop een aantal tips hoe u de waterkoker het best kunt reinigen en ontkalken en zo jarenlang van lekkere koppen thee kunt blijven genieten!

Kalk in een waterkoker voorkomen


Het ontstaan van kalk in uw waterkoker is nauwelijks te voorkomen. De enige manier om kalkaanslag te voorkomen is het (laten) installeren van een waterontharder die hard water omzet in zacht water door de calcium- en magnesiumionen (de veroorzakers van kalk) aan het water te onttrekken. Dit is echter wel een redelijk forse investering. Meestal wordt boven de 14 dH (Duitse hardheid) echt een ontharder geadviseerd. Als het water niet te hard is, dan is het over het algemeen voordeliger om af en toe de huishoudapparaten te ontkalken.

Alternatieve manieren om de waterkoker te ontkalken

waterkoker ontkalkenDe HG waterkokerreiniger en -ontkalker is natuurlijk speciaal ontwikkeld om uw waterkoker effectief te reinigen en ontkalken. Uiteraard kunt u ook één van de alternatieve methoden proberen die circuleren op het internet. Wij hebben op verschillende websites en blogs gekeken en er enkele voor u verzameld.

U kunt uw waterkoker ontkalken met HG, schoonmaakazijn of citroenzuur. HG is speciaal voor dit klusje ontwikkeld en geeft over het algemeen het beste resultaat. Het grootste voordeel is dat het product geurloos is en geen smaak achterlaat, wat bij azijn en citroen vaak wel het geval is. Dit vergt herhaaldelijk spoelen en koken voordat u weer een geurloos kopje thee heeft zonder bijsmaak.     

1. De waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn is gemaakt van natuurazijn, maar heeft wel een extra bewerking ondergaan. Schoonmaakazijn heeft zowel een ontvettende als ontkalkende werking. Giet een deel water en een deel schoonmaakazijn in de waterkoker en breng dit mengsel vervolgens aan de kook. Voor het beste resultaat even laten doorkoken, als dit kan met de waterkoker. Gooi daarna de oplossing weg en spoel de waterkoker verschillende keren goed om met koud water, om te voorkomen dat er een nasmaak of geur achterblijft. Bij sterkere verkalking kan het nodig zijn deze behandeling een paar keer te herhalen.

2. De waterkoker ontkalken met citroensap
Het zuur dat in citroensap zit, kan er ook voor zorgen dat kalkaanslag verdwijnt. Doe het sap van twee grote citroenen in de waterkoker en vul de waterkoker verder met water tot het niveau van de kalkaanslag. Zet de waterkoker aan en laat het water koken. Spoel vervolgens de koker een paar keer goed met koud water.

3. De waterkoker ontkalken met cola
Op bepaalde websites wordt zelfs geadviseerd om cola te gebruiken om de waterkoker te ontkalken. Ook de cola moet hiervoor aan de kook worden gebracht en, voor het beste resultaat, een paar minuten goed doorkoken. De vraag is natuurlijk of dat kan bij de waterkoker, want veelal gaat die automatisch uit zodra de inhoud kookt.

Zorg er bij al deze alternatieve methoden dus wel voor dat er enkele keren heel goed wordt doorgespoeld, dit om te voorkomen dat er een nasmaak of geur achterblijft.

HG waterkokerreiniger en -ontkalker

Alle waterkokers krijgen te maken met kalkaanslag en vervuiling door ketelsteen. HG waterkokerreiniger en -ontkalker is speciaal ontwikkeld om kalkaanslag en vervuiling door ketelsteen gemakkelijk en snel, maar veilig te verwijderen. Deze waterkoker ontkalker heeft verder als groot voordeel dat hij absoluut reukloos is en geen smaak achter laat. Ook hoef je de ontkalker niet aan de kook te brengen en te laten doorkoken. Alleen maar even 125ml HG waterkokerreiniger en -ontkalker verdunnen met een halve liter water en 40 minuten laten inwerken.

Heeft u zelf een goede tip om een waterkoker te ontkalken? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG waterkokerreiniger en -ontkalker?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Bolcom Logo
Brico Bricoplanit RGB YG
MAKRO
HUBO-BE
AVEVE
CARREFOUR
DI
KRUITVAT
GAMMA
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG waterkokerreiniger en -ontkalker

Aanbevolen product

HG waterkokerreiniger en -ontkalker

6 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten