Tegelvloer schoonmaken? Handige tips bij tegelvloer reinigen

Een tegelvloer is vaak gemakkelijk in het onderhoud en erg slijtvast. Als u uw vloertegels gaat schoonmaken, zijn er wel enkele zaken waar u rekening mee moet houden. Gaat u matte vloertegels schoonmaken? Of een oude tegelvloer reinigen? Wat voor stenen vloer hebt u? Kalkhoudend steen of plavuizen? Zijn de tegel geïmpregneerd? Wij geven tips om uw tegelvloer te reinigen. Zo blijft uw vloer langer mooi.

Plavuizen schoonmaken: wat voor soort steen?


Stenen vloeren komen in alle soorten en maten, maar voor onderhoud en de tegelvloer reinigen is het wel belangrijk om te weten wat voor vloer u hebt. Met name omdat tegelvloeren en natuurstenen vloeren soms als hetzelfde worden gezien. Bij natuursteen moet u goed opletten dat deze niet-kalkhoudend is. Als die wel kalkhoudend is, moet u opletten dat u de juiste producten gebruikt. Vaak zijn deze kalkhoudend, waardoor u beter speciale producten kunt gebruiken. In dit artikel leest u hoe u uw tegelvloer kunt schoonmaken of niet-kalkhoudend natuursteen. Tussen tegels en plavuizen zit dan weer weinig verschil.

Met HG alle soorten vloertegels schoonmaken

tegelvloer schoonmaken Uw tegelvloer schoonmaken doet u gemakkelijk met HG. Wij hebben voor alle soorten tegelvloeren een geschikt product. Zo hebt u altijd het juiste product om uw tegels of plavuizen schoon te maken.

 • HG tegelreiniger

HG tegelreiniger is een product om regelmatig te gebruiken om vloertegels schoon te maken. Met één fles kunt u tot 40 keer uw tegelvloer dweilen. Ideaal voor het matte vloertegels schoonmaken.

 • HG tegelreininger glans

Met HG tegelreininger glans kunt u vloertegels schoonmaken en de glans direct herstellen.

 • HG tegelreiniger streeploos

Wilt u een hoogglans tegelvloer dweilen? Met HG tegelreiniger streeploos kunt u gemakkelijk een hoogglans tegelvloer reinigen.

 • HG tegelreiniger extra sterk

HG tegelreiniger extra sterk verwijdert zelfs het meest hardnekkige vuil van tegels. Dit product kan ook in een schrobmachine worden gebruikt om een tegelvloer te dweilen. Ideaal om een vervuilde oude tegelvloer te reinigen of vuile plavuizen schoonmaken.

 • HG voegenreiniger

Met HG voegenreiniger kunt tegelvloervoegen reinigen. Schoonmaken van voegen van de tegelvloer was nooit zo makkelijk. 

Hebt u een natuurstenen vloer, kijk dan ook bij onze producten voor natuursteen

Volg onderstaande stappen om uw tegelvloer schoon te maken met een van onze dagelijkse reinigers (let op: gebruiksaanwijzing van onze krachtreiniger en voegenreiniger zijn anders):

 1. Los de aangegeven hoeveelheid op het etiket op in een halve emmer (5l) lauw water.
 2. Dweil de vloer met een goed uitgewrongen dweil en spoel deze regelmatig goed uit in de gemaakte oplossing.
 3. Niet naspoelen of nadweilen en de vloer uit zichzelf laten drogen.

Met welke andere middelen kunt u wel en niet uw tegelvloer reinigen?

Wilt u uw tegelvloer schoonmaken door eerst iets anders te gebruiken? Er zijn alternatieve middelen waarmee u uw tegelvloer kunt dweilen. Deze werken wel minder goed dan de producten van HG. Daarnaast zijn er ook enkele schoonmaakmiddelen die u juist beter niet kunt gebruiken bij vloertegels schoonmaken of plavuizen vloer schoonmaken.

1. Vloertegels schoonmaken met soda

U kunt uw tegelvloer schoonmaken met soda. Let wel op met de hoeveelheid. Vloertegels schoonmaken met soda doet u het beste met slechts 1 of 2 eetlepels in een emmer. Gebruikt u meer soda om uw tegelvloer schoon te maken met soda? Dan kan er een witte waas achterblijven of kan de vloer vlekkerig worden. Ook is het moeilijker om de vloer streeploos schoon te krijgen bij uw tegelvloer schoonmaken met soda.

2. Tegelvloer schoonmaken met groene zeep

Naast soda kunt u uw tegelvloer ook schoonmaken met groene zeep, maar dit is wel vooral geschikt voor kleinere tegels. Hebt u grote tegels en gaat u uw tegelvloer schoonmaken met groene zeep? Dan is er een kans dat er zichtbare strepen achterblijven door een vettig laagje. Deze vallen minder op bij kleine tegels. Pas echter ook hier op dat u niet te veel bij het water doet wanneer u uw tegelvloer gaat schoonmaken met groene zeep.

3. Tegelvloer schoonmaken met schoonmaakazijn

Wilt u uw tegelvloer schoonmaken met azijn of schoonmaakazijn? Dat kan. Het werkt namelijk ook tegen kalk en vet. Echter, uw tegelvloer reinigen met azijn laat wel een zure geur achter. 

4. Tegelvloer schoonmaken met ammoniak

Ammoniak is vrij agressief. Maar u kunt uw tegelvloer schoonmaken met ammoniak. Dit doet u door een sopje van water en ammoniak te maken.

5. Plavuizen schoonmaken met stoomreiniger

U kunt uw plavuizen schoonmaken met een stoomreiniger. Een stoomreiniger is wel een behoorlijke investering om uw tegelvloer te reinigen.

Er zijn ook enkele middelen die u beter niet kunt gebruiken. U kunt bijvoorbeeld beter niet uw plavuizen schoonmaken met allesreiniger. Als u uw tegelvloer schoonmaakt met allesreiniger blijft er een laagje achter. Hierdoor wordt uw vloer op den duur wazig.

Vloertegels schoonmaken tips

Welk middel u ook gebruikt om uw tegelvloer te reinigen, er zijn enkele handige tips bij het tegelvloer schoonmaken.

plavuizen schoonmaken

 1. Gebruik het juiste middel. HG heeft voor elke vloer een geschikt product. Matte vloertegels schoonmaken doet u bijvoorbeeld beter niet met groene zeep. Ook blijven er vaak strepen achter als u glanzende vloertegels gaat schoonmaken. Bij glanzende vloeren kunt u wel glansspoelmiddel toevoegen, dat normaal in de afwasmachine gaat.
 2. Gebruik de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel. Vloertegels schoonmaken moet u met de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel doen. Als u te veel schoonmaakmiddel gebruikt om de tegelvloer reinigen blijft er soms wat achter op de vloer. Hierdoor kunnen er strepen achterblijven nadat u uw vloertegels hebt schoongemaakt. Te weinig schoonmaakmiddel zorgt ervoor dat u de vloer niet schoon krijgt. Ook kan er dan kalk van het water achterblijven tijdens het schoonmaken van uw tegelvloer. Dit zorgt ook voor strepen.
 3. Gebruik daarom ook niet te veel water tijdens uw plavuizen schoonmaken. Te nat uw tegelvloer dweilen, zorgt ervoor dat er water achterblijft. Wring daarom uw dweil goed uit tijdens het reinigen van uw tegelvloer. U kunt daarom ook beter een raam open zetten. Dan droogt de vloer sneller nadat u uw vloertegels hebt schoongemaakt.
 4. Gebruik ook een goede dweil om uw vloertegels schoon te maken. Een oude dweil zorgt dat er vaak te veel water achterblijft tijdens het dweilen van een tegelvloer. Ook krijgt u er de vloer minder goed schoon mee, natuurlijk.

Schoonmaken voegen tegelvloer

Een tegelvloer heeft vaak voegen. Ook deze tegelvloervoegen moet u natuurlijk reinigen. Vaa kan dat gewoon tijdens het dweilen van de tegelvloer zelf. Zijn uw voegen erg vuil? Kijk dan bij onze tips voor het schoonmaken van de voegen van de tegelvloer

Vloertegels schoonmaken: stappenplan

Wilt u uw vloertegels schoonmaken? Dan kunt het beste volgens een vast stramien te werk gaan.

1. Opruimen en stofzuigen

Voordat u uw plavuizen gaat schoonmaken, moet u opruimen en stofzuigen. Zo blijven er geen stof, vuil en haren aan de dweil kleven.

2. Mengsel maken

Hierna kunt een mengsel maken met uiteraard zuiver water en het gewenste middel om de tegelvloer schoon te maken.

3. Tegelvloer dweilen

Hierna kunt u de vloer dweilen. Let op dat u de dweil regelmatig uitspoelt en uitwringt.

4. Tegelvloer drogen

Na de tegelvloer schoonmaken, moet deze drogen. Dit kunt u aan de lucht laten doen. 

Hebt u zelf een goede tip om uw tegelvloer schoon te maken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over tegelvloer schoonmaken

Wat voor tegelvloeren zijn er?

Er zijn vele soorten tegelvloeren. Tegels en plavuizen zijn min of meer hetzelfde. Waar u vooral op moet letten, is dat het geen natuursteen is. 

Hoe kan ik mijn tegelvloer schoonmaken?

U kunt uw tegels of plavuizen schoonmaken met:

 • soda,
 • groene zeep,
 • schoonmaakazijn,
 • ammoniak,
 • stoomreiniger. 

Gebruik geen allesreiniger om vloertegels schoon te maken.

Tegelvloer reinigen, tips hiervoor??

U kunt het volgende doen tijdens de tegelvloer reinigen:

 • Gebruik het juiste middel. 
 • Gebruik de juiste hoeveelheid schoonmaakmiddel. 
 • Gebruik daarom ook niet te veel water tijdens uw plavuizen schoonmaken.
 • Gebruik ook een goede dweil om uw vloertegels schoon te maken.

Welke stappen moet ik volgen om vloertegels schoon te maken?

U kunt uw tegelvloer schoonmaken in de volgende stappen:

 • Opruimen en stofzuigen
 • Mengsel maken
 • Tegelvloer dweilen
 • Tegelvloer drogen

Met welk HG-product kan ik mijn tegelvloer schoonmaken?

HG heeft voor elke type tegelvloer een geschikt product om uw tegelvloer schoon te maken:Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG tegelreiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

BRICOLAGE
Bolcom Logo
DI
MAKRO
HUBO-BE
GAMMA
AVEVE
Brico Bricoplanit RGB YG
DELHAIZE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG détergent pour carrelages

Aanbevolen product

HG tegelreiniger

8 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Vloeren & Wanden