Behang verwijderen: de beste tips voor het afhalen van behang

Behang verwijderen wordt een stuk gemakkelijker dankzij onze tips! Lees op deze pagina hoe u veel voorkomende problemen tijdens het afhalen van behang kunt voorkomen, hoe u behang best stap voor stap kunt verwijderen en welke middelen het meest effectief zijn.

Stap voor stap behang verwijderen


behang verwijderen

Behang van de muur afhalen zonder dat het onnodig veel tijd kost? Doorloop de volgende stappen voor het beste resultaat! 

1. De voorbereiding
Zorg dat stopcontacten of schakelaars afgeschermd zijn en schuur afwasbaar, waterafstotend, vinyl of metaalbehang vooraf open met behulp van grof schuurpapier. Bij afstripbaar behang vooraf de bovenlaag van het behang verwijderen!

2. Afweken van het behang
Wanneer u klaar bent om het behang te beginnen afweken, is de makkelijkste manier om een verdunning van bijvoorbeeld HG behangverwijderaar aan te brengen met een plantenspuit of pompdrukspuit. Mocht u deze niet bij de hand hebben, kunt u eventueel ook een spons of blokkwast gebruiken. Het is belangrijk dat u het behang overvloedig bevochtigt; wees dus zeker niet te zuinig. Laat het verwijderingsmiddel vervolgens 5 tot 15 minuten inwerken.

3. Behang eraf halen
Ga op zoek naar een beginpunt en maak hier een hoekje los. Dit kan eventueel met behulp van een behangafsteker of plamuurmes. Probeer hierna het vochtige behangin één beweging te verwijderen.

Alternatieve manieren waarop u behang kunt verwijderen

Naast apparatuur die u kunt huren bij gespecialiseerde verhuurbedrijven, circuleren er op het internet ook wat doe-het-zelf-tips voor het verwijderen van behang. We hebben ze op een rijtje gezet.

1. Stoomapparaat 
Stoommachines zijn te huur bij gespecialiseerde verhuurbedrijven of bij bouwmarkten. Dit kost al gauw zo’n 15 tot 20 euro per dag, het stroomverbruik niet meegerekend. Lees goed de instructies voordat u met een stoomapparaat gaat werken. Over het algemeen is het een kwestie van het vullen van het apparaat met water en wachten tot het water is opgewarmd. Vervolgens kunt u de stomer op het behang houden totdat het behang loslaat. Hierna kunt u met een plamuurmes of behangafsteker het behang voorzichtig lossteken. De beste werkwijze is om van boven naar beneden te werken. Het nadeel van een stoommachines is dat alles erg nat wordt door alle stoom. Het is dan ook zeker aan te bevelen om de vloer goed af te dekken met folie, dit om te voorkomen dat het water in de vloer trekt.

2. Dreft of azijn
Andere middeltjes die u volgens bepaalde websites ook kunt gebruiken om behang te verwijderen zijn afwasmiddel en azijn. Zelfs cola wordt soms genoemd!  Vul hiertoe een emmer met warm water en voeg er een flinke scheut afwasmiddel, azijn of cola aan toe. Pak vervolgens een verfroller en maak die goed nat met het alternatieve sopje. Vervolgens kunt u hiermee het behang nat maken om het daarna te verwijderen. Zelf hebben wij geen ervaring met deze methode, maar u kunt het natuurlijk altijd eens proberen.
 

Behang verwijderen met behulp van HG

HG behangverwijderaar is het ideale product om behang, zoals vliesbehang, te verwijderen. Dit product lost alle soorten behanglijm snel op en zorgt ervoor dat het behang er in hele banen af gaat. Verder is deze behangverwijderaar niet alleen een supergeconcentreerd en krachtig middel; het is ook erg zuinig in gebruik. Een halve liter is goed voor het verwijderen van 100 tot 200 m2 behang.

behang verwijderen met plamuurmes

 

Veelvoorkomende problemen bij het verwijderen van behang

Tijdens het verwijderen van behang kunt u met tal van uitdagingen geconfronteerd worden. Houd hier rekening mee voordat u begint zodat de problemen zo beperkt mogelijk worden gehouden.

Kleine stukjes die afscheuren
Houd het behang voortdurend goed vochtig. Dit zorgt ervoor dat het snel en gemakkelijk gaat en beperkt het risico op bepaalde problemen, zoals stukjes behang die afscheuren.

Natte kleding en meubilair
Met name tijdens het verwijderen van behang met een stoommachine of sopje kan uw kleding behoorlijk nat worden. U kunt bijvoorbeeld een doek om uw onderarm binden om zo het water op te vangen. Zoals eerder aangegeven, is het ook verstandig om uw vloer af te dekken om zo waterschade te voorkomen. Denk ook aan het meubilair! Plaats dit op een afstand van uw werkzaamheden zodat er geen vuil of water op terecht kan komen.

Verwijder alle lijm
Verwijder naast het behang ook alle lijmresten, anders loopt u het risico dat deze resten zichtbaar zijn na het aanbrengen van de nieuwe laag behang.

Heeft u zelf een goede tip om behang te verwijderen? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG behangverwijderaar?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

DI
BRICOLAGE
DELHAIZE
Handyhome Be
AVEVE
Logo Colruyt.Svg
GAMMA
KRUITVAT
CARREFOUR
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG behangverwijderaar

Aanbevolen product

HG behangverwijderaar

8 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Klus & Doe-Het-Zelf