6 tips om uw ramen te wassen zonder strepen

Ramen schoonmaken vergt enige oefening met de raamtrekker en het zeemvel. Ook de juiste schoonmaakmiddelen helpen bij het wassen van uw ramen. HG geeft 6 tips waarmee ramen wassen een stuk gemakkelijk gaat, zodat u weer van het uitzicht kunt genieten.

Voorkom hardnekkige aanslag op ramen


Ramen krijgen veel te verduren, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Ze worden vuil door stof, vet, rook, insecten en vogelpoep. Was de ramen minstens vier keer per jaar, zo voorkomt u schade eenvoudig. Wanneer ramen te lang vuil blijven, ontstaat er aanslag op het glas. Deze aanslag lijkt op kalkaanslag in de douche en is moeilijk te verwijderen. Ook tast vuil de verf op de kozijnen aan. Gelukkig bestaan er middelen die vuil van uw ramen en kozijnen verwijderen, zonder dat er strepen op uw ramen komen.

6 tips om ramen te lappen

De samenstelling van het sopje, de schoonmaakspullen en de manier waarop u ramen wast, zorgen mee voor het streeploze resultaat van het ramen wassen. Op het internet worden diverse tips gedeeld. HG heeft willekeurig een aantal tips geselecteerd waarmee u aanslag op uw ramen zou kunnen voorkomen.

ramen wassen1. Gebruik de juiste producten in het sop
Uw sop bestaat vooral uit handwarm water. Er zijn een aantal huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die u hieraan kunt toevoegen voor het ramen lappen zonder strepen: 

 • Uien: snij een rauwe ui in vieren en doe dit bij het sop.
 • Afwasmiddel: voeg een klein scheutje afwasmiddel toe aan het sop.
  Het sop mag niet te veel schuimen, dat veroorzaakt strepen. 
 • Schoonmaakazijn: voeg een eetlepel azijn toe aan het sop.
  Voeg niet te veel azijn toe, want dat irriteert de huid. 

Was uw ramen niet met groene zeep. Dit schoonmaakmiddel is vet en zorgt juist voor strepen op de ramen. Glansmiddel voor de afwasmachine raden we af, omdat een kleine hoeveelheid al zorgt voor huidirritatie. Mijd spiritus en ammoniak. Spiritus zorgt na verloop van tijd voor een blauwe, vettige waas op de ramen. Ammoniak tast de verf op uw kozijnen aan.  

2. Ramen poetsen doet u met een schone spons of inzeper
Met een inzeper of schone spons weekt u het vuil van de ramen. Dompel de spons of inzeper in het sop, knijp hem goed uit en was de ramen van boven naar beneden. Druk niet te hard op de spons of inzeper, dat veroorzaakt krassen. Wanneer de ramen hoog zitten, gebruikt u een verlengstuk voor de inzeper. U kan ook een ladder of keukentrapje gebruiken om moeilijke plekjes te bereiken. Let goed op dat de ladder of het trapje stevig en op een gelijke bodem staat. 

3. Maak de kozijnen proper en droog
Na het ramen zemen, maakt u de kozijnen proper en droog. Steek een spons in het sop. Knijp deze goed uit, zodat hij niet meer druppelt en veeg het kozijn af. Zo voorkomt u dat druppels tijdens en na het droogtrekken over de ramen lopen.  

4. Gebruik een kwalitatieve raamtrekker
De grootste veroorzaker van strepen op de ramen is een slechte raamtrekker. Ramen schoonmaken doet u dus altijd met een stevige raamtrekker met rubber dat soepel en zonder strepen over het raam glijdt. 

5. Trek het raam droog in een bepaald patroon
Uw raam streeploos droogtrekken, doet u in een S-vormige beweging. Onderstaand voorbeeld is voor mensen die rechtshandig zijn. Bent u linkshandig? Begin dan aan de rechterkant. 

 • Verwijder stof van de raamtrekker met een doek.
 • Zet de rechterpunt van de raamtrekker aan de linkerkant tegen het kozijn op ¾ van het raam. Maak met de trekker een hoek van 45 graden. 
 • Trek de rechterpunt van de raamtrekker in één vloeiende beweging naar de linkerbovenhoek.
 • Trek de raamtrekker naar de rechterbovenhoek.
 • Trek de trekker naar beneden en draai deze in de beweging een kwartslag. Zo komt de rechterpunt in de rechterbenedenhoek uit. 
 • Herhaal het proces in de volgende baan.

6. Was de ramen in de schaduw of in de regen
Direct zonlicht zorgt ervoor dat het sop op de ramen snel opdroogt. Hierdoor ontstaan er strepen en watervlekken. Was de ramen in de schaduw. Ramen lappen in de regen is ook een optie. Doordat regen mineraal- en kalkvrij is, droogt dat streeploos op en heeft het geen invloed op het eindresultaat.

HG glasreiniger concentraat: raamreiniger voor streeploos propere ramen

ramen zemenHG glasreiniger concentraat voldoet aan de schoonmaakeisen van professionele glazenwassers. HG glasreiniger concentraat is een supergeconcentreerd product: reinigt intensief, ontvet de ramen en laat geen strepen achter. Het product is pH-neutraal. Dit betekent dat het de kozijnen niet aantast en mild is voor de huid. HG glasreiniger concentraat is zeer zuinig in gebruik en gaat minstens 35 raamwasbeurten mee.

Zo gebruikt u HG glasreiniger concentraat:

 1. Doseer 15 ml HG glasreiniger concentraat in een halve emmer handwarm water.
 2. Was de ramen voor het beste resultaat met ronddraaiende bewegingen.
 3. Maak met behulp van een raamtrekker overlappende stroken bij het droogtrekken.
 4. Maak de raamtrekker na elke strook droog met een schone doek.
  • Voor zeer vuile ramen gebruikt u HG glasreiniger concentraat onverdund. Breng hiervoor een kleine hoeveelheid aan op een spons en dep op de vuile plek. Laat het middel even inwerken en neem het af met water.

Veelgestelde vragen over ramen wassen

Hoe vaak moet ik mijn ramen reinigen?

Minstens vier keer per jaar. Wanneer u ramen niet wast, ontstaat er een hardnekkige aanslag op het glas en de kozijnen.

Ramen wassen zonder strepen, hoe doe ik dat?

De samenstelling van het sopje, de schoonmaakspullen en de manier waarop u ramen wast, zorgen mee voor het streeploze resultaat van het ramen wassen.

 • Meng een ui, afwasmiddel, schoonmaakazijn of HG glasreiniger concentraat met handwarm water.
 • Ramen lappen doet u met een schone spons of inzeper.
 • Maak de kozijnen proper en droog 
 • Gebruik een kwalitatieve raamtrekker.
 • Trek het raam droog in een S-vormige beweging.
 • Was de ramen in de schaduw of wanneer het regent.

Welk HG-product gebruik ik om ramen mee te lappen?

Gebruik HG glasreiniger concentraat voor een professioneel en streeploos resultaat. Het is een supergeconcentreerd product: reinigt intensief, ontvet de ramen en laat geen strepen achter. HG glasreiniger concentraat is pH-neutraal. Dit betekent dat het de kozijnen niet aantast en mild is voor de huid. HG glasreiniger concentraat is zeer zuinig in gebruik en gaat minstens 35 raamwasbeurten mee.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG glasreiniger concentraat?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Brico Bricoplanit RGB YG
Bolcom Logo
CARREFOUR
BRICOLAGE
KRUITVAT
HUBO-BE
AVEVE
DELHAIZE
MAKRO
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG glasreiniger concentraat

Aanbevolen product

HG glasreiniger concentraat

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Huis & Interieur