Zwarte schimmel? Zwarte schimmel verwijderen: 6 tips

Zwarte schimmel in huis? Er bestaan verschillende soorten zwarte schimmels. Doorgaans wordt met ‘zwarte schimmel’ een schimmelsoort aangeduid die giftig is. Bij langdurige blootstelling aan deze schimmel kunnen er irritaties aan de luchtwegen en ogen en diverse andere complicaties optreden. Daarom is het belangrijk schimmels in huis te voorkomen én te verwijderen. In dit artikel delen we een aantal tips.

De oorzaak van zwarte schimmel in huis


Helaas ontwikkelt zwarte schimmel zich, net als andere schimmelsoorten, bijzonder goed in vochtige omstandigheden. Zwarte schimmel komt vaak voor in badkamers, keukens en zelfs in de slaapkamer. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensvorming of een lek. Zwarte schimmel op de muur kan ook ontstaan door een slechte ventilatie en een tekort aan zonlicht. Wanneer de schimmel een voedingsbodem krijgt in combinatie met één of meerdere van de bovenstaande oorzaken, kan deze zich snel verder verspreiden.

Zwarte schimmel verwijderen: 5 huis-, tuin- en keukenmiddelen

Op het internet gaan verschillende huis-, tuin- en keukenmiddelen rond om zwarte schimmel in huis te verwijderen. HG heeft een aantal tips geselecteerd. Deze tips zijn geen garantie voor succes. Een doeltreffende schimmelreiniger? Gebruik HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray

zwarte schimmel1. Soda

Een mengsel van soda en water. Hiermee kunt u de zwarte plekken wegschuren. Maak een oplossing van 1 liter water en een schepje soda. Hiermee kunt u de zwarte schimmel verwijderen van de muur.

2. Javel

Los 250 ml javel op in een emmer water. Breng de oplossing aan op de zwarte plekken en laat het mengsel goed inwerken. Hierna kunt u de schimmel voorzichtig wegvegen. 

3. Wasmiddel

Deze methode is met name geschikt voor glazen, betegelde en andere niet-poreuze oppervlakken. De zwarte schimmel gaat hiermee niet dood, maar de schimmel wegwassen, is net zo doeltreffend. Zwarte schimmel in de badkamer verwijderen: zo kunt u het doen.

4. Ammonia

Ook met ammonia kunt u proberen om zwarte schimmel te verwijderen. Dit middel is echter uitsluitend te gebruiken op glazen of betegelde oppervlakken, omdat het een agressief middel is. Poreuze oppervlakken zoals hout zijn daarom minder geschikt om te behandelen met ammonia, omdat het middel deze aantast.

5. Schoonmaakazijn

Maak een oplossing van water en azijn en breng dit aan op de zwarte plekken. Zitten de plekken heel erg onder de zwarte schimmel? Dan kunt u pure azijn gebruiken. 

Maar het kan veel sneller en doeltreffender! Met HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray vernietigt u binnen 30 minuten schimmel op vochtige plekken, zowel binnen als buiten. 

HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray: dé doeltreffende schimmelreiniger

zwarte schimmel verwijderenHG schimmelvlekkenreiniger schuimspray is een unieke schuimformule, waardoor het schuim langer blijft zitten en zorgt voor een betere en langere inwerking. Het product heeft een minder penetrante geur, is nog beter op de schimmel te richten en geeft minder kans op spatten.

Zo gebruikt u HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray:

  1. Besproei de ondergrond vanop 3 tot 5 cm met de reiniger.
  2. Laat het middel 30 minuten inwerken.
  3. Maak het schoon met water en een spons.
    • Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

2 tips om zwarte schimmel in huis te voorkomen

Vaak is voorkomen beter dan genezen. Dat geldt zeker voor schimmel. Om zwarte schimmel in huis te voorkomen, kunt u verschillende voorzorgsmaatregelen treffen. 

1. Ventileer regelmatig

Ventileren is belangrijk voor een vochtige omgeving. Zet een raam of deur open en laat de kamer goed verluchten. Ook is het goed de ventilatieroosters in de kamer open te laten. 

2. Besteed extra aandacht aan natte ruimtes

Vooral voor natte ruimtes zoals de badkamer is ventileren belangrijk. In natte ruimtes groeit schimmel sneller, waardoor de kans op overlast groter wordt. Om zwarte plekken te voorkomen, kunt u na het douchen de ramen open zetten, zodat het vocht uit de ruimte kan ontsnappen. Ook kan het helpen om de ruimte zelf droog te maken door bijvoorbeeld de wanden te drogen. Zit er geen raam in deze ruimte? Dan kunt u het beste de deur van de badkamer na een douchebeurt open laten staan.    

Veelgestelde vragen over zwarte schimmel verwijderen

Waarom krijg ik last van zwarte schimmel?

Het ontstaan van zwarte schimmel is te wijten aan vochtige omstandigheden. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals opstijgend vocht, doorslaand vocht, condensvorming of een lek.

Hoe kan ik zwarte schimmel verwijderen van de muur of andere oppervlakken?

U kunt met verschillende huis-, tuin- en keukenmiddelen zwarte schimmel op de muur verwijderen. Denk aan soda, javel, wasmiddel, ammonia en schoonmaakazijn. Doeltreffend zwarte schimmel verwijderen, doet u met een speciale spray, zoals HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray.  

Zwarte schimmel badkamer/zwarte schimmel slaapkamer: met welk HG-product verwijder ik het?

HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray vernietigt binnen 30 minuten schimmel op vochtige plekken, zowel binnen als buiten. De spray heeft een unieke schuimformule, waardoor het schuim langer blijft zitten en zorgt voor een betere en langere inwerking. 

Hoe kan ik zwarte schimmel voorkomen?

Om zwarte schimmel te voorkomen, is het net als bij andere soorten schimmels belangrijk regelmatig de ruimtes in huis te ventileren. Besteed hierbij extra aandacht aan natte ruimtes, zoals de badkamer.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

AVEVE
HUBO-BE
Handyhome Be
CARREFOUR
DI
Bolcom Logo
MAKRO
BRICOLAGE
Brico Bricoplanit RGB YG
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray

Aanbevolen product

HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Huis & Interieur