Last van bruine aanslag in de wc? Wij vertellen u hoe hardnekkige urinesteen te verwijderen

Het is een vervelend, maar een veel voorkomend probleem: bruine aanslag in de wc. Ondanks dat u het toilet goed schoonmaakt met diverse schoonmaakmiddelen en ontkalker, blijft er bruine aanslag in de wc zitten. De kans is groot dat u te maken hebt met urinesteen. Maar wat is urinesteen? Hoe ontstaat urinesteen? En wat kunt u doen om hardnekkige urinesteen te verwijderen uit het toilet? Wij vertellen het graag.

Wat is urinesteen en hoe ontstaat urinesteen?


urinesteen verwijderenUrinesteen is vergelijkbaar met kalkaanslag. Zowel urinesteen als kalkaanslag laten een zichtbare aanslag achter in het toilet. Waar kalk een mineraal is, bevat urinesteen meerdere minerale zouten. De afvalstoffen in urine bevatten onder andere fosfor, kalium, natrium, calcium en magnesium. Deze stoffen zorgen ervoor dat er een bruine kleur of gele aanslag in de wc ontstaat. Dit wordt urinesteen genoemd. 

Deze vervuiling in de toiletpot zorgt ervoor dat uw toilet nooit echt hygiënisch proper is. Dit veroorzaakt niet alleen een muffige geur, maar het is ook een voedingsbodem voor bacteriën. Als het ook onder de rand zit, kan het de spoelfunctie bovendien negatief beïnvloeden.

Gele vlekken op de wc-bril zijn moeilijk te verwijderen, omdat deze meestal van kunststof zijn. Kunststof is niet erg gevoelig voor vuil, maar als u deze niet regelmatig schoonmaakt, trekt het uiteindelijk in de poriën. Het is dus beter om dit te voorkomen.

Makkelijk hardnekkige urinesteen verwijderen met HG

Hoe krijg je urinesteen uit de wc? Met HG toiletgel extra sterk verwijdert u urinesteen op een snelle en doeltreffende manier uit uw toiletpot. Deze krachtige toiletreiniger verwijdert de meest hardnekkige aanslag tot diep in de hals van uw wc. Zo is deze vervelende vervuiling verleden tijd. Is de urinesteen heel erg hardnekkig? Met HG toilet renovatie kit krijgt u de toiletpot weer als nieuw. Wil u voorkomen dat uw wc-bril geel verkleurt of dat u urine-aanslag van de toiletbril moet verwijderen? Gebruik dan onze snelle en handige HG toiletruimte reiniger

Volg de volgende stappen om urinesteen te verwijderen met HG toiletgel extra sterk:

 1. Spuit de HG toiletgel extra sterk diep onder de rand van het toilet en ook in de toiletpot. 
 2. Laat de HG toiletreiniger ongeveer 20 tot 30 minuten inwerken. 
 3. Borstel de toiletpot goed schoon met een toiletborstel om de urinesteen uit het toilet te verwijderen. Spoel daarna het toilet door. 

Alternatieve tips om urine-aanslag te verwijderen

 

HG toiletgel extra sterk is de beste manier om urinesteen te verwijderen, maar u kunt urinesteen natuurlijk ook verwijderen met een huismiddel. Van deze middelen garanderen wij de werking niet. Het gebruik hiervan is dus altijd op eigen risico. 

 • Urinesteen verwijderen met cola
  Eén van de manieren om urinesteen te verwijderen is met cola. Giet ongeveer 450 milliliter cola over de urinesteen. Laat dit vervolgens intrekken. Hoe langer u de cola laat inwerken, hoe beter. Na minimaal een uur poetst u de bruine aanslag weg en spoelt u het toilet door. 
 • Urinesteen verwijderen met schoonmaakazijn
  Een ander goed huismiddel voor het verwijderen van urinesteen is schoonmaakazijn. Giet voordat u gaat slapen een flinke scheut schoonmaakazijn in de toiletpot en laat het een nachtje inwerken. De volgende ochtend verwijdert u met de toiletborstel de aanslag gemakkelijk. 

bruine aanslag wc

 • Urinesteen verwijderen met soda
  Een ideaal huismiddel voor het verwijderen van urinesteen, is soda of natriumbicarbonaat. Giet een tas natriumbicarbonaat in uw toilet en laat dit even intrekken. Een klein kwartiertje is voldoende. schuur de aanslag vervolgens weg met een borstel. Wil u echt van de urinesteen af? Maak dan een mengsel van natriumbicarbonaat en schoonmaakazijn. Dit mengsel gaat bruisen, waardoor de bruine aanslag in de wc vanzelf loslaat.

Urinesteen en bruine aanslag in de wc voorkomen

U wil waarschijnlijk veel liever urinesteen voorkomen, dan dat u deze gele aanslag uit uw toilet moet verwijderen. Door het toilet goed proper te houden met HG toiletgel hygiënisch, voorkomt u bruine aanslag van urinesteen en kalk. Op deze manier houdt u een proper toilet. 

Hebt u zelf goede tips om urinesteen of bruine aanslag in de wc te verwijderen of te voorkomen? Laat het ons dan vooral weten!

Veelgestelde vragen over het verwijderen van urinesteen uit het toilet

Wat is urinesteen?

Urinesteen bestaat uit afvalstoffen zoals fosfor, kalium, natrium, calcium en magnesium. Deze afvalstoffen kunnen ervoor zorgen dat er een gele aanslag of bruine kleur in uw toiletpot ontstaat.

Hoe kan ik urinesteen uit het toilet verwijderen?

U kunt urinesteen of bruine aanslag uit de wc verwijderen met:

 • cola
 • schoonmaakazijn
 • natriumbicarbonaat of soda

Kan ik urinesteen ook voorkomen?

Ja, u voorkomt urinesteen door uw toilet heel goed proper te houden. Hier leest u meer over het schoonmaken van de wc.

Met welk HG-product kan ik urine-aanslag verwijderen?

Met HG toiletgel extra sterk hebt u een superkrachtige reiniger in huis gehaald om hardnekkige urinesteen te verwijderen.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG toiletgel extra sterk?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Brico Bricoplanit RGB YG
GAMMA
DI
KRUITVAT
CARREFOUR
Handyhome Be
MAKRO
HUBO-BE
Logo Colruyt.Svg
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG toiletgel extra sterk

Aanbevolen product

HG toiletgel extra sterk

21 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Badkamer & Toilet