Stinkende was? 4 tips als was stinkend uit de wasmachine komt

Na het wassen van kleding, wil u natuurlijk dat deze weer lekker fris ruikt. Helaas: soms komt was stinkend uit de wasmachine. Dit kan gebeuren en stinkend wasgoed is gelukkig vaak gemakkelijk op te lossen. Het is wel belangrijk om te achterhalen waardoor was stinkend uit de wasmachine komt. Anders komen er volgende keren vaak ook weer stinkende kleren uit de was. Wij vertellen welke oorzaken stinkende was kan hebben. En wat u kunt doen om was weer lekker fris te laten ruiken na het wassen.

Oorzaken van stinkende was uit wasmachine


Als was stinkend uit de wasmachine komt, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Stinkende was na wassen kan namelijk meerdere oorzaken hebben. Wij zetten ze op een rijtje:

stinkende was

 • Was te lang vochtig laten liggen in de wasmand
 • Stinkende was kan komen doordat u was te lang vochtig hebt laten liggen, bijvoorbeeld in de wasmand. Bacteriën en schimmels verspreiden zich sneller in vochtige was. Dit is er vaak moeilijk uit te krijgen met gewoon wasmiddel, waardoor was stinkend uit de wasmachine komt.
 • Was te lang in de wasmachine laten liggen
  Stinkende kleren kunnen komen als u te lang wacht met de was uit de wasmachine halen. Ook kunt u stinkende kleding na het wassen krijgen doordat schimmels in de rubbers makkelijk in de was trekken.
 • Verkeerde dosering wasmiddel
  Stinkende was kan ook komen door een verkeerde dosering van wasmiddel. Dat klinkt logisch als u te weinig wasmiddel gebruikt, maar ook te veel wasmiddel kan tot ‘stinkende zuivere was’ leiden. Door te veel wasmiddel wordt de zeep niet uit de kleding gespoeld. Dit kan er juist voor zorgen dat u stinkende kleding na het wassen krijgt. Daarnaast ontstaat er vetluis in de wasmachine als u vaak te veel wasmiddel gebruikt. Vetluis zijn resten zeep, pluisjes, huidvetten, etc die achterblijven in de wasmachine.
 • Een vuile wasmachine
  Dit is de meestvoorkomende oorzaak dat kleding uit de wasmachine stinkt. Helaas is dit ook de moeilijksteoorzaak om op te lossen. Een vuile wasmachine komt bijvoorbeeld door vetluis of vervuilde onderdelen in de wasmachine, zoals rubbers, het zeepbakje of filters. Het is belangrijk dat u de wasmachine zelf proper houdt. Anders blijft was stinkend uit de wasmachine komen.

HG heeft voor elke oorzaak van stinkende was een oplossing

Komt er stinkende was uit de wasmachine? Geen nood! HG heeft een oplossing, wat de oorzaak ook is. Stinkende kleren kunt u weer fris krijgen met HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging. Hiermee kunt u de stank uit kleding verwijderen. Onze wasmiddeltoevoeging maakt korte metten met alle vervelende geurtjes in was. 

was stinkend uit wasmachineAls was stinkend uit de wasmachine komt doordat de wasmachine zelf vuil is, kunt u HG tegen stinkende wasmachines gebruiken. Hiermee verwijdert u vuil en resten van wasmiddel uit de afvoerleiding, filters en rubbers, vaak de oorzaak van stinkende was na het wassen. 

Is de wasmachine erg vervuild? Dan kunt u HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines gebruiken. Dit product zorgt voor een grondige reiniging van de wasmachine. Hiermee voorkomt u niet alleen stinkend wasgoed, maar ook storingen van de wasmachine.

Zo gebruik u HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging tegen stinkende was:

 1. Doseer uw hoofdwasmiddel zoals aangegeven.
 2. Vul de maatbeker met HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging tot maatring 25 ml.
 3. Voeg deze hoeveelheid toe aan het hoofdwasmiddel in het hoofdwasmiddelbakje.

Alternatieve tips als kleding stinkt na wassen

De producten van HG zijn de gemakkelijkste oplossing voor stinkende was. Met name omdat ze ook de oorzaak van ‘stinkende zuivere was’ kunnen aanpakken. Er zijn andere oplossingen die u kunt proberen. Wij geven er een paar. Het gebruik is wel op eigen risico.

1. Stinkende was behandelen met soda
Stinkende kleren kunt u in een emmer met water en soda weken. Let wel op met gekleurde was. Soda kan de kleuren aantasten. Laat deze kleren dus niet te lang weken in soda. Witte kleding kan gerust een uurtje weken. Week in ieder geval nooit wol en zijde in soda. Was het daarna normaal.
2. Stinkende kleren weken in azijn
Azijn werkt vooral tegen stinkende was na wassen als er een zweetgeur aan zit. Laat de kleren dan een uurtje weken in wat azijn en water. Was ze daarna normaal.
3. Stinkende was door een vuile wasmachine
Een vuile wasmachine is vaak de grootste oorzaak dat was stinkend uit de wasmachine komt. Om dit op te lossen hebben wij een apart artikel geschreven met meerdere tips. Lees hier onze tips om de wasmachine schoon te maken.

Voorkomen dat was stinkend uit wasmachine komt

Het fijnste is natuurlijk dat u kunt voorkomen dat de kleding uit de wasmachine stinkt. Wij geven een aantal tips waarmee u stinkende kleding na het wassen kunt voorkomen:

 • Laat was niet te lang liggen
  De makkelijkste manier om stinkende kleding te voorkomen, is door wasgoed niet te lang te laten liggen. Met name kleding die vochtig is geworden, bijvoorbeeld door sporten. 
 • kleding stinkt na wassenHaal de was zo snel mogelijk uit de wasmachine
  Ook dit is een eenvoudige oplossing tegen stinkende kleding uit de wasmachine. Laat was niet te lang zitten nadat het wasprogramma is afgelopen.
 • Gebruik waspoeder
  Waspoeder laat minder snel vetluis na dan vloeibaar wasmiddel. Vetluis is één van de meest voorkomende redenen dat kleding stinkt na het wassen.
 • Gebruik de aangegeven dosering wasmiddel
  Hoewel het verleidelijk is om wat meer wasmiddel te gebruiken bij erg vervuilde was, is dit niet verstandig. Ook dan blijft er namelijk makkelijker vetluis achter. En dat zorgt dus weer voor stinkende was na het wassen.
 • Onderhoud de wasmachine
  Een goed onderhouden wasmachine gaat niet alleen langer mee, maar zorgt ook dat was fris uit de wasmachine komt. Wil u weten hoe u dit kunt doen? Wij hebben tips voor het onderhoud van uw wasmachine op een rijtje gezet.

Stinkende was uit de wasmachine moet met de bovenstaande tips verleden tijd zijn.

Hebt u zelf een goede tip tegen stinkende was? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over stinkende was

Hoe ontstaat stinkende was?

Als er stinkend was uit de wasmachine komt, kan dit meerdere oorzaken hebben:

 • De was heeft te lang vochtig in de wasmand gelegen.
 • De was heeft te lang in de wasmachine gelegen.
 • Er is een verkeerde dosering wasmiddel gebruikt.
 • De wasmachine zelf is vuil.

Wat kan ik doen als kleding stinkt na het wassen?

Afhankelijk van de oorzaak dat was stinkend uit de wasmachine komt, kunt het volgende doen:

 • Stinkende was weken in soda (pas op met gekleurde was) en daarna weer wassen.
 • Stinkende was weken in azijn en daarna weer wassen.
 • De wasmachine schoonmaken. Lees hiervoor onze tips voor het reinigen van de wasmachine.

Hoe kan ik voorkomen dat was stinkend uit de wasmachine komt?

U kunt voorkomen dat kleding stinkt na het wassen door: 

 • (vochtige) was niet te lang in de wasmand te laten liggen.
 • was niet te lang in de wasmachine te laten.
 • waspoeder te gebruiken.
 • de juiste hoeveelheid wasmiddel te gebruiken.
 • uw wasmachine goed te onderhouden. Lees hiervoor onze tips over wasmachine onderhouden.

Welk HG-product gebruik ik tegen stinkende was?

Met HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging kunt u de stank uit kleding verwijderen. Een vervuilde wasmachine lost u op met HG tegen stinkende wasmachines, Wil u de wasmachine grondig onderhouden? Gebruik dan HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

KRUITVAT
Logo Colruyt.Svg
BRICOLAGE
Bolcom Logo
AVEVE
CARREFOUR
GAMMA
DI
DELHAIZE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging

Aanbevolen product

HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging

4 reviews

500gr

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Stank & Nare luchtjes