Zweetgeur uit kleding halen? Tips om zweetlucht uit kleding te verwijderen

Na uw favoriete shirt meerdere keren grondig te hebben gewassen, denkt u eindelijk de zweetlucht eruit te hebben. Helaas, want tijdens het strijken of na een tijdje dragen van het shirt, is de zweetgeur weer direct waarneembaar. Ondanks een paar keer wassen is de geur nog steeds niet uit shirt en u vraagt zich af: hoe kan dit? Wij leggen in dit artikel uit wat de oorzaak hiervan is en hebben dan ook een aantal tips waarmee u deze penetrante zweetgeur wél uit textiel kunt krijgen en houden.

Waarom een terugkerende zweetgeur in kleding?


zweetgeur uit kleding

Zweetgeur die in kleding blijft hangen en steeds weer terugkeert zodra het kledingstuk wordt gestreken of gedragen, wordt veroorzaakt door het zogeheten boterzuur. Transpireren doet iedereen, bijvoorbeeld tijdens het sporten of gewoon tijdens alledaagse bezigheden. Zodra het transpiratievocht is opgedroogd, blijft het zgn. boterzuur, dat door het lichaam geproduceerd wordt tijdens het transpireren, achter.

Dit boterzuur produceert continue stankmoleculen, die vooral actief zijn als de kleding eens stuk warmer is. Dus als ze gestreken of gedragen wordt. Als dit boterzuur tijdens het wassen niet goed verwijderd wordt, blijft de zweetgeur dus terugkeren. Stankmoleculen in kleding en ander textiel kunnen ook ontstaan doordat de (sport)kleding te lang vochtig in een sporttas, de wasmand of wasmachine heeft gelegen.

3 tips om een zweetgeur in uw kleding te voorkomen

Het liefst wilt u natuurlijk voorkomen dat u last kunt krijgen van een zweetgeur in uw kleding. Zorg er in elk geval voor dat ook de wasmachine geregeld gereinigd wordt, zodat daar geen bacteriën in achterblijven. Daarnaast raden we het volgende aan als u snel of overmatig zweet:

1. Was regelmatig de oksels
Wanneer u last hebt van overmatig zweten adviseren wij u om minimaal één keer per dag uw oksels goed te wassen. Hiermee verwijdert u de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de zweetgeur en voorkomt u dat deze in de kleding gaan zitten.

2. Draag kleding slechts 1 dag
Draag uw kleding niet twee of meerdere dagen achter elkaar, maar slechts één dag en was ze vaker. Hierdoor voorkomt u een “ophoping” van boterzuur in de kleding. Deodorant is verder geen optie om de zweetlucht in uw kleding te maskeren aangezien de deodorant na enige tijd weer uit de kleding trekt. De zweetlucht wordt dan juist alleen maar erger.

3. Gebruik anti-transpirant
Wanneer u veel last hebt van zweetgeur in uw kleding, adviseren wij om geen gewone deodorant te gebruiken maar een anti-transpirant-deodorant. Dit type deodorant bevat stoffen die ervoor zorgen dat uw zweetklieren minder actief zijn, waardoor er minder transpiratievocht (dus ook minder boterzuur) in de kleding gaat zitten. 

2 middelen tegen een zweetgeur in textiel

Zweetgeur verwijderen
HG heeft verschillende oplossingen om zweetgeur in kleding en ander textiel te verwijderen, zoals HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging en HG tegen nare geurtjes in sportkleding wasmiddeltoevoeging. Daarnaast wordt op bepaalde websites en blogs verwezen naar azijn en soda.

U kunt proberen om soda en azijn gebruiken om de zweetgeur in textiel te verwijderen of te voorkomen:

zweetgeur uit kleding verwijderen1. Soda
Laat het kledingstuk minimaal een uurtje weken in sodawater en was het daarna in de wasmachine. De verschillende websites spreken elkaar wel tegen: de ene site heeft het over “minimaal een uurtje”, de andere over een hele nacht in de soda. Pas in ieder geval wel op met gekleurde was want soda kan de kleur aantasten.  Ook zijde en wol kunnen niet tegen soda.

2. Azijn
Laat u niet afschrikken door de sterke geur van azijn! Week uw kledingstuk in een emmer met azijn voordat u het wast. Zorg dat het kledingstuk hierbij helemaal is ondergedompeld in de azijn en laat het minimaal een uurtje intrekken (de hele nacht is nog beter) en doe het vervolgens in de wasmachine. 

Heeft u bovenstaande methoden geprobeerd en zijn ze te omslachtig of geven ze geen bevredigend resultaat? Probeer dan de oplossingen van HG die speciaal zijn ontwikkeld om zweetgeur uit kleding en ander textiel te verwijderen.

Zweetgeur uit kleding verwijderen doet u met HG

HG heeft twee verschillende soorten producten ontwikkeld om de zweetgeur en zweetvlekken uit uw kleding te verwijderen. Ten eerste HG tegen nare geurtjes in sportkleding wasmiddeltoevoeging. Maar ook de HG tegen stinkend wasgoed wasmiddeltoevoeging. Beide producten werken op basis van een uiterst effectieve formule waardoor stankmoleculen die tot diep in de vezels zijn doorgedrongen doeltreffend verwijderd worden.

Kwalijke geurtjes in (sport)kleding en ander textiel ontstaan door transpiratie of doordat (sport)kleding te lang in de sporttas, wasmand of na het wassen nat in de wasmachine heeft gelegen. Een hoofdwasmiddel alleen lost dit probleem niet altijd goed op, maar wel met deze toevoeging.Heeft u zelf een goede tip om zweetgeur uit uw kleding te verwijderen? Laat het ons weten! Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG tegen nare geurtjes in sportkleding wasmiddeltoevoeging?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

GAMMA
KRUITVAT
DI
DELHAIZE
AVEVE
Handyhome Be
CARREFOUR
MAKRO
BRICOLAGE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG tegen nare geurtjes in sportkleding wasmiddeltoevoeging

Aanbevolen product

HG tegen nare geurtjes in sportkleding wasmiddeltoevoeging

104 reviews

500gr

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Stank & Nare luchtjes