Auto wassen | Uw auto wassen voor de deur

Regelmatig uw auto schoonmaken is belangrijk. Vuil op de auto veroorzaakt op lange termijn blijvende schade. Modderwegen, hars van bomen, vogelpoep, insecten, zand en strooizout zorgen voor een vieze auto. Vuil is niet altijd met het blote oog te zien. Wilt u zelf leren om uw auto volledig proper te krijgen? Op deze pagina geven we verschillende tips waarmee u zelf uw auto thuis voor de deur kunt wassen.

4 stappen om uw auto zelf te wassen


Uw auto kan op vele manieren gewassen worden. De beste manier is nog altijd uw auto zelf met de hand wassen. Met uw vuile auto door de carwash rijden is snel, maar kan zorgen voor krassen in de lak. Daarom geven we graag tips om uw auto zelf met de hand te wassen. Was uw auto voor de deur of in een wasbox, volg onderstaande tips en maak in 4 stappen uw auto proper.

auto wassen 1. Benodigdheden voor auto wassen en schoonmaken
Uw auto voor de deur wassen, is makkelijk en goedkoop. Hiervoor heeft u de volgende spullen nodig:

 • Tuinslang of hogedrukspuit
 • Zachte doek
 • Autoshampoo
 • Twee emmers
 • Microvezelspons
 • Schoonmaakborstel
 • Natuurzeemvel

2. Auto afspoelen
Uw auto schoonmaken begint bij het afspoelen. Doe dit met een tuinslang of hogedrukspuit. Houd bij een hogedrukspuit minimaal 20 centimeter afstand tussen de spuit en de autolak. Zo voorkomt u schade. Begin vanboven met het afspoelen en werk verder naar beneden, zo spoelt u al het loszittend vuil en zand van de auto af. Vergeet uw velgen niet met de tuinslang of hogedrukspuit af te spoelen. 

3. Auto wassen met autoshampoo
Na het afspoelen reinigt u uw auto met een autoshampoo. Uw auto wassen met allesreiniger of afwasmiddel raden wij af, omdat dit schadelijk is voor de autolak. Neem twee emmers. Vul een emmer met autoshampoo en lauw water en de ander alleen met lauw water. In de emmer met enkel water kunt u uw microvezelspons uitspoelen, zodat u de emmer met sop schoonhoudt.

Een auto wassen doet u in de lengterichting. Draaiende bewegingen maken cirkelvormige krassen die in het daglicht goed zichtbaar worden. Ververs regelmatig het water in de emmer, omdat op de bodem vuil en zand blijven liggen. Elke keer dat u de microvezelspons in het water dompelt, brengt u mogelijk opnieuw vuil of zand op de wagen. Als u uw auto volledig heeft ingezeept, kunt u de auto afspoelen met de tuinslang of hogedrukspuit. 

Na het wassen van de carrosserie zijn de velgen en ruiten aan de beurt. De velgen kunt u schoonmaken met HG velgenreiniger. Spray de velgen in en laat het product 1 minuut inwerken. Pak de schoonmaakborstel erbij en veeg het vuil op de velg los. Neem het vuil af en spoel de velgen af met warm water. De ruiten maakt u schoon met een sopje van afwasmiddel en water of met de HG ruitenreiniger

4. De auto zemen
Zemen is de laatste stap. Bij voorkeur veegt u uw auto na met een natuurzeemvel. Door het zachte materiaal maakt dit geen strepen of krassen op uw auto. Ook neemt zo'n zeemvel veel vocht op, waardoor het aangenaam werkt op grote oppervlaktes. Na het zemen is uw auto droog en weer glanzend proper.

6 tips voor een blijvend propere auto

Vuil is schadelijk voor uw auto. Het tast niet alleen de lak aan, maar veroorzaakt op lange termijn ook roestvlekken. Een goed onderhoud zorgt ervoor dat u langer plezier hebt van uw wagen. 

Vuil op een auto is niet altijd met het blote oog te zien. Was daarom uw auto regelmatig. Door uw auto te wassen, beschermt u hem tegen vuil en zorgt u ervoor dat vuil er gemakkelijker vanaf gaat. Gebruik nooit een schuurspons, waarmee auto wassen enkel zorgt voor krassen op de lak. Op het internet worden verschillende tips gedeeld. HG heeft willekeurig een aantal tips geselecteerd om vuil op uw auto te voorkomen:

1. Vermijd modderwegen
Vermijd modderwegen, zodat uw auto niet onder de modder komt te zitten. Het vocht in de modder zorgt ervoor dat uw auto sneller roest. Vooral oudere auto’s zijn hier gevoelig voor. Zit er modder op uw auto? Was dan liefst vandaag nog uw auto. Voor de bodem van uw auto kunt u naar de carwash gaan of een hogedrukspuit gebruiken. Met een hogedrukspuit kunt u uw vieze auto zelf voor de deur wassen.     

2. Parkeer niet onder bomen
Parkeer uw auto niet onder een boom. Zo krijgt u geen boomhars op uw auto. Boomhars is hardnekkig en zal zich direct vasthechten aan de autolak. U kunt dit met het blote oog zien en bovendien voelt de autolak kleverig aan. Boomhars verwijdert u met: 

 • Keukenmiddelen: u kunt bakboter, slaolie of olijfolie gebruiken. Smeer het keukenmiddel op de kleverige vlekken en laat het 15 minuten intrekken. Daarna kunt u de lak afspoelen met water. 
 • Terpentine: verdun de terpentine met water en smeer de kleverige vlekken in. Laat dit 15 minuten intrekken. Daarna kunt u de lak afspoelen met water. 
 • Nagellakremover of een oplosmiddel voor stickers. Smeer de boomharsvlekken in en spoel na 15 minuten af met water.

3. Verwijder vogelpoep onmiddellijk
Vogelpoep op uw auto ziet er niet mooi uit. Laat u de vogelpoep te lang zitten? Dan veroorzaakt het lelijke plekken in de autolak. Temperatuurschommelingen zijn de boosdoener van dit soort lelijke plekken. De zon zorgt ervoor dat de autolak iets uitzet en in de avond zal de autolak krimpen. Vogelpoep op de lak zorgt ervoor dat dit subtiele proces niet overal gelijkmatig verloopt. Wanneer de autolak krimpt zal die zich rondom de vogelpoep vormen. Hierdoor ontstaat een vervorming in de lak.

De vervorming heeft gevolgen voor de lichtreflectie van de lak, waardoor u een doffe plek zult waarnemen. Één keer per maand uw auto wassen, beperkt de schade gelukkig gemakkelijk. De was beschermt en zorgt ervoor dat u nieuwe vlekken gemakkelijk kunt verwijderen. Vlekken meteen verwijderen is natuurlijk nog beter! Vogelpoep verwijdert u door: 

 • De vlekken nat te maken met een zachte doek gedrenkt in warm water. Laat dit 10 minuten weken en verwijder daarna de vogelpoep met de zachte doek. Gooi de zachte doek in de kookwas en was uw handen goed om de kans op ziektes te voorkomen.

4. Verwijder insecten meteen
Vooral in de zomermaanden vormen insecten op auto’s een probleem. Wanneer insecten te lang op uw auto blijven zitten, zorgt de zon ervoor dat het zuurgehalte van de insecten in de autolak brandt. Insecten van uw auto verwijderen is daarom cruciaal. Insecten verwijdert u door: 

 • De auto te wassen met een panty of wasnetje met een spons erin.
 • Een zachte doek gedrenkt in warm water op de insecten te leggen. Laat het een uurtje weken en verwijder daarna de insecten met de doek.
 • Natte kranten op de voorruit en motorkap te leggen. Laat deze een uur liggen en u veegt de insecten zo weg. Doe dit in de schaduw, omdat de volle zon de kranten laat opdrogen.

Gebruik geen schuursponsje om insecten of ander vuil van uw auto te verwijderen, dit kan krassen veroorzaken. Wilt u snel en efficiënt te werk gaan? Dan kunt u het beste HG insectenverwijderaar gebruiken, in combinatie met een zachte microvezelspons. 

5. Zand verwijderen van auto
Last van zand op uw auto? Veeg het niet met uw handen van de auto. Zand is vergelijkbaar met fijn schuurpapier, daardoor komen er gemakkelijk krassen op de auto. Het meeste zand kunt u van de auto afspuiten, maar dit is niet voldoende. Er blijft altijd zand achter op de lak, ook al kunt u dit niet altijd met het blote oog zien. Het is verstandig om uw auto daarna alsnog met de hand te wassen. U verwijdert zand van uw auto met: 

 • Een mengsel van water en autoshampoo. Giet het mengsel in een plantenspuit en vernevel dit op uw auto. Hierdoor ontstaat een dunne schuimlaag, die het zand losweekt van de lak. Daarna kunt u de auto afspoelen met de tuinslang of hogedrukreiniger. Om de laatste zandresten te verwijderen, zeept u nogmaals uw auto in. Gebruik hiervoor een microvezelspons die u regelmatig uitspoelt om krasjes te voorkomen. Na het inzepen spoelt u de auto af met water.

6. Strooizout verwijderen van auto
In België wordt bij glad wegdek volop gestrooid met strooizout. Dit maakt de wegen veiliger. Het nadeel van strooizout is wel dat het uw auto beschadigt. Het strooizout is slecht voor de autolak en breekt de waslaag van uw auto sneller af. Ook de onderkant van uw auto heeft het zwaar te verduren. 

Als onbeschermd metaal in contact komt met strooizout, kan het metaal beginnen te roesten. Voorkom roestvorming en spuit in de wintermaanden regelmatig de onderkant van uw auto af. Blijf ook regelmatig uw auto wassen in de winter, zodat uw auto altijd in de was staat.

Heeft u bovenstaande auto poetsen tips geprobeerd, maar zijn ze toch te arbeidsintensief of bieden ze onvoldoende resultaat? Maak dan gebruik van de krachtige HG autoreiniger en beschermer.

Was de auto met HG autoreiniger en beschermer

auto wassen met allesreiniger Met HG autoreiniger en beschermer wast u uw volledige auto zelf voor de deur. De reiniger kan niet alleen voor auto’s gebruikt worden, u kunt er ook uw boot of caravan mee wassen. Dankzij de hoge concentratie kan 1 fles HG autoreiniger en beschermer wel 50 tot 60 wasbeurten aan. 

De waxcomponenten in HG autoreiniger en beschermer geven aan iedere auto een mooi resultaat. Na het wassen is uw volledige auto weer goed beschermd en glanst de autolak weer prachtig. Met HG autoreiniger en beschermer rekent u snel en doelgericht af met een vuile auto.

De HG autoreiniger en beschermer is meer dan een allesreiniger. In onze shampoo zitten waxcomponenten die vrijkomen tijdens het wassen. De auto wordt niet alleen gereinigd, maar krijgt ook een beschermlaagje door de wax. Het navegen van uw auto wordt gemakkelijker. Ook blijft uw wagen dankzij de HG autoshampoo langer proper.

Uw auto zelf thuis wassen met de HG autoreiniger en beschermer doet u zo:

 1. Spoel uw auto voor het wassen af met proper water. Doe dit van boven naar beneden.
 2. Neem een emmer lauwwarm water en voeg hier 2 à 3 dopjes van de HG autoreiniger en beschermer aan toe.
 3. Was uw auto en spoel hem af met proper water. Vergeet de autoruiten niet.
 4. Veeg de auto af met een natuurzeemvel. Dit maakt uw auto droog.
 5. Uw auto is weer glanzend proper.

Veelgestelde vragen over een auto wassen

Waar kan ik mijn auto wassen?

U kunt uw auto laten wassen in de carwash, of thuis voor de deur zelf wassen. Check wel bij uw gemeente of het is toegestaan om uw auto voor de deur te wassen.

Waarmee auto wassen?

U kunt uw auto schoonmaken met regenwater of leidingwater in combinatie met zeep of autoshampoo. Kies voor groene zeep met warm water of gebruik HG autoreiniger en beschermer.

Hoe een auto wassen zonder krassen?

Was uw auto niet met een schuurspons. Deze veroorzaakt krassen. Voorkom krassen door een zachte microvezelspons te gebruiken.

Met welk HG-product was ik mijn auto?

Met de HG autoreiniger en beschermer rekent u snel en doelgericht af met een vuile auto. Met 1 fles HG autoreiniger en beschermer kunt u wel 50 tot 60 wasbeurten doen. De waxcomponenten beschermen uw auto tegen vuil en laten de lak volop glimmen.

Hoe vaak auto wassen?

Wij adviseren minstens 1 keer per week uw auto te wassen. U kunt uw auto één à twee keer per maand grondig wassen.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG autoreiniger en beschermer?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

HUBO-BE
AVEVE
Logo Colruyt.Svg
DELHAIZE
BRICOLAGE
MAKRO
Bolcom Logo
CARREFOUR
GAMMA
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG autoreiniger en beschermer

Aanbevolen product

HG autoreiniger en beschermer

16 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Auto, Boot & Caravan