Bbq schoonmaken? Bbq-rooster schoonmaken: 4 tips

De bbq schoonmaken mag niet worden vergeten na het eten. Uw barbecue schoonmaken is niet moeilijk en u kunt het op verschillende manieren doen. Het barbecuerooster schoonmaken is belangrijk. Op deze pagina vindt u 4 tips om de bbq schoon te maken. Met deze tips is uw bbq in een handomdraai klaar voor de zomer.

Waarom bbq schoonmaken?


Goed en veilig barbecueën, begint met een propere bbq. Door de bbq schoon te maken, verlengt u de levensduur van uw barbecue smaakt uw eten nog beter.  Wanneer u uw bbq niet op tijd schoonmaakt, koeken vet en verbrande etensresten aan op het rooster en de binnenkant van de bbq. Ook kan de binnenkant van de bbq beginnen te schimmelen. 

Maak na ieder gebruik de bbq en het bbq-rooster schoon. De vet- en etensresten zijn dan gemakkelijk te verwijderen. Zo kunt u de volgende keer direct de bbq aansteken en lekkere gerechten grillen.

4 tips voor het bbq schoonmaken

De bbq schoonmaken kan op verschillende manieren. Op het internet worden diverse tips gedeeld. HG heeft willekeurig 3 tips geselecteerd voor het schoonmaken van de bbq.

bbq schoonmaken 1. Bbq schoonmaken met ui en natriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat en ajuinen zijn twee huis-tuin-en-keukenmiddelen om uw bbq-rooster schoon te maken. U kunt deze middeltjes op de volgende manier gebruiken: 

Natriumbicarbonaat

 1. Meng drie eetlepels natriumbicarbonaat met een eetlepel water 
 2. Breng dit mengsel aan op het bbq-rooster. Is het bbq-rooster erg vuil? Strooi er dan extra natriumbicarbonaat overheen. 
 3. Laat dit mengsel even intrekken en maak het rooster proper met een spons.

Een ajuin

 1. Snijd een rauwe ajuin doormidden.
 2. Verhit het bbq-rooster en trek ovenhandschoenen aan. 
 3. Wrijf met de halve ajuin over het hete bbq-rooster. 
 4. Draai het rooster voorzichtig om en wrijf erover met de ajuin. Het zuur in de ajuin wrijft het vuil los. Pak de andere helft van de ajuin als er geen vocht meer uit de eerste helft komt.
 5. Veeg het rooster schoon met een spons.

2. Verhit de bbq
Maak de bbq proper door hem te verhitten. Laat de bbq een kwartier flink verhitten met het deksel dicht. De etensresten branden weg. Poets daarna de bbq met de juiste borstel. 

3. Bbq schoonmaken met een prop aluminiumfolie
Pak een stuk aluminiumfolie van ± 20 centimeter en maak er een prop van. Wrijf over het bbq-rooster. Hierdoor haalt u alle aangekoekte etensresten van het rooster. Maak daarna de bbq schoon met een daarvoor bestemde borstel.

4. Leg het bbq-rooster in het gras of gebruik een natte krant
Laat het bbq-rooster volledig afkoelen en leg het een nacht in het gras. Door de dauw op het gras weken de etensresten vanzelf los. De losgekomen etensresten veegt u er de volgende dag gemakkelijk af. Zo kost het schoonmaken van uw bbq-rooster een stuk minder tijd.

Heeft u geen gras? Wikkel het bbq-rooster dan in een natte krant. Dit doet hetzelfde en het vuil koekt niet aan. Deze methode is geschikt voor aluminium en roestvrijstalen roosters. Gebruik deze methodes niet voor gietijzeren roosters. Deze kunnen gaan roesten.

*Bovenstaande tips geven geen garantie tot succes

De bbq gemakkelijk schoonmaken met HG barbecuereiniger

HG barbecuereiniger verwijdert snel en grondig al het aangebrande en ingebrande vet op de bbq. De bbq schoonmaken gaat gemakkelijk met deze reiniger. Daarnaast verhelpt het middel ook verkleuringen op roestvrijstalen roosters. 

Hoe gebruikt u HG barbecuereiniger?
Voor het beste resultaat met de HG barbecuereiniger, volgt u onderstaande stappen:

 1. Verwarm de oven, grill of bbq tot een handwarme temperatuur. Dit versterkt de werking van HG barbecuereiniger.
 2. Besproei het oppervlak, laat het product 3 tot 5 minuten inwerken en maak het oppervlak daarna schoon met een natte spons.
 3. Nadat al het vet is verwijderd, maakt u de oven of grill nogmaals goed schoon met heet water.
 4. Herhaal de behandeling enkele keren bij sterk vervuilde ovenbakplaten of bbq-roosters.
 5. De oven, grill of bbq is weer proper.

Voorkom vet- en etensresten op de bbq

Vet- en etensresten op de bbq kunt u nooit helemaal vermijden. Met een anti-aanbaklaag op het bbq-rooster kunt u het schoonmaken well al makkelijker maken. Een anti-aanbaklaag creëren doet u zo:

 1. Verhit de bbq voordat u begint met grillen.
 2. Snij een aardappel doormidden en wrijf het bbq-rooster in met de aardappel. Het zetmeel in de aardappel zorgt voor een anti-aanbaklaag.
 3. Bereid de gerechten
 4. Maak de bbq schoon. Dit gaat nu veel eenvoudiger.
  • U kunt het bbq-rooster ook insmeren met zonnebloem-, olijfolie of een halve citroen. Zo voorkomt u dat vlees of groenten blijven plakken en bespaart u tijd tijdens het schoonmaken.

Veel voorkomende vragen over het schoonmaken van de BBQ

Hoe voorkom ik aangekoekte etensresten op de bbq?

Het is belangrijk om na het barbecueën de bbq en het rooster grondig schoon te maken. Zo voorkomt u dat etensresten hardnekkig aankoeken.

Hoe kan ik zelf het bbq-rooster schoonmaken?

 • Met natriumbicarbonaat of een ajuin
 • Verhit het bbq-rooster 
 • Met een prop aluminiumfolie
 • Leg het rooster in het gras

Met welk HG-product kan ik mijn bbq schoonmaken?

Met HG barbecuereiniger kunt u de bbq doeltreffend en snel schoonmaken.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG barbecuereiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Bolcom Logo
DI
Handyhome Be
HUBO-BE
BRICOLAGE
CARREFOUR
KRUITVAT
Logo Colruyt.Svg
MAKRO
Er zijn helaas geen webshops gevonden die dit HG product online aanbieden.
HG barbecuereiniger

Aanbevolen product

HG barbecuereiniger

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Tuin & Buitenshuis