Cementresten verwijderen? Bekijk onze tips

Opgedroogde cementresten zijn erg hardnekkig en vragen om een specifieke behandeling. Hoe eerder u erbij bent, hoe makkelijker het zal zijn om de cementresten of mortelresten te verwijderen. Op deze pagina delen we een aantal handige tips om cement te verwijderen van tegels en andere oppervlakken. Uw ondergrond wordt weer als nieuw.

De meest voorkomende oorzaken van cementresten en hoe u deze voorkomt


Uitgehard cement is vaak moeilijk te verwijderen. Voorkomen is daarom beter dan genezen. Er is bijna geen ontkomen aan cementresten en mortelresten tijdens het werken. Er valt een emmer om of het cement valt van het gereedschap af. Dit zorgt voor grote vlekken. Maar ook kleine spetters kunnen ontsierend zijn. 

Cementsluier is een dun laagje voegmortel dat achter kan blijven na het voegen van wand- of vloertegels. Het vormt een waas over de tegels en versluiert het aanzicht. Hoe langer u wacht met het schoonmaken van een nieuwe tegelvloer of -wand, hoe moeilijker het is cementsluier te verwijderen.

Cement verwijderen van tegels: 2 huis-, tuin- en keukentips

Op het internet worden diverse tips gedeeld om cementresten te verwijderen. HG heeft er voor u een aantal geselecteerd. Hiermee kunt u cementresten, maar ook mortelresten proberen te verwijderen. 

Let op: dit zijn huis-, tuin- en keukentips. Gebruik deze producten voorzichtig en test ze vooraf. Wilt u veilig en doeltreffend cementresten verwijderen en tegelijkertijd uw voegen versterken? Gebruik dan HG tegel cementrestenverwijderaar.

cementresten verwijderen 1. Cementresten of mortelresten verwijderen met azijn

Cement op een vloer lost op in zuur. Gebruik daarom azijn. Wees extra voorzichtig met kalkhoudende steensoorten, zoals marmer. Marmer kan aangetast worden door zuur. Ook siliconen randen in bijvoorbeeld een badkamer kunnen beschadigd raken door het azijn.

Probeer de cementresten of mortelresten te verwijderen met één deel azijn en één deel warm water. Vervolgens borstelt u deze oplossing op het oppervlak. Laat het product even inwerken, en spoel het daarna af met proper water.

2. Cementresten verwijderen met schuurpapier of een krabber

Afhankelijk van het soort oppervlak kunt u cementresten en mortelresten verwijderen met schuurpapier of een krabber. Cement verwijderen van klinkers of andere ruwe stenen gaat niet met schuurpapier, maar hout of andere oppervlakken kunt u wel behandelen met schuurpapier. Echt gladde oppervlakken zoals badkamertegels of spiegels behandelt u met een krabber.

HG tegel cementrestenverwijderaar om cementresten te verwijderen

cement verwijderen van tegelsMiddelen zoals azijn, schuurpapier of een krabber zijn handig als noodoplossing, maar zijn niet altijd even doeltreffend. Daarnaast kan het oppervlak beschadigd raken. Met HG tegel cementrestenverwijderaar verwijdert u snel, veilig en doeltreffend cementresten. Het teveel aan cement wordt opgelost, maar het cement uit de voegen blijft intact en wordt zelfs versterkt.

Het product verwijdert cementsluier en mortelresten van poreuze en niet-poreuze keramische tegels en plavuizen én is ook geschikt voor niet-kalkhoudend natuursteen. Zoals Noorse leisteen, graniet en kwartsiet. 

De HG tegel cementrestenverwijderaar kan niet worden gebruikt voor kalkhoudende natuursteensoorten zoals marmer, travertin, blauwe hardsteen en verschillende leisteensoorten en betontegels of betonvloeren. Gebruik hiervoor HG natuursteen cementsluierverwijderaar (product 31).

Zo gebruikt u HG tegel cementrestenverwijderaar om cementresten en mortelresten te verwijderen:

  1. Reinig het te behandelen oppervlak met proper water.
  2. Los een halve liter HG tegel cementrestenverwijderaar op in 5 liter water.
  3. Breng de oplossing in ruime mate aan met behulp van een dweil.
  4. Schuur over de vlekken met een borstel.
  5. Laat het product een paar minuten inwerken en schuur nog een keer goed.
  6. Verwijder de oplossing met een dweil en spoel deze regelmatig uit.
  7. Dweil de vloer nog 2-3 maal met zuiver water.
    • Bij intensievere cement- of mortelresten kan een sterke oplossing worden gemaakt tot 1 liter op 4 liter water. Voor meer informatie over het product bezoekt u onze productpagina: HG tegel cementrestenverwijderaar. Naast dit product voor het veilig verwijderen van hardnekkige cementsluier en mortelresten, zitten er in het HG-assortiment voor tegelvloeren allerlei producten voor de optimale verzorging van uw vloer. Om te weten te komen welke HG-producten u nodig heeft voor de optimale bescherming en verzorging van uw tegelvloer, kunt u onze Keuzehulp voor Keramische tegels raadplegen.

Hoe vermijd ik cementresten na het voegen?

Om cement- of mortelresten te voorkomen, kunt u een afdekzeil neerleggen tijdens het werk. Ideaal voor vloeren, trappen of tuinen. Let er ook op dat u altijd genoeg werkruimte heeft. Zo voorkomt u dat het cement omvalt of u zelf struikelt.

Veelgestelde vragen over cementresten verwijderen

Kan ik cementresten voorkomen?

Met de juiste voorbereiding kunt u sommige cementresten voorkomen. Zorg bij het werken voor genoeg beweegruimte en leg altijd een afdekzeil neer.

Hoe verwijder ik cementresten of mortelresten?

Middelen zoals azijn, schuurpapier of een krabber zijn handig als noodoplossing voor het verwijderen van cementsluiers, maar zijn niet altijd even doeltreffend. Daarnaast kan het oppervlak beschadigd raken. Met HG tegel cementrestenverwijderaar verwijdert u snel, veilig en doeltreffend cementresten.

Welk HG-product kan ik gebruiken om cementresten te verwijderen?

HG tegel cementrestenverwijderaar verwijdert hardnekkige cementsluier en mortelresten van alle soorten poreuze en niet-poreuze tegels en plavuizen, maar ook van niet-kalkhoudend natuursteen zoals Noorse leisteen, graniet en kwartsiet.

Kan ik HG tegel cementrestenverwijderaar of azijn gebruiken voor kalkhoudende oppervlakken?

Nee. Deze producten zijn niet geschikt voor kalkhoudende natuursteensoorten, zoals marmer, travertin, blauwe hardsteen en verschillende leisteensoorten en betontegels of betonvloeren. Voor meer informatie over cementresten verwijderen bekijkt u onze productpagina.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG tegel cementrestenverwijderaar?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

BRICOLAGE
HUBO-BE
Brico Bricoplanit RGB YG
Logo Colruyt.Svg
DI
Bolcom Logo
CARREFOUR
DELHAIZE
GAMMA
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG tegel cementrestenverwijderaar

HG tegel cementrestenverwijderaar

18 reviews

Andere tips voor Klus & Doe-Het-Zelf