Strijkijzer schoonmaken? Strijkbout schoonmaken met deze simpele tips

Om er in kreukloze kleren bij te lopen is het vaak toch echt nodig: strijken! Niet iedereen vindt het even leuk, maar wat vaststaat is dat strijken met een vuil strijkijzer nog vervelender is. Er komt geleidelijk aan een donker laagje aan de onderkant. Hierdoor strijkt het strijkijzersteeds minder goed. En nog erger, dit kan ook je kleren onherstelbaar beschadigen. De strijkbout reinigen is dus af en toe nodig. Met name de strijkzool schoonmaken is een must. Wij geven enkele tips om uw strijkijzer schoon te maken.

Waarom moet u uw strijkijzer schoonmaken?


Een strijkijzer wordt, zoals zoveel apparaten vuil door gebruik. Uw strijkbout reinigen moet u vaak vanwege twee zaken doen: kalk en vezels die aan de strijkzool blijven hangen. Uw stoomstrijkijzer schoonmaken is nodig omdat er water in zit. Hierdoor kan kalk ontstaan. Deze kalk in combinatie met vezels en opdrukken die achterblijven zorgen ervoor dat de zool na verloop van tijd vuil wordt, waardoor u de strijkzool moet schoonmaken.

Zool strijkijzer schoonmaken doet u snel en veilig met HG

De strijkzool schoonmaken doet u eenvoudig met HG strijkboutreiniger. Hiermee is uw strijkzool schoonmaken meteen gedaan. Het verwijdert de meest hardnekkige strijkresten. 

Uw strijkijzerzool schoonmaken met HG doet u met de volgende stappen: strijkijzer schoonmaken

  1. Stel de temperatuur van het strijkijzer in op de stand “wol”.
  2. Leg een stuk keukenpapier onder de strijkbout om de vloeibare was op te vangen.
  3. Laat de strijkbout licht voorover hellen om te zorgen dat de was niet in de stoomopeningen van de strijkboutzool kan komen.
  4. Wrijf de vervuilde delen van de strijkboutzool in met de stick. Doe dit met ronddraaiende bewegingen voor optimaal resultaat.
  5. Met een schone, droge doek eventuele restanten van aanslag verwijderen.
  6. Daarna de strijkbout eerst goed schoon strijken op een oude doek of stuk keukenpapier.

Strijkzool schoonmaken met deze 5 tips

Hoe maak je een strijkijzer schoon? De zool van het strijk schoonmaken, gaat het simpelste met HG strijkboutreiniger. Wilt u liever iets anders proberen om uw strijkijzer schoon te maken? Uw strijkijzer schoonmaken, kunt u ook met enkele alternatieven doen. Wij kunnen de werking hiervan niet garanderen en het toepassen is op eigen risico.

1. Onderkant strijkijzer schoonmaken met zout

De strijkzool schoonmaken kunt u met zout doen. Hiermee kunt u vuil en aangebrande stofresten van de onderkant verwijderen, De strijkijzerzool schoonmaken met zout doet u door zout op vetvrij papier of een krant te strooien. Strijk hier met het warme strijkijzer overheen. Het zout en het papier nemen het vuil op. Helemaal uw strijkijzer schoonmaken doet u door deze daarna met een katoenen doek af te vegen.

2. Strijkijzerzool schoonmaken met aluminiumfolie

Ook met een stuk aluminiumfolie kunt u het strijkijzer schoonmaken aan de onderkant. Leg wat aluminiumfolie op de strijkplank en strijk hier overheen. De strijkzool wordt zo ontdaan van het laagje dat is ontstaan.

3. Strijkijzer schoonmaken met azijnstrijkbout schoonmaken

Het strijkijzerschoonmaken, kunt u ook doen met witte wijnazijn of schoonmaakazijn. Door het zuur kunt u de strijkzool schoonmaken. Dit kan op twee manieren. U kunt een tas azijn verwarmen en dit met een doek op de zool wrijven. Het vuil dat los komt, kunt u dan met een zuivere, vochtige doek helemaal weghalen. U kunt ook een doek in een bak doen en deze in azijn drenken om de strijkijzerzool schoon te maken. Zet hier het strijkijzer op en laat dit een half uur staan. Nu kunt u uw strijkijzer schoonmaken door de onderkant af te vegen met een vochtige doek. 

4. Strijkzool schoonmaken met nagellakremover

Is er polyester of vinyl aan de zool van het strijkijzer gekomen? Laat het strijkijzer goed afkoelen en smeer het vuil in met nagellakremover met behulp van een doek. Maak dan de strijkzool schoon. Daarna het strijkijzer schoonmaken met water voordat u weer gaat strijken.

Hebt u zelf een goede tip om uw strijkijzer schoon te maken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over schoonmaken strijkijzer

Waarom moet ik mijn strijkbout schoonmaken?

Door kalk en vezels wordt de zool vuil. Daardoor strijkt het strijkijzer minder goed en kunnen kleren beschadigd raken.

Hoe kan ik de strijkzool schoonmaken?

U kunt de strijkzool schoonmaken met:

  • zout
  • aluminiumfolie
  • azijn
  • nagellakremover (aIs er polyester of vinyl aan de zool van het strijkijzer is gekomen)

Welk HG-product gebruik ik om mijn strijkijzer schoon te maken?

De strijkzool schoonmaken doet u gemakkelijk met HG strijkboutreiniger.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG strijkboutreiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

KRUITVAT
HUBO-BE
DELHAIZE
Brico Bricoplanit RGB YG
Handyhome Be
DI
Bolcom Logo
Logo Colruyt.Svg
CARREFOUR
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG strijkboutreiniger

Aanbevolen product

HG strijkboutreiniger

6 reviews

1st

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Textiel & Vlekken