Hoe kan ik het beste de tentdoek van mijn tent schoonmaken? Wij geven tips!

Wanneer u gaat kamperen, wordt uw tent 24 uur per dag blootgesteld aan diverse weersomstandigheden en andere elementen van de natuur. Hebt u op vakantie uw tent niet droog kunnen inpakken? Of is de tent erg vuil geworden door bijvoorbeeld hars, vogelpoep of modder? Stel het schoonmaken van uw tent en tentdoek dan niet uit. Dan kan het namelijk voorkomen dat uw tent gaat schimmelen en dat ‘het weer’ erin gaat zitten. Om de levensduur van uw tent zo lang mogelijk te maken, is tijdig schoonmaken en goed onderhoud erg belangrijk.

Tentdoek schoonmaken met HG


tentdoek schoonmakenWilt u na een fijne vakantie uw tent eerst schoonmaken, voordat deze op zolder of in de schuur opgeborgen wordt? Maak dan gebruik van HG zonneschermreiniger. HG zonneschermreiniger is namelijk ook zeer geschikt om uw tentdoek en voortent eenvoudig en snel te reinigen. 

Volg onderstaande stappen om met HG zonneschermreiniger uw tent te reinigen:

 1. Maak de tentdoek eerst vochtig met water. 
 2. Spuit de tentdoekreiniger gelijkmatig op het tentdoek. Borstel de reiniger goed in met een propere borstel of een bezem.
 3. Laat het product vervolgens minimaal vijf minuten inwerken. Let wel op dat het niet indroogt.
 4. Borstel het oppervlak na het inwerken nogmaals goed. 
 5. Spoel ten slotte goed af met voldoende water. 

Na een behandeling met HG zonneschermreiniger ziet uw tent er weer als nieuw uit! Wilt u uw tent niet alleen schoonmaken, maar ook (weer) waterdicht maken? Gebruik dan HG zonnescherm waterdicht.

Tentdoek en voortent reinigen? Houd rekening met het materiaal!

Tenten zijn niet alleen verkrijgbaar in diverse afmetingen, indelingen en kleuren, maar ook in verschillende materialen. Voordat u uw tentdoek kunt schoonmaken, is het belangrijk om te weten om welke materiaalsoort het gaat. De ene tent is namelijk de andere niet. Houd dus rekening met de materiaalsoort en voorkom dat u uw tentdoek beschadigt. 

Kunststof tentdoek schoonmaken
Wanneer u een tentdoek van polyester, nylon, pvc of een andere soort kunststof heeft, kunt u uw tent het beste schoonmaken met een borstel en lauw water. Zitten er hardnekkige vlekken of vuil op? Maak dan gebruik van de HG zonneschermreiniger. 

Katoenen tentdoek schoonmaken
Zit er een vlek op uw katoenen tentdoek? Dan is het belangrijk om snel te handelen. Haal de vlek direct weg met lauw water en een zachte borstel of zachte doek. Is dit niet voldoende? Dan hebt u een speciale reiniger voor katoen nodig.

Behandel elke vlek op de juiste manier

Voor alle vlekken geldt: hoe eerder u erbij bent, hoe eenvoudiger het is om de vlek te verwijderen. Probeer de vlek op uw tent altijd eerst te reinigen met water. Hieronder geven we tips hoe u diverse vlekken op uw tentdoek kunt schoonmaken:

 • Hars
  Staat u tijdens de vakantie onder een boom met uw tent? Dan is de kans groot dat er hars op uw tentdoek terechtkomt. Hars kunt u het beste eerst laten uitharden. Schraap de hars er vervolgens voorzichtig af, bijvoorbeeld met een lepel.
 • Rode wijn
  Rodewijnvlekken op uw tentdoek schoonmaken doet u door er zout overheen te strooien. Laat dit intrekken, dep na met keukenpapier en spoel af met lauwwarm water.
 • tent schoonmakenVet
  Dep vetvlekken eerst met keukenpapier. Wrijf nooit over een vetvlek, want dan smeert u het vet alleen maar uit. Bij thuiskomst maakt u de tent het beste schoon met een speciaal reinigingsmiddel voor uw tentdoek, zoals HG zonneschermreiniger. 
 • Schimmel en weervlekken
  Schimmel en weervlekken kunt u beter voorkomen dan genezen. Hebt u er toch last van? Probeer de vlekken er dan uit te borstelen met lauwwarm water, maar vaak mag dit al niet meer baten. Maak bij thuiskomst uw tent schoon met de speciale reiniger van HG. 
 • Groene aanslag
  Ook groene aanslag kunt u beter voorkomen. Hebt u toch last van groene aanslag? Dan kunt u uw tentdoek schoonmaken met de HG zonneschermreiniger. 

Maakt u voor het reinigen van uw tent gebruik van een speciale tentreiniger? Dan moet u na het reinigen van uw tent deze ook impregneren. Een speciale tentreiniger kan er namelijk voor zorgen dat uw tentdoek niet meer volledig waterdicht is. U maakt uw tent weer waterdicht door deze te impregneren met HG zonnescherm waterdicht.

Hoe moet ik mijn tentzeil/dekzeil schoonmaken?

Een grondzeil (ook wel tentzeil of dekzeil genoemd)  is onmisbaar als u gaat kamperen. Het vormt als het ware de ondergrond in uw tent en voortent. Een tentzeil voorkomt onder andere dat u last krijgt van natte voeten en ongedierte. Om niet elk jaar een nieuw dekzeil te hoeven kopen, is het belangrijk om uw tentzeil goed schoon te maken. Uw tentzeil/dekzeil schoonmaken doet u het beste met lauwwarm water en een goede borstel. Laat hem vervolgens drogen en vouw daarna pas op.

Tentdoek reinigen? Gebruik geen zeep of agressieve schoonmaakmiddelen!

De grootste fout bij het reinigen van uw tentdoek is het gebruik van zeep, azijn of andere agressieve schoonmaakmiddelen. Ja, de kans is groot dat u de vlek wel verwijdert, maar u veroorzaakt daarmee ook onzichtbare schade aan uw tentdoek en coating. Met als gevolg dat u de volgende vakantie ineens last krijgt van lekkages tijdens een regenbui of een vochtige nacht. 

Hebt u zelf nog een goede tip voor het schoonmaken van uw tent en tentdoek? Laat het ons dan weten!

Veelgestelde vragen over tentdoek schoonmaken

Met welk HG-product kan ik mijn tent schoonmaken?

Met HG zonneschermreiniger kunt u uw tent eenvoudig schoonmaken. Wilt u uw tent niet alleen reinigen, maar ook impregneren? Maak dan gebruik van HG zonnescherm waterdicht.

Hoe verwijder ik groene aanslag van het tentdoek?

De beste manier om groene aanslag van uw tentdoek te verwijderen, is door te zorgen dat deze groene aanslag geen kans krijgt. Groene aanslag krijgt veel minder kans om zich te hechten aan de tentdoek als het doek goed geïmpregneerd is met een impregneermiddel. Is de tentdoek goed geïmpregneerd? Dan kunt u de groene aanslag eenvoudig verwijderen met een zachte borstel en lauwwarm water.

Hoe krijg ik schimmel uit mijn tentdoek?

Ook bij schimmel geldt dat het beter is om deze te voorkomen dan te genezen. Schimmels voorkomt u door het tentdoek te impregneren. Zie ook de vraag over groene aanslag voor de aanpak.

Wat mag ik niet gebruiken om mijn tentdoek te reinigen?

Voor het reinigen van uw tentdoek gebruikt u het onderstaande liever niet:

 • Agressieve schoonmaakmiddelen
 • Afwasmiddel of allesreiniger
 • Azijn
 • Groene zeep


Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG zonneschermreiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

AVEVE
HUBO-BE
CARREFOUR
Brico Bricoplanit RGB YG
BRICOLAGE
GAMMA
Handyhome Be
Bolcom Logo
DELHAIZE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG zonneschermreiniger

Aanbevolen product

HG zonneschermreiniger

11 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Tuin & Buitenshuis