Houten tafel schoonmaken? Veilig hout schoonmaken met 4 tips

Houten meubels geven een mooie, warme uitstraling aan een huis. Ze passen ook nog eens in bijna elk interieur. Hout is een robuust materiaal, maar er kunnen wel makkelijk vlekken en kringen op komen. Vooral op een houten salon- of eettafel waaraan geleefd wordt, is een ongelukje snel gebeurd. Regelmatig een houten tafel schoonmaken, houdt de tafel daarom langer mooi. Houten meubels, zoals een houten tafel reinigen, is niet lastig. Het is vooral belangrijk om te weten waarmee u hout kunt schoonmaken. Wij geven 4 handige tips.

Waar moet u op letten bij hout schoonmaken


Houten tafel schoonmakenHet is vooral belangrijk om te weten wat voor hout u hebt. Hebt u teak? Dat is erg hard en daardoor minder gevoelig voor vlekken, maar het is wel verstandig om het hout te beschermen. Een teakhouten tafel schoonmaken, doet u dus anders dan ander hout. Zacht hout, zoals eiken en grenen, is wat gevoeliger voor vlekken en kringen. Bij hout schoonmaken, moet u ook nog rekening houden of het behandeld is. Een gelakte of geoliede tafel schoonmaken, doet u daarom soms beter met andere middelen dan onbehandelde houten meubels schoonmaken.

Veilig en snel een houten tafel schoonmaken met HG

Hout schoonmakenHG heeft voor elke houtsoort geschikte middelen. Om onbehandelde houten tafels te reinigen, hebben wij HG meubel reiniger onbehandeld hout. Hiermee lost u vet op en verwijdert u vlekken. Ook beschermt het het hout. 

Wil u een geoliede of gelakte houten tafel schoonmaken? Gebruik dan HG houten meubel reiniger. Dit middel reinigt en voedt het oppervlak en laat het weer glanzen.

Houten tafel reinigen met HG meubel reiniger onbehandeld hout:

 1. Besproei het te reinigen oppervlak.
 2. Maak een niet-pluizende propere (vaat)doek vochtig met water. Doe hier ook wat HG meubel reiniger onbehandeld hout op.
 3. Verspreid het product vervolgens goed over het oppervlak.
 4. Wrijf extra over eventuele (vet)vlekken.
 5. Laat daarna drogen en spoel de gebruikte doek uit met warm water.

Hout schoonmaken met 3 alternatieve middelen

Met HG is houten meubels schoonmaken snel gedaan. Er zijn ook alternatieve middelen die u kunt gebruiken. Wij zetten er enkele op een rij: 

1. Houten tafel schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is vooral handig om een teakhouten tafel schoon te maken, maar het is ook geschikt voor ander hout en vooral om een geoliede of gelakte tafel schoon te maken. Doe wat groene zeep in een emmer warm of lauwwarm water. Gebruik een zachte spons of doek om het hout schoon te maken.

2. Eikenhouten tafel schoonmaken met azijn

Hebt u een eikenhouten meubel? Dan kunt u ook uw houten tafel reinigen met azijn. Doe wat schoonmaakazijn in een emmer warm water. Gebruik een spons of zachte doek om hiermee het hout schoon te maken. Zitten er kringen in de tafel? Meng dan wat azijn met een paar druppels olijfolie en veeg met een spons de kringen weg. Teak meubelen reinigen met azijn kan in sommige gevallen het hout beschadigen. In teak kan soms kalk zitten. Kalk reageer met azijn en laat dan onherstelbare vlekken achter. Pas daarom op met azijn en teakhout.

3. Hout schoonmaken met natriumbicarbonaat

Voor wat lichtere vervuiling kunt u ook natriumbicarbonaat gebruiken. Los een paar scheppen op in warm water en veeg met een spons of doek het hout af. 

Handige tips bij houten meubels schoonmaken

Over het algemeen kunt u niet heel veel verkeerd doen bij hout schoonmaken. Niettemin geven wij nog een paar extra tips die helpen om de juiste keuzes te maken als u bijvoorbeeld uw houten tafel wil schoonmaken. 

1. Maak hout schoon in de richting van de nerf

Vaak zitten er nerven in het hout. Hout schoonmaken, gaat vaak beter en makkelijker als u in de richting van de nerf schoonmaakt

2. Test een nieuw middel eerst op een onopvallende plek

Wil u er zeker van zijn dat een nieuwe middel het hout niet beschadigt? Test het dan op een kleine onopvallende plek. 

3. Maak vochtplekken direct droog

Hebt u een glas drinken over uw houten tafel laten vallen? Droog dit dan direct. Zo voorkomt u dat het in het hout trekt en kringen achterlaat.

4. Let op met schuursponsjes

Wil u een onbehandelde houten tafel schoonmaken? Dan kunt u nog wel een schuursponsje gebruiken om de bijvoorbeeld een hardnekkige vlek weg te boenen. Pas hier wel mee op. Dit kan voor kleurverschil zorgen. Gebruik geen schuurspons om een geoliede of gelakte tafel schoon te maken. Dit veegt de olie- of laklaag weg. 

Voorkomen dat uw houten meubels vuil worden

Voorkomen dat uw houten meubels vuil worden, is natuurlijk nog beter. Dit kunt u heel gemakkelijk doen door onderzetters te gebruiken of placemats. Daarnaast kunt u het hout beschermen. Bijvoorbeeld met HG meubel reiniger onbehandeld hout. Of met één van onze meubelolies voor eiken, noten of teak.

Hebt u zelf een goede tip om een houten tafel schoon te maken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over houten tafel schoonmaken

Waar moet ik op letten bij hout schoonmaken?

Het is vooral belangrijk om te weten van wat voor houtsoort uw meubel is en of deze is behandeld met olie of lak.

Hoe kan ik houten meubels schoonmaken?

U kunt hout schoonmaken met:

 • groene zeep 
 • schoonmaakazijn (bij bv.eikenhout)
 • natriumbicarbonaat

Welke tips zijn er om een houten tafel schoon te maken?

Het is verstandig om de volgende tips in acht te nemen bij hout schoonmaken

 • maak schoon in de richting van de nerf
 • test een nieuw middel op een onopvallende plek
 • maak vochtige plekken direct droog
 • gebruik liever geen schuursponsjes

Hoe kan ik voorkomen dat mijn houten meubels vuil worden?

Gebruik onderzetters en placemats om te voorkomen dat meubels vuil worden. Daarnaast kunt u het meubel beschermen met bijvoorbeeld HG meubel reiniger onbehandeld hout of met één van onze meubelolies voor eiken, noten of teak.

Met welk HG-product kan ik een houten tafel schoonmaken?

Met HG meubel reiniger onbehandeld hout maakt u snel onbehandeld hout schoon.  Gebruik HG houten meubel reiniger om gelakt of geolied hout schoon te maken.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG meubel reiniger onbehandeld hout?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

BRICOLAGE
Logo Colruyt.Svg
DELHAIZE
Handyhome Be
KRUITVAT
Bolcom Logo
GAMMA
MAKRO
HUBO-BE
Er zijn helaas geen webshops gevonden die dit HG product online aanbieden.
HG meubel reiniger onbehandeld hout

Aanbevolen product

HG meubel reiniger onbehandeld hout

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Huis & Interieur