Zilvervisjes bestrijden: wat te doen tegen zilvervisjes in huis?

spray

Zilvervisjes kunnen een ware plaag vormen in huis en als u ze steeds vaker tegenkomt, is het zeker de hoogste tijd om ze te bestrijden. Ze zijn niet direct schadelijk voor de gezondheid, maar kunnen wel schade toebrengen aan onder andere boeken, textiel, behang en verpakkingsmaterialen in de keuken. Waar komen deze zilvervisjes nu eigenlijk vandaan en wat kunt u ertegen doen? We delen enkele handige tips met u!

Waarom komen zilvervisjes in huis?


Iedereen kan last krijgen van zilvervisjes in huis, of u nu een oude of nieuwe woning heeft. Net als kakkerlakken houden ze van een warme en vochtige omgeving. Zilvervisjes ontwikkelen zich het best in een temperatuur rond de 25 graden. In oude woningen kan er bijvoorbeeld vocht optrekken en nieuwbouwwoningen zijn zodanig goed geïsoleerd dat de warmte en het vocht hier vastgehouden wordt. In beide gevallen zijn het ideale omstandigheden voor zilvervisjes. Zeker in nieuwbouwwoningen groeit de populatie meestal vrij snel. 

zilvervisjes bestrijdenWij adviseren daarom om goed op de temperatuur en luchtvochtigheid in uw huis te letten. Hierbij is het ook belangrijk om geregeld goed te ventileren. 

Zilvervisjes komen uw woning binnen via naden en kieren en als de omstandigheden goed zijn, planten ze zich snel voort. 

Er is wel een verschil tussen zilvervisjes en papiervisjes. De laatste soort voedt zich vooral met papier, behang en karton. De eerste met schimmels en voedselresten.

5 tips om papier- en zilvervisjes in huis te voorkomen

HGX spray tegen zilvervisjes is dé oplossing voor het effectief bestrijden van papier- en zilvervisjes, maar voorkomen is natuurlijk nog altijd beter. Onderstaande tips komen hierbij dan zeker van pas.

1. Kitten
Maak de kieren en naden in huis dicht met kit. Zo kunnen de zilvervisjes niet het huis in komen.

2. Boeken en papier goed opbergen
Papiervisjes houden zich graag op in warme plekken zoals de cv-ketel op zolder, waar vaak oude boeken liggen opgeslagen. We adviseren dan ook om deze goed op te bergen, bij voorkeur in afsluitbare dozen of bakken zodat er geen voedselvoorraad voor ze is. Overigens kunnen ze heel lang zonder voedsel overleven, dus het effect zal zeker niet direct zichtbaar zijn.

3. Schilderijen controleren
Indien u over schilderijen beschikt, adviseren wij om geregeld te controleren of er geen vraatschade te zien is. Als dat wel het geval is, probeer ze dan te bestrijden op één van de manieren waarover we verderop meer vertellen.

4. Behang
Zilvervisjes kruipen graag tussen behang dat los zit. Daarom adviseren wij om er bij het behangen voor te zorgen dat de naden goed op elkaar aansluiten en dat alles netjes geplakt is.

5. Goed ventileren
Verder raden wij aan om uw huis goed te ventileren. Zilvervisjes houden namelijk van een warme en vochtige omgeving en met goede ventilatie maakt u het ze in ieder geval  moeilijker om te overleven.

Papier- en zilvervisjes effectief bestrijden

Bezorgen zilvervisjes u de kriebels en heeft u gaatjes in boeken of schilderijen gevonden? Probeer dan eventueel één of meerdere van onderstaande doe-het-zelf-tips, die wij op verschillende websites hebben gevonden, om deze zilvervisjes te bestrijden en ze definitief uit uw huis te verjagen.

1. Vochtige doek met gipspoeder
U kunt een vochtige doek neerleggen en deze bestrooien met gipspoeder. Ze komen hierop af en kunnen niet meer van de doek afkomen, waarna u de volgende dag de doek met zilvervisjes eenvoudig kunt uitschudden. 

zilvervisjes bestrijden in huis2. Spinnen
We willen graag ons huis schoonhouden, maar om zilvervisjes te voorkomen kunt u beter wat spinnenwebben laten zitten. Spinnenwebben heb je vaak op zolder, wat ook een geliefde plek is voor de zilvervisjes. De spinnen vangen en eten deze (en andere insecten) maar al te graag.

3. Een lokpot maken
Pak een lege jampot, ducttape en een klein stuk brood. Wikkel de ducttape om de hele jampot en leg hier een stukje brood in. De zilvervisje zullen, op jacht naar het brood, in de pot kruipen en kunnen er dan niet meer uit door de gladde wanden aan de binnenzijde van de pot.

4. Zelf een anti-zilvervisjes spray maken
Jaag de insecten weg door zelf een spray te maken van een oud sprayflesje. Vul deze met 250 ml water en voeg hier enkele druppels lavendelolie of het sap van 1 citroen aan toe. Dit sprayt u vervolgens op de plaatsen waar u de zilvervisjes tegenkomt. Deze doe-het-zelf spray werkt wel een stuk minder effectief dan HGX spray tegen zilvervisjes, die speciaal ontwikkeld is om zilvervisjes te bestrijden. 

HGX spray tegen zilvervisjes, dé oplossing voor het effectief bestrijden van zilvervisjes

HGX spray tegen zilvervisjes bestrijdt effectief en langdurig zilvervisjes in huis. Dit product werkt namelijk tot 6 weken lang, waardoor de overlast door zilvervisjes eenvoudig en snel opgelost kan worden. Daarnaast is het product volledig vlekvrij tijdens gebruik.

Heeft u zelf een goede tip om zilvervisjes te bestrijden? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HGX spray tegen zilvervisjes?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

DI
Brico Bricoplanit RGB YG
MAKRO
AVEVE
Bolcom Logo
KRUITVAT
DELHAIZE
CARREFOUR
Handyhome Be
Er zijn helaas geen webshops gevonden die dit HG product online aanbieden.
HGX contre les poissons d’argent

HGX spray tegen zilvervisjes

Andere tips voor Insecten & Ongedierte