Natuursteen schoonmaken? 6 tips om uw vloer te laten glanzen

Marmer of een andere kalkhoudende soort natuursteen schoonmaken? Onaangepaste producten en schoonmaakmethodes beschadigen de vloer en tasten de glanslaag aan. Op deze pagina delen we een aantal tips voor het reinigen van natuursteen. Zo blijft uw vloer er als nieuw uitzien.

Natuursteen vloer schoonmaken: waarom is dat belangrijk?


Na verloop van tijd hecht vuil zich aan natuursteen. Denk aan zeepresten in de badkamer en vuil van buiten op de vloer in de woonkamer. Natuursteen kan zijn glans verliezen of beschadigen. Ook kunnen verkeerde schoonmaakmethodes vlekken of strepen veroorzaken. Het is daarom belangrijk natuursteen zorgvuldig én met de juiste middelen schoon te maken. Met passend onderhoud zal u jarenlang plezier hebben van uw natuursteen.

Natuursteen schoonmaken: 5 tips om schade te voorkomen

HG natuursteenreiniger extra sterk is dé veilige oplossing voor het intensief reinigen van natuursteen. Regelmatig uw natuursteen schoonmaken om de glans te behouden, doet u met HG natuursteenreiniger streeploos. Op het internet worden diverse tips gedeeld om natuursteen schoon te maken, maar met ongepaste middelen en methodes. Voorkom schade aan uw vloer door deze producten niet te gebruiken:

natuursteen schoonmaken1.Geen zure middelen 

Kalkhoudende natuursteensoorten zoals marmer schoonmaken, mag absoluut niet met een zuur middel. Zure middelen zijn bijvoorbeeld antikalkmiddelen, azijn en citroensap. Natuursteen reinigen met schoonmaakazijn kan dus alleen als u er zeker van bent dat uw natuursteen geen kalk bevat. Ook sinaasappelsap, frisdrank en wijn zijn zure middelen. Probeer dus niet te knoeien.

2. Gebruik geen schuurspons

Gebruik geen schuurspons om uw natuursteen regelmatig te reinigen. Door hard te schuren op de natuursteen met een schuurspons raakt de vloer beschadigd.  Gebruik liever een zachte spons of microvezeldoek. Wilt u de natuursteen grondig reinigen, dan kunt u bijvoorbeeld een borstel gebruiken.

3. Geen bijtende middelen 

Uw natuursteen vloer schoonmaken? Of andere natuurstenen oppervlakken? Gebruik geen bijtende middelen. Chloor is zo'n bijtend middel. Ook dit soort middelen kunnen natuursteen beschadigen. 

4. Gebruik geen heet water

Maak natuursteen niet schoon met heet water. Heet water kan de beschermlaag beschadigen en die is nodig om ervoor te zorgen dat er geen vlekken in de steen kunnen trekken.

5. Niet doen: natuursteen buiten schoonmaken met groene zeep

Groene zeep laat een vettig laagje achter, wat niet de bedoeling is. Het gebruik van te veel ander schoonmaakmiddel kan ook dit effect hebben. Dit laagje bouwt zich iedere schoonmaakbeurt op en zal dus na verloop van tijd eraf moeten worden geschrobd.

Wat kunt u wel doen? Houd het schoonmaken van natuursteen bij. Maak één tot twee keer per week, nadat u het stof hebt afgedaan of hebt gestofzuigd, een lauwwarm mengsel met HG natuursteenreiniger streeploos. Voor intensief reinigen natuursteen gebruikt u HG natuursteenreiniger extra sterk. Zo wordt natuursteen optimaal beschermd en verzorgd, en behoudt het zijn prachtige uitstraling.

HG: de veilige en krachtige oplossing voor het schoonmaken van uw natuursteen

natuursteen reinigenReinig uw vloer veilig met HG natuursteenreiniger extra sterk. Deze formule is ontwikkeld voor het verwijderen van vet en aangekoekt vuil op marmer en andere kalkhoudende natuursteensoorten. Denk aan travertin, solnhofer, granito, terrazzo en dergelijke. Het product is ook geschikt voor het verwijderen van polish en andere beschermfilms, zoals de HG natuursteen beschermer

Zo gebruikt u HG natuursteenreiniger extra sterk:

  1. Los een halve liter HG natuursteenreiniger extra sterk op in een halve emmer lauw water (5 liter).
  2. Breng dit ruim aan met behulp van een dweil.
  3. Laat de reiniger vervolgens enkele minuten inwerken.
  4. Daarna eventueel goed schrobben. 
  5. Verwijder hierna de oplossing van het oppervlak met een dweil. Regelmatig uitspoelen of uitwringen. 
  6. Dweil daarna de vloer na met proper water. 

Wilt u sterk hechtende vervuiling of oude polish- en andere beschermfilms verwijderen? Pas dit product dan onverdund toe. Volg verder de hierboven beschreven stappen. 

Houd uw natuurstenen vloer hoogglanzend met HG natuursteenreiniger streeploos. Deze dweilreiniger is geschikt voor regelmatig gebruik, ruikt lekker fris en reinigt grondig, veilig, snel en streeploos uw natuurstenen vloer. Nadrogen is niet nodig. 

Zo gebruikt u HG natuursteenreiniger streeploos:

  1. Los 50 ml (een half kopje) HG natuursteenreiniger streeploos op in een halve emmer (5l) lauw water.
  2. Dweil de vloer met een goed uitgewrongen dweil en spoel deze regelmatig goed uit in de gemaakte oplossing.
  3. Spoel of dweil niet na. Laat de vloer uit zichzelf drogen.

Veelgestelde vragen over natuursteen schoonmaken

Waarom mijn natuursteen schoonmaken?

Na verloop van tijd hecht vuil zich aan natuursteen. Denk aan zeepresten in de badkamer en vuil van buiten op de vloer in de woonkamer. De natuursteen kan zijn glans verliezen of beschadigd raken. Ook kunnen verkeerde schoonmaakmethodes vlekken of strepen veroorzaken. Het is daarom belangrijk natuursteen zorgvuldig én met de juiste middelen schoon te maken.

Wat moet ik doen om schade aan natuursteen te voorkomen?

Het is belangrijk om bij het schoonmaken van natuursteen de juiste middelen en methodes te gebruiken. Zo voorkomt u beschadigingen. Gebruik geen schuurspons, heet water, zure middelen, bijtende middelen en groene zeep.

Met welke HG-product maak ik natuursteen schoon?

Voor regelmatig schoonmaken, gebruikt u HG natuursteenreiniger streeploos. Heeft uw natuurstenen vloer een grondige schoonmaakbeurt nodig? Gebruik dan HG natuursteenreiniger extra sterk.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG natuursteenreiniger extra sterk?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Handyhome Be
GAMMA
CARREFOUR
AVEVE
KRUITVAT
BRICOLAGE
HUBO-BE
MAKRO
Logo Colruyt.Svg
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG détergent surpuissant pour pierres naturelles

HG natuursteenreiniger extra sterk

9 reviews

Andere tips voor Vloeren & Wanden