Groene aanslag verwijderen | Hoe verwijdert u algen en ander groen van uw tegels?

algen

Is het weer de tijd om groene aanslag van uw tegels te verwijderen? Groene aanslag ontstaat met name op plekken waar weinig zonlicht komt tijdens donkere dagen met veel regen. Het ontsiert het terras, maar ook potten en schuttingen. Tijd om de strijd aan te gaan! Wij geven een aantal tips waardoor u gemakkelijk en snel groene aanslag kunt verwijderen en voorkomen.

Hoe ontstaat groene aanslag?


groene aanslag verwijderen

Groene aanslag ontstaat vaak op vochtige plekken waar de zon weinig komt. De terras- of tuintegels die in de schaduw liggen krijgen hier al snel mee te maken, net als schuttingen op schaduwrijke plekken. Het vormt zich op alle terrassen en oppervlakken van hout, steen of beton. Wel krijgen onregelmatige oppervlaktes of zachte materialen meer te maken met groene aanslag dan harde en rechte oppervlaktes.

Verder speelt het seizoen ook een grote rol. Vaak is groene aanslag in het najaar en de winter hardnekkiger omdat er dan meer neerslag valt en er minder zonlicht is. Het voorjaar is dan ook het uitgelezen moment om het groen te verwijderen want tijdens mooie dagen wilt u natuurlijk genieten van een mooi, schoon terras.
 

Tips om groene aanslag te voorkomen

Helaas kunt u groene aanslag nooit helemaal voorkomen, dit wegens ons regenachtige klimaat en de wisselende seizoenen. Wel kunt u bij het bestraten of aanleggen van een terras een aantal keuzes maken waardoor er minder snel algen en mossen op uw terras verschijnen. U kunt bijvoorbeeld het terras iets aflopend leggen en voor een goede afwatering zorgen zodat er geen of weinig water op blijft staan. De algen en mossen hebben op deze manier minder kans zich aan het terras te hechten. Zo ontstaat er nauwelijks groene aanslag of duurt het langer voordat deze zich ontwikkelt. Ook speelt materiaalkeuze een rol. Het ene materiaal is gevoeliger voor de vorming van groene aanslag dan het andere. Kies bijvoorbeeld voor hardhout wanneer u een schutting plaatst en kies voor goed gecoate tegels. Laat u hierover adviseren door een expert.
 

Tips om groene aanslag te verwijderen

3 doe-het-zelf middelen om groene aanslag te verwijderen

Naast de daarvoor bestemde producten worden op blogs en andere websites vaak ook verschillende doe-het-zelf-middelen genoemd waarmee u groene aanslag kunt verwijderen. Let wel: deze methoden bieden geen garantie op succes:

1. Een hogedrukreiniger
Vooral in het voorjaar en de zomer kiezen veel mensen ervoor om met de hogedrukreiniger de terrassen en tegels schoon te maken. Helaas heeft dit twee grote nadelen. Ten eerste spuit u de voegen uit het terras waardoor de stenen kunnen verzakken. Verder kan de hogedrukreiniger ook uw stenen beschadigen waardoor de structuur van de steen meer open wordt. Als gevolg hiervan komen algen en mossen juist dieper in de steen te zitten. Zo kost het u een volgende keer nog meer tijd en moeite om het terras schoon te krijgen.

groene aanslag verwijderen met bezem

2. Chloor of schoonmaakazijn
Een veel gebruikt middel om het terras te reinigen is chloor of schoonmaakazijn. Chloor is echter schadelijk voor onder andere planten. Hierdoor is het geen veilig middel om buiten te gebruiken.
Schoonmaakazijn is weliswaar minder chemisch, maar zeker ook niet ongevaarlijk voor sommige planten; met name voor grassen en kruidachtigen.
Let bij schoonmaakazijn goed op aangezien het zuur schade kan toebrengen aan natuursteen met een hoog kalkgehalte. Niet elk terras kan er even goed tegen; dus raden we altijd aan om eerst even te testen op een onopvallende plek.

3. Mengsel van groene zeep, soda en warm water
Vooral voor hout is een mengsel van groene zeep, soda en warm water geschikt om zo de groene aanslag eraf te boenen. Het kost wel vrij veel tijd om met een harde borstel uw buitentafel langs te gaan en verder ziet u het effect pas goed als u het meubelstuk afspuit, waardoor u soms plekjes mist en opnieuw moet beginnen. Dit is met de producten van HG geen probleem!

Werkt dit toch niet naar tevredenheid? Probeer dan eens de producten van HG die speciaal zijn ontwikkeld voor het verwijderen van groene aanslag.

HG is dé oplossing om groene aanslag gemakkelijk en effectief te verwijderen

HG heeft verschillende producten voor het verwijderen van groene aanslag, waaronder HG groene aanslag kant en klaar. De spray is gebruiksklaar en een handig middel om snel en effectief groene aanslag te verwijderen van bijvoorbeeld muren, schuttingen, deuren en pergola’s.

Ideaal voor de grote voorjaarsschoonmaak in de tuin is de HG groene aanslag kant en klaar in 5 liter variant (deze is alleen in het voorjaar verkrijgbaar). Daarnaast hebben wij HG groene aanslag reiniger*. Deze reiniger is geconcentreerd en goed tot wel 200 meter groene aanslag op tegels, terrassen, paden, muren en daken te reinigen.

*Gebruik biociden veilig. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie.

Heeft u zelf een goede tip om groene aanslag te verwijderen? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG groene aanslag reiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

HUBO-BE
Handyhome Be
GAMMA
CARREFOUR
DELHAIZE
MAKRO
BRICOLAGE
Logo Colruyt.Svg
AVEVE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG groene aanslag reiniger

Aanbevolen product

HG groene aanslag reiniger

35 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Tuin & Buitenshuis