Huis grondig schoonmaken: wat houdt de grote schoonmaak van een huis in?

Eens in de zoveel tijd is het weer nodig: de grote schoonmaak van uw huis. Een grote schoonmaak in huis geeft niet alleen ruimte en frisheid in uw woning, maar ook in uw hoofd. Het is een flinke opdracht, omdat u uw hele huis grondig moet schoonmaken, maar het is wel een opdracht die enorm veel voldoening geeft als u eenmaal klaar bent. Tijdens de grote schoonmaak van uw huis gaat u namelijk een stuk grondiger te werk, met een proper huis als gevolg. Maar wat in huis moet u allemaal schoonmaken? En is er een checklist beschikbaar?

Algemene tips voor de grote schoonmaak van uw huis


Aangezien elk huishouden anders is, is het niet zo eenvoudig om een standaard checklist voor de (eenmalige) schoonmaak van uw huis op te stellen. Onderstaande tips gelden zowel voor het opruimen als schoonmaken van uw huis, en niet alleen wanneer u uw huis snel wil schoonmaken, maar ook voor de grote schoonmaak van uw huis:

 • De gouden regel bij het huis schoonmaken is: poets altijd van boven naar beneden. Deze regel geldt zowel voor het hele huis als voor elke ruimte op zich. 
 • Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat u de juiste schoonmaakproducten en materialen in huis hebt, voordat u start met het huis te poetsen: bijvoorbeeld een ladder, emmer, dweil, sponzen etc. en natuurlijk genoeg schoonmaakmiddelen. Kijk hiervoor goed wat voor materialen en spullen u in huis hebt. Een houten vloer maakt u anders schoon dan laminaat. En natuursteen in de badkamer heeft andere producten nodig dan tegels.
 • Neem er de tijd voor. 
 • Zet alle ramen open tijdens het schoonmaken. 
 • Pak één voor één iets aan. Wil u bijvoorbeeld de kasten schoonmaken? Haal dan niet in één keer alle kasten leeg. 
 • Werk ruimte per ruimte.
 • Schakel eventueel hulp in, want teamwork werkt bij het grondig schoonmaken van uw huis het beste.

Schoonmaken van de badkamer in huis

Het is mogelijk om de badkamer in uw huis in 15 minuten schoon te maken, maar ook uw badkamer kan wel eens een grondige schoonmaakbeurt gebruiken. Naast het stappenplan voor het reinigen van uw badkamer waarover we eerder al schreven, zijn er bij de grote schoonmaak dingen die u niet mag vergeten. De grote schoonmaak is de perfecte gelegenheid om de volgende werkjes op te pakken:

 • Uw haarborstel en kam goed schoonmaken. Sla hierbij ook uw make-upborstels niet over, want het regelmatig schoonmaken van borstels is bedoeld om bacteriën te doden en huidproblemen te voorkomen. 
 • De douchekop goed ontkalken door deze los te schroeven van de slang.
 • Uw eventuele douchegordijn wassen.
 • Uw douchecabine goed reinigen
 • Het toilet grondig reinigen en eventuele bruine aanslag verwijderen.
 • De voegen schoonmaken
 • Hebt u schimmel in de badkamer? Hier leest u onze tips hoe u eenvoudig en snel schimmel in de badkamer verwijdert.

De slaapkamer schoonmaken

Een propere slaapkamer ziet er niet alleen aantrekkelijker uit, maar is bovendien beter voor uw gezondheid. En aangezien we ongeveer 1/3e van ons leven slapend doorbrengen, kan en mag een grote schoonmaak ook in de slaapkamer niet ontbreken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Dekbedden en hoofdkussens wassen
 • De gordijnen wassen
 • De matras reinigen
 • Vlekken verwijderen uit uw matras
 • Alle lades en kasten opruimen
 • De vloer, en ja, ook onder het bed stofzuigen.

Schoonmaken van de keuken in uw huis

Voor het schoonmaken van uw keuken hebben we eerder ook al een stappenplan opgesteld. Ook uw keuken kan elk jaar wel een grote schoonmaakbeurt gebruiken. Bij het schoonmaken van uw keuken bij de grote schoonmaak kunt u bijvoorbeeld denken aan:

 • Begin met het weggooien van alles wat over datum is zoals eten in blik, kruiden, droge voeding, etenswaren in de koelkast. Zo komt er automatisch plek vrij in uw voorraadkasten en uw koelkast. Maak zowel de binnenkant van uw (voorraad)kasten als de koelkast en de diepvries schoon. Vergeet hierbij ook de rubbers niet.
 • Gooi overbodige rommel van het aanrecht weg. Hierdoor krijgt u uw kostbare ruimte weer terug. 
 • Maak de filters van uw dampkap schoon.
 • Reinig uw afwasmachine.
 • Maak de oven en microgolfoven van binnen schoon. Hier leest u meer tips over het schoonmaken van uw oven
 • Hebt u een roestvrijstalen keuken? Met deze tips kunt u rvs schoonmaken.

De wc in huis schoonmaken

Het schoonmaken van de wc is één van de belangrijkste huishoudelijke taken. Hoogstwaarschijnlijk maakt u de wc al regelmatig schoon, wellicht met behulp van onze tips voor het schoonmaken van de wc. Maar het toilet kan en mag u ook niet overslaan bij de grote schoonmaak in huis. Vaak worden immers dingen als de lamp, de eventuele mat, het vuilbakje, de muren, de leidingen en de onderkant van het toilet overgeslagen bij het snel schoonmaken van de wc. Bij een grote schoonmaak is het van belang om, naast de reguliere schoonmaak, ook deze dingen mee te nemen.

Het schoonmaken van de vloeren en wanden in huis

De kans is groot dat u tijdens het schoonmaken in huis de vloer regelmatig meeneemt. Maar neemt u ook altijd de wanden, muren en plafonds in huis mee? Is het antwoord ‘nee’? Dan zijn de wanden en plafonds in huis perfect om mee te nemen tijdens de grote schoonmaak van uw huis. Op deze pagina vindt u allerlei tips voor het schoonmaken van vloeren en wanden, zoals het reinigen van tapijt, het schoonmaken van voegen en het oliën van uw houten vloer. 

Bent u toch al met de wanden bezig? Vergeet dan ook niet de binnendeuren en bijbehorende kozijnen mee te nemen voor het goed schoonmaken van uw huis.

Veelgestelde vragen over huis schoonmaken

Hoe maak ik het huis goed schoon?

Bekijk onze checklist voor de grote schoonmaak, zodat u geen plek mist bij een grote schoonmaak.

Hoe vaak moet ik het huis schoonmaken?

Het is vaak goed om één keer per jaar een grote schoonmaak te houden.

Hoe begin ik met schoonmaken?

Als u het hele huis wilt schoonmaken, is er een belangrijke regel. Begin boven. Dit geldt voor het huis zelf en de ruimte. Dus als uw huis meerdere verdiepingen heeft, begint u op de bovenste, maar werk ook in elke ruimte van boven naar beneden.

Welke producten heb ik nodig om het huis te poetsen?

Naast standaard spullen, zoals een huishoudtrap, emmers, sponzen, doekjes en dweilen, is het verstandig om goed te kijken welke schoonmaakmiddelen u nodig hebt. Dit hangt erg af van de apparaten die u wilt schoonmaken en wat voor soorten materiaal u in huis hebt, bijvoorbeeld natuursteen of tegels, of parket in de plaats van laminaat. HG heeft voor elke taak een geschikt product.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG douche en wasbak reiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Logo Colruyt.Svg
DI
AVEVE
Bolcom Logo
MAKRO
CARREFOUR
KRUITVAT
DELHAIZE
HUBO-BE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG douche en wasbak reiniger

Aanbevolen product

HG douche en wasbak reiniger

153 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Huis & Interieur