Wasmachine stinkt | Wat te doen tegen een stinkende wasmachine?

wasmachine

Uw wasmachine stinkt? Een stinkende wasmachine is een vervelend probleem dat relatief vaak voorkomt. Uw wasmachine reinigen op een effectieve manier kan u gelukkig op verschillende manieren. Ook zijn er manieren om te voorkomen dat een wasmachine gaat stinken.

Waarom stinkt uw wasmachine?


Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt doordat vuil en resten van het wasmiddel zich afzetten in de afvoerleidingen, filters en rubbers. Dit is zeker het geval wanneer u vloeibare wasmiddelen gebruikt. Bovendien wordt de stank versterkt door de almaar geconcentreerdere wasmiddelen en de wasbeurten op lage temperaturen.
 

3 tips om een stinkende wasmachine te voorkomen

Bekijk de volgende 3 handige tips om een stinkende wasmachine tegen te gaan:

stinkende wasmachine1. Laat uw was niet te lang in de trommel liggen
Als uw was te lang in de wasmachine blijft liggen, krijgen stankmoleculen meer kans om zich in het wasgoed te nestelen (waardoor de was minder schoon en fris ruikt zodra hij gestreken of gedragen wordt). Bovendien kunnen in de wasmachine zelf bacteriën ontstaan, met name in de vetluis.

(Vetluis is een vettige substantie die na het wassen achterblijft in de wasmachine. Het is vervuiling die ontstaat doordat huidvet en -schilfers samenklonteren met niet-oplosbare stoffen uit het wasmiddel. Vetluis is een voedingsbodem voor bacteriën.)

2. Gebruik niet te veel wasmiddel
Tegenwoordig zijn wasmiddelen erg geconcentreerd. Houd er dus rekening mee dat een lage dosering voldoende is voor een wasbeurt. Als u teveel wasmiddel gebruikt, wordt er namelijk (te veel) schuim gevormd. Dit schuim blijft vervolgens achter in de rubbers en slangen van de wasmachine waardoor er juist weer vetluis ontstaat en de wasmachine weer gaat stinken.

3. Laat het deurtje openstaan
Laat na iedere wasbeurt de deur van de wasmachine en het klepje van het wasmiddelbakje openstaan. Hierdoor kan het achtergebleven vocht in de machine verdampen, waardoor de kans op bacterievorming verkleint.

De wasmachine reinigen

Naast het ontstaan van vetluis en de vorming van bacteriën voorkomen, is het verstandig dat u de wasmachine regelmatig reinigt. We delen hieronder enkele tips waarmee u uw machine grondig en gemakkelijk schoon kunt maken.

Wasmachine reinigen met HG

HG biedt verschillende effectieve oplossingen waarmee u uw wasmachine grondig reinigt en weer heerlijk fris laat ruiken. HG tegen stinkende wasmachines reinigt de hele wasmachine zeer snel en effectief. Uw wasmachine schoonmaken is nog nooit zo makkelijk geweest!

Onze HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines reinigt niet alleen, maar voorkomt en verhelpt ook storingen in de wasmachine. U voorkomt met dit product vervuiling van filters, vlotters, afvoerpijpen en andere moeilijk bereikbare onderdelen, zodat de machine niet defect raakt. Tevens zorgt HG onderhoudsmonteur voor (vaat)wasmachines ervoor dat afdichtingsrubbers elastisch en waterbestendig blijven, waardoor er geen lekkage, storing of kortsluiting ontstaat.

Uw wasmachine reinigen op andere manieren

Als uw wasmachine stinkt, kunt u naast de effectieve oplossingen van HG nog enkele andere middelen proberen.

1. Maak de rubberen rand goed schoon
Op de rubberen ring zit vaak een grijze aanslag (vetluis). Er ontstaat een vieze geur als dit niet goed gereinigd wordt. U maakt de rubberen rand schoon met een spons of keukendoek en een sopje van groene zeep met water. Zorg ervoor dat u goed tussen alle plooien schoonmaakt. Hebt u last van hardnekkige vervuiling? Gebruik dan een tandenborstel om de rubberen rand schoon te maken.

2. Draai een was op 90 graden of hoger
Draai een was zonder wasgoed op 90 of 95 graden. Hierdoor worden bacteriën verwijderd en komen kalkresten los. Voeg een vaatwastablet of bleekwater toe in plaats van wasmiddel voor een optimaal en fris effect. Laat vervolgens het deurtje van de wasmachine een aantal uur open staan, zodat de trommel volledig op kan drogen.

3. Controleer de filter
Controleer de filter op achtergebleven vuil. Een verstopte filter kan ervoor zorgen dat uw wasmachine stinkt. Er kunnen namelijk veel restjes in de filter blijven zitten, waardoor het afvalwater moeilijker bij de afvoer kan komen. Vergeet daarnaast niet om de trommel van de wasmachine goed schoon te maken. Hier blijven vaak ook restjes in zitten.

4. Maak het zeepbakje schoon
Ook het zeepbakje moet goed gereinigd worden. Daarin blijven namelijk veel zeepresten achter waardoor schimmels zich kunnen vormen. Haal het zeepbakje er helemaal uit zodat u dit gemakkelijk schoon kunt maken. Gebruik eventueel een tandenborstel voor grondige reiniging.

Hebt u zelf een goede tip tegen een stinkende wasmachine of voor het wasmachine schoonmaken? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG tegen stinkende wasmachines?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

BRICOLAGE
MAKRO
Bolcom Logo
AVEVE
GAMMA
KRUITVAT
Logo Colruyt.Svg
CARREFOUR
Handyhome Be
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG tegen stinkende wasmachines

Aanbevolen product

HG tegen stinkende wasmachines

26 reviews

550gr

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Stank & Nare luchtjes