Grafsteen schoonmaken? Stappenplan grafsteen reinigen

Een graf ligt buiten. Dit wordt na verloop van tijd vuil door allerlei elementen. Maar als u nog regelmatig naar het graf van een dierbare gaat, is het wel fijn dat dit mooi onderhouden is. De grafsteen schoonmaken hoort bij het onderhouden van een grafsteen. Gelukkig kunt u makkelijk zelf de grafsteen reinigen. U moet alleen wel rekening houden met enkele belangrijke zaken. Wij geven tips en een handig stappenplan om de grafsteen schoon te maken. Op deze manier blijft het graf mooi en statig.

Waar moet u op letten bij een grafsteen schoonmaken?


Bij het reinigen van de grafsteen is het vooral belangrijk om te weten van welk materiaal de grafsteen is gemaakt. De meeste grafstenen zijn van natuursteen. Er zijn daarom veelal grafstenen van graniet, marmer of blauw hardsteen. Een natuurstenen grafsteen, zoals een marmeren grafsteen schoonmaken moet u niet doen met zure middelen. Deze tasten natuursteen aan. 

Natuurstenen, granieten of marmeren grafsteen schoonmaken met HG

Grafsteen schoonmakenWilt u veilig een natuurstenen, marmeren of granieten grafsteen schoonmaken? HG grafsteenreiniger is speciaal gemaakt voor alle grafstenen van natuursteen. Met onze reiniger kunt u makkelijk zelf een grafsteen reinigen. HG grafsteenreiniger verwijdert zonder problemen aanslag en verontreiniging. Gaat het om een glazen grafsteen? Gebruik dan HG glasreiniger. Een grafmonument van rvs maakt u schoon met HG roestvrijstaal reiniger. Let wel goed op als de grafsteen uit meerdere materialen bestaat. U kunt vaak niet twee verschillende producten tegelijk gebruiken.

Zo gebruikt u HG grafsteenreiniger om een grafsteen schoon te maken:

  1. Spuit HG grafsteenreiniger vanaf ongeveer 5 cm op de grafsteen. Let op bij metalen letters. U mag deze letters van de grafsteen niet schoonmaken met dit product.
  2. Het product moet 25 minuten intrekken.
  3. Is er nog vuil achtergebleven? Verwijder dit met een doek of borstel.
  4. Spoel de grafsteen af met veel water.

Tips bij het grafsteen reinigen

Zelf een grafsteen reinigen doet u het beste met HG grafsteenreiniger. U kunt ook andere middelen gebruiken, maar let dan wel op dat u weet wat u doet. Sommige gebruikelijke huis-, tuin- en -keukenmiddelen kunnen juist natuursteen beschadigen. Wij geven enkele tips om een grafsteen schoon te maken. Het toepassen ervan is op eigen risico.

1. Nooit een natuurstenen grafsteen schoonmaken met azijn

Schoonmaakazijn wordt vaak aangeraden als alternatief schoonmaakmiddel. Maar een natuurstenen grafsteen schoonmaken met azijn is absoluut af te raden. Azijn is zuur en tast vrijwel altijd direct de grafsteen aan, tenzij deze is beschermd met een coating, maar zelfs dan is het beter om niet de grafsteen schoon te maken met azijn. Ook de coating wordt op den duur aangetast en dan krijgt u alsnog vlekken in het steen.

2. Nooit een natuurstenen grafsteen schoonmaken met sodagrafsteen reinigen

Soda is minder agressief dan azijn, maar ook soda kan natuursteen aantasten. Het is dus beter om niet niet de grafsteen schoon te maken met soda.

3. Grafsteen schoonmaken met chloor kan vaak wel

Bij marmer, Belgisch hardsteen of wit marmer en andere kalksteenhoudende steensoorten kunt u wel chloor gebruiken. In dat geval kunt u dus de grafsteen schoonmaken met chloor. Met name marmer kan vaak goed schoongemaakt worden met chloor.

4. Laat voorwerpen niet te lang op een grafmonument staan

Laat voorwerpen, zoals bloempotten, vazen en lantaarns niet te lang op natuursteen staan. Deze laten op den duur een verkleuring achter.

5. Let goed op bij grafstenen waar meerdere materialen zijn gebruikt

Bestaat de grafsteen uit meerdere soorten materialen? Bijvoorbeeld natuursteen met metalen letters of glas met natuursteen? Let dan goed op. Sommige middelen die u bij natuursteen kunt gebruiken om het graf schoon te maken, kunnen weer schadelijk zijn voor metaal en andersom. Ga dan secuur te werk.

Stappenplan grafsteen schoonmaken

Vaak is het verstandig om gestructureerd te werk te gaan bij een grafsteen schoonmaken. Ongeacht van welk materiaal deze is. Let bij het schoonmaken er alleen op dat u het juiste product gebruikt voor het juiste materiaal.

1. Controleer het materiaal

Om welk materiaal gaat het? En in het geval van steen, wat voor soort steen? Op deze manier weet u welk schoonmaakmiddel u kunt gebruiken. Het marmer schoonmaken van een grafsteen of het graniet van een grafsteen schoonmaken doet u niet altijd met dezelfde producten.

2. Haal los vuil weg

Haal eerst goed al het losse vuil weg voordat u de grafsteen schoonmaakt. Gebruik een zachte borstel of bezem om zand en blaadjes weg te halen.

3. Grafsteen schoonmaken

Vuil dat aan de grafsteen zelf zit, haalt u weg met het geschikte schoonmaakmiddel, dus bij natuursteen bijvoorbeeld HG grafsteenreiniger. Welk middel u ook gebruikt, als u het voor eerst gebruikt om een grafsteen te reinigen, is het verstandig om het eerst op een kleine, onopvallende plek te gebruiken.

4. Grafsteen afspoelen

Na de inwerkperiode van het schoonmaakmiddel moet u de grafsteen goed afspoelen met veel water.

5. Grafsteen droogmaken 

Maak de grafsteen droog met een propere, droge doek. Liefst een zachte doek die niet pluist.

Hebt u zelf een goede tip om een grafsteen schoon te maken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over grafsteen schoonmaken

Waar moet ik op letten bij een grafsteen reinigen?

U moet vooral goed opletten van welk materiaal de grafsteen is. Dit is bepalend voor het geschikte schoonmaakmiddel.

Waarmee kan ik een natuurstenen grafsteen, bijvoorbeeld van marmer of graniet wel en niet schoonmaken?

Natuursteen, zoals marmer en graniet kunt u schoonmaken met chloor of een speciaal middel. Gebruik nooit azijn om een granieten of marmeren grafsteen schoon te maken, of een grafsteen van ander natuursteen. Kijk ook uit met soda.

Welke tips zijn er nog meer om een grafsteen schoon te maken en houden?

Zet niet langdurig voorwerpen op een graf. Hierdoor kan het verkleuren. Let ook goed op als de grafsteen uit meerdere soorten materialen bestaat.

Met welk HG-product kan ik een grafzerken schoonmaken?

HG grafsteenreiniger is speciaal gemaakt voor alle grafstenen van natuursteen.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG grafsteenreiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Bolcom Logo
KRUITVAT
DI
Handyhome Be
Logo Colruyt.Svg
DELHAIZE
MAKRO
BRICOLAGE
CARREFOUR
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG nettoyant pour pierres tombales

Aanbevolen product

HG grafsteenreiniger

3 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Tuin & Buitenshuis