Last van schimmel in huis? Ontdek hoe u schimmel verwijdert

Op zoek naar een oplossing voor schimmel in huis? Dit probleem komt vaak voor en is goed te bestrijden, mits u het goed en grondig aanpakt! Het lijkt misschien onmogelijk, maar dankzij onze tips kunt u snel van die ontsierende en ongezonde schimmelplekken afkomen. Lees op deze pagina meer over hoe schimmel ontstaat, hoe u het verwijdert, maar vooral ook: hoe u het voorkomt.

De oorzaken van schimmel in huis


De oorzaak van schimmel in huis is altijd de aanwezigheid van (te veel) vocht in een bepaalde ruimte. Het vocht ontstaat door diverse problemen, waaronder:

Condensatievocht
Condensatievocht ontstaat door afkoeling van de warme lucht. Denk hierbij aan de stoom na het douchen of koken, die vervolgens neerdaalt op bijvoorbeeld de tegels en ramen. Dit gebeurt als de lucht niet voldoende weg kan. Het gaat dan tegen de muren condenseren waardoor deze erg vochtig worden. Deze vochtige muren zijn ideale plekken voor schimmel om zich te ontwikkelen. Dit condensatievocht ontstaat echter niet alleen door douchen of koken, maar ook door het drogen van kleding en door de uitademing van mensen en dieren. 

schimmel in huisDoorslaand vocht
Verder kan schimmel ook ontstaan door doorslaand vocht. Hier is sprake van wanneer er problemen zijn met de gevel. De gevel kan niet goed drogen,  waardoor het vocht in de gevel  naar de binnenmuur doorslaat. Deze wordt daardoor ook vochtig en is dan een perfecte basis voor schimmel om zich te ontwikkelen. Doorslaand vocht ontstaat vaak bij oudere woningen waar sprake is van bijvoorbeeld verouderd voegwerk. 

Opstijgend vocht
Naast doorslaand vocht en condensatievocht is er ook nog opstijgend vocht. Opstijgend vocht is een probleem waar vooral oudere woningen vaak last van hebben. Het opstijgende vocht komt uit vocht in de bodem dat via de fundering in de muren trekt. De muren zullen na een tijd verzadigd raken en kunnen vervolgens erg vochtig worden, waardoor schimmel kan ontstaan.

4 tips om schimmel te voorkomen

HG heeft verschillende producten om schimmel te verwijderen, waaronder HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray. Dit is één van de oplossingen die HG biedt voor het gemakkelijk en effectief verwijderen van schimmel, maar het voorkomen is natuurlijk beter. Heeft u nog geen last van schimmel in huis en wilt u voorkomen dat het ontstaat? Bekijk dan de volgende handige tips.

1. Houd uw ruimtes droog en schoon
Ruimtes die regelmatig goed worden geventileerd en verwarmd hebben minder snel last van schimmel. Het is dus belangrijk om uw ruimtes schoon en vooral droog te houden. Mocht er desondanks schimmel ontstaan, gebruik dan een effectief middel voor schimmelbestrijding.

schimmel in huis voorkomen2. Ventileer ’s avonds voor het slapen gaan
Wanneer u ‘s nachts niet ventileert zorgt dit voor een hogere temperatuur en zodoende voor een hogere luchtvochtigheid in de kamer. Goed ventileren voorkomt in veel gevallen schimmel in huis.

3. Ventileer de ruimtes na veel visite
Ook wanneer er veel mensen in één ruimte zijn geweest, is het belangrijk deze ruimte goed te ventileren. Door het doorluchten blijft het vocht niet in de ruimte hangen waardoor de luchtvochtigheid afneemt en daarmee ook de kans op schimmel.

4. Verwarm de badkamer voor het douchen
Als u over een verwarming in uw badkamer beschikt is dit een goede manier om schimmel te voorkomen. Zet de verwarming aan voor het douchen en de opgewarmde muren zorgen er vervolgens voor dat de waterdamp veel minder condenseert op de muren. Hierdoor ontstaan vervolgens minder (snel) schimmelplekken!

Schimmel in huis verwijderen

Ventileren is belangrijk om schimmel zo veel mogelijk te voorkomen. Dit doet u door middel van een ventilatierooster, goed werkende mechanische ventilatie, maar ook door gewoon regelmatig de ramen open te zetten. Zijn er toch schimmelplekken ontstaan, dan kunt u deze verwijderen met HG of azijn.

Schimmel verwijderen met azijn
Een ander middel waarmee u, volgens diverse websites en blogs, kunt proberen om schimmel te bestrijden is azijn. Breng de azijn onverdund aan met bijvoorbeeld een doekje of spons. Het is overigens niet zo dat alle soorten azijn hiervoor gebruikt kunnen worden, het beste resultaat wordt veelal bereikt met witte azijn. Maar ook daarmee werd niet alle schimmel verwijderd. 

 

HG is dé oplossing tegen schimmel in huis

Wanneer u snel en eenvoudig schimmel wilt verwijderen is HG schimmelvlekkenreiniger hét ideale product voor u. Het vernietigt snel en eenvoudig alle schimmel, zonder geboen of geschrob. Ook hebben wij een HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray met een unieke schuimformule, voor een nog langere inwerking, minder kans op spatten en een minder penetrante geur.

Heeft u zelf een goede tip om schimmel te verwijderen of te voorkomen? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG schimmelvlekkenreiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Brico Bricoplanit RGB YG
BRICOLAGE
AVEVE
KRUITVAT
MAKRO
DI
Bolcom Logo
Handyhome Be
HUBO-BE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG schimmelvlekkenreiniger

Aanbevolen product

HG schimmelvlekkenreiniger

75 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Huis & Interieur