Teakhout behandelen? 4 tips voor een nog langere levensduur

Teakhout buiten vergrijst van nature van goudbruin naar zilvergrijs. Dit komt door de reactie van zuurstof en zonlicht met het kalkrijke teakhout. Teakhout behandelen is heel wat makkelijker wanneer u weet welke producten u kunt gebruiken. In dit artikel delen we een aantal tips voor teakonderhoud, -behandeling én -bescherming.

Houd teak in conditie


Teakhout is een wat vettige houtsoort. Tussen de nerven bevindt zich een bovengemiddelde hoeveelheid olie, kalk en hars. Dit zorgt ervoor dat teak van nature enigszins waterafstotend is en dat het hout minder snel uitdroogt dan de gemiddelde houtsoort. Uitermate geschikt voor buitengebruik dus. Misschien weet u dat teakhout na verloop van tijd van nature grijs wordt, maar weet u ook dat u dit proces kunt beïnvloeden? Het juiste onderhoud zorgt voor een langere levensduur en zó doet u dat.

Teakhoutonderhoud: 3 tips

Om teak zo lang mogelijk mooi te houden, kunt u het teakhout behandelen. Op het internet worden diverse tips gedeeld. HG heeft willekeurig een aantal tips geselecteerd om teak in topconditie te houden. Teakhout herstellen én direct beschermen met een teak protector? Gebruik HG hardhout kleurhersteller 750 ml.

teakhout behandelen1. Teakhouten tafel behandelen met groene zeep

Omdat teak net als groene zeep vettig is, zorgt dit voor een natuurlijke uitstraling. Ook voorkomt het vetvlekken, waardoor het ideaal is om een teakhouten tafel te behandelen. Ongeveer twee keer per week een vochtig doekje met wat groene zeep over het oppervlak halen, is al voldoende. 

2. Meubels behandelen met een teak finisher

Een teak finisher is speciaal ontwikkeld voor onbehandeld teak. De finisher maakt teakhout vocht- en vuilafstotend en verandert de kleur niet. Het voordeel van een teak finisher is dat u het hout maar 3 à 4 keer per jaar hoeft te behandelen. De kleurverandering is minimaal, maar wel meer dan wanneer u het teakhout alleen met groene zeep behandelt.

3. Teakhouten tafel behandelen met teakolie 

Als teakhout behandeld wordt met teakolie hoeft dit maar 1 keer per jaar te gebeuren. Een voordeel van teakolie is dat het vetvlekken goed tegenhoudt. Het nadeel is dan weer dat het product de originele kleur van het hout verandert. 

Ook is deze manier van hout behandelen geschikt voor teak tuinmeubelen. Onbehandeld worden teakhouten tuinmeubelen na verloop van tijd zilvergrijs. De beste tijd om de meubels te behandelen met teakolie is in het voorjaar, tijdens de zomer en het najaar.

Teakhout beschermen met HG hardhout kleurhersteller 750 ml: protector voor teak en ander hardhout

teak onderhoudTeakhout herstellen én direct beschermen met een teak protector? Gebruik HG hardhout kleurhersteller 750 ml. De vernieuwer herstelt de natuurlijke kleur en uitstraling van hardhout en voedt het hout tot diep in de poriën. Op die manier wordt het hout beschermd tegen vlekken, zonlicht en uitdroging. De teak protector werkt snel en is eenvoudig aan te brengen op hardhouten tuinmeubelen, schuttingen, plantenbakken, terrassen en pergola’s.

Zo gebruikt u HG hardhout kleurhersteller 750 ml:

  1. Verwijder vooraf de aanwezige vergrijzing met HG hardhout ontgrijzer.
  2. Spoel het hout goed na met proper water en laat het volledig drogen.
  3. Breng de protector met een kwast aan in de richting van de houtnerf.
  4. Laat dit intrekken.
  5. Verwijder het overschot van de protector binnen de 10 minuten. Gebruik een droge, pluisvrije doek.
    • Het behandelde hout kan na 24 uur weer in gebruik genomen worden.

3 tips om teakhout buiten mooi te houden

Geen enkele houtsoort overtreft teakhout met zijn duurzaamheid, elegantie, stabiliteit en lage onderhoudskosten, waardoor het ideaal is voor buitengebruik. Maar wat kunt u doen om teakhout buiten mooi te houden?

1. Gebruik geen afdekhoes 

Een afdekhoes kan lelijke vlekken veroorzaken doordat vocht zich ophoopt. De hoes laat het meubel ‘stikken’ en zo trekken zwarte vlekken in het meubel. Deze vlekken kunt u niet verwijderen. Berg teakhout, wanneer mogelijk, op in de wintermaanden. 

2. Gebruik geen hogedrukreiniger 

Voor het verwijderen van groene aanslag wordt vaak een hogedrukreiniger gebruikt. Een hogedrukreiniger is echter niet geschikt voor het schoonspuiten van teakhout. Teakhout is een erg zachte houtsoort, die kan beschadigd raken door de kracht van een hogedrukreiniger.

3. Maak teakhout nat

Bij een lange periode van extreme droogte is het verstandig om teakhout af en toe nat te maken. Bij extreme droogte neemt de kans op het scheuren van het hout toe. Dit kan voorkomen worden door af en toe met de tuinslang het teakhout goed nat te maken.

Veelgestelde vragen over teakhout behandelen

Waarom moet ik teakhout behandelen?

Teakhout is een natuurlijk materiaal. Het is belangrijk om teak goed te onderhouden, zodat het hout er mooi uit blijft zien én nog langer meegaat.

Hoe onderhoud ik teakhout?

Er zijn verschillende manieren om teakhout te onderhouden.

1. Groene zeep is net als teak vettig. 

Dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling en het voorkomt vetvlekken. 

2. Een teak finisher is speciaal ontwikkeld voor onbehandeld hout. 

Het maak het hout vocht- en vuilafstotend.

3. Teakolie is zeer geschikt voor tuinmeubelen. 

Het product moet maar 1 keer per jaar aangebracht te worden en houdt vetvlekken goed tegen. 

Teakhout herstellen én direct beschermen met een teak protector? Gebruik  HG hardhout kleurhersteller 750 ml.

Hoe kan ik teakhout buiten mooi houden?

Geen enkele houtsoort overtreft teakhout met zijn duurzaamheid, elegantie, stabiliteit en lage onderhoudskosten, waardoor het ideaal is voor onder andere tuinmeubelen. Maar wat kunt u doen om teakhout buiten mooi te houden?

  1. Gebruik geen afdekhoes: deze kan lelijke vlekken veroorzaken.
  2. Gebruik geen hogedrukreiniger: zo beschadigt u het hout. 
  3. Maak teakhout nat bij extreme droogte: zo neemt de kans op scheuren af.

Met welk HG-product behandel ik mijn teakhout?

HG hardhout kleurhersteller 750 ml herstelt de natuurlijke kleur en uitstraling van hardhout. De reiniger voedt het hout tot diep in de poriën. Op die manier wordt het hout beschermd tegen vlekken, uv-licht en uitdroging. Zo blijft teak langer in topconditie.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG hardhout kleurhersteller 750 ml?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

GAMMA
CARREFOUR
Logo Colruyt.Svg
DELHAIZE
HUBO-BE
Brico Bricoplanit RGB YG
MAKRO
DI
Handyhome Be
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG hardhout kleurhersteller 750 ml

Aanbevolen product

HG hardhout kleurhersteller 750 ml

750ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Tuin & Buitenshuis