Kleding wassen: hoe vaak mag het en op hoeveel graden?

Kleding wassen: een vak apart. Want elk kledingstuk is anders en elk kledingstuk vraagt om een eigen manier van wassen. Want hoe vaak mag ik kleding wassen? En op hoeveel graden mag ik mijn kleding wassen? Allemaal vragen, plus nog een aantal extra tips die we in dit artikel naar voren willen laten komen. 

Hoe vaak mag ik kleding wassen?


kleding wassen Hoe vaak u uw kleding moet of mag wassen, is én afhankelijk van het kledingstuk én afhankelijk van hoe vaak u het kledingstuk draagt. U hoeft echt niet al uw kleren na het dragen direct te wassen. Dit komt uw kleding niet ten goede. Wij zetten hier de algemene vuistregels op een rijtje:

 • Onderbroeken wast u na één keer dragen. Beha’s wast u na drie tot vier keer dragen. 
 • Ook uw sokken wast u na één keer dragen. 
 • Uw t-shirts wast u het beste ook na één keer dragen, omdat T-shirts uw zweet absorberen. 
 • Doe uw sportkleding na een work-out of rondje (hard)lopen in de was. 
 • Jeans kunnen tot wel maanden zonder wassen mee. Pas als uw jeans stinkt, moet deze in de was. 
 • Bij truien en overhemden is het afhankelijk van de fit. Zit het kledingstuk vrij strak om het lichaam? Dan is de kans groot dat deze sneller gaat stinken en dus sneller in de was moet. 
 • Pyjama’s wast u gemiddeld genomen tussen de één en drie nachten. 

Hoe moet je kleding wassen?

Hoe u uw kleding moet wassen, is afhankelijk van de kleding symbolen voor het wassen. In elk kledingstuk staat, als het goed is, een symbool voor het wassen. Op deze kledingsymbolen staat precies hoe u de kleding moet wassen, zoals kleding wassen met de hand, in de wasmachine, op welke temperatuur, etc. Houdt u met het wassen van uw kleding rekening met deze symbolen? Dan houdt u uw kleding gegarandeerd langer mooi. 

Op hoeveel graden u uw kleding mag wassen, is dus afhankelijk van het etiket van het betreffende kledingstuk. Wij zetten hier de belangrijkste aandachtspunten qua kleding wassen en het aantal graden voor u op een rij:

Kleding op 60 graden wassen
Het beste kunt u uw kleding niet op 60 graden wassen. Maar er zijn natuurlijk wel stukken kleding die u wel op 60 graden kan en mag wassen. Denk aan wit ondergoed en babykleertjes. Bekijk voor de zekerheid altijd het label.

Kleding koud wassen
Het is mogelijk om bijna alle dagelijkse kleding koud te wassen. Koud wassen is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor uw kleding. 

Sportkleding wassen
Over sportkleding wordt vaak gedacht dat deze kleding op een hoge temperatuur gewassen moet worden, maar het tegendeel is juist waar. Was sportkleding bij voorkeur op 30 graden. Zitten er (blijvende) zweetvlekken in uw sportkleding? Maak dan gebruik van HG zweetvlekkenverwijderaar. Blijft uw sportkleding naar ruiken? Dan is HG tegen nare geurtjes in sportkleding de oplossing. 

Kleding wassen met de hand
Sommige kledingstukken kunnen vanwege de kleur, het materiaal (zoals wol of zijde) of door de aanwezigheid van pailletten niet gewassen worden in de machine. Het is aan te raden om dit soort kleding te wassen met de hand. 

Moet ik nieuwe kleding eerst wassen?

nieuwe kleding wassenOp de vraag of u nieuwe kleding eerst moet wassen, voordat u dit kledingstuk aantrekt, is het antwoord ‘ja’. Want het dragen van ongewassen, net gekochte kleding kan zelfs nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Kleding uit de winkel is namelijk helemaal niet zo hygiënisch als we denken. Uw nieuwe shirt is misschien al wel tientallen keren gepast door anderen en meerdere malen op de grond gevallen. Het is dus slim om nieuwe kleding eerst te wassen. 

 

Alternatieve mogelijkheden voor het wassen van uw kleding

Voor het wassen van uw kleding gebruikt u waarschijnlijk gewoon wasmiddel of waspoeder. Maar er zijn ook alternatieve mogelijkheden om uw kleding te wassen. Wij kunnen de werking niet garanderen en het toepassen is ook op eigen risico.

 • Kleding wassen met azijn
  Schoonmaakazijn is voor veel dingen te gebruiken. Zo kunt u dus ook uw kleding wassen met azijn. Voeg een scheutje aan elke was toe, zodat de kleuren minder snel uitlopen en vervagen. 

 • Gebitsreinigingstabletten voor de witte was
  Om uw witte was extra wit te krijgen, kunt u een gebitsreinigingstablet aan uw was toevoegen. Hierdoor wordt uw witte was stralend wit. 

Algemene kleding wassen tips

Naast dat er verschillende richtlijnen zijn voor het wassen van kleding qua temperatuur en frequentie, zijn er ook een aantal algemene tips voor het wassen van uw kleding:

 • Keer uw kleding eerst binnenstebuiten voordat u deze in de wasmachine doet. Op deze manier beschadigt uw kleding minder snel. 
 • Sorteer uw kleding, zoals op donkere was, witte was, gekleurde was en handdoeken/ondergoed. Wist u dat we bij HG ook speciale wasmiddelen verkopen, zoals HG witter dan wit wasmiddel of HG zwarter dan zwart wasmiddel
 • Heeft u vlekken in uw kleding? En krijgt u deze vlekken er met een normaal wasprogramma of een speciaal vlekken wasprogramma niet uit? Maak dan gebruik van HG vlekken voorbehandeling extra sterk.
 • Laat uw kleding, na het wassen, aan de lucht drogen om beschadiging door de warmte van de droger te voorkomen. 
 • Stop alle sokken in een waszak om te voorkomen dat u sokken kwijt raakt. 
 • Reinig uw wasmachine elke drie maanden met HG onderhoudsmonteur voor wasmachines. Hiermee voorkomt u storingen. Dit product reinigt namelijk ook de moeilijk bereikbare elementen en houdt afdichtingsrubbers bijvoorbeeld soepel. HG tegen stinkende wasmachines reinigt de wasmachine. We raden het aan om dit één keer per maand te gebruiken.

Wanneer u bovenstaande wastips opvolgt, kunt u vervelende pluisjes op uw kleding na het wassen voorkomen. Het proberen waard!

Heeft u nog een tip voor het wassen van kleding die niet mag ontbreken? Laat het ons dan vooral weten. 

Veelgestelde vragen over (nieuwe) kleding wassen

Hoe vaak moet ik mijn kleding wassen?

Hoe vaak u uw kleding moet wassen, is afhankelijk van het soort kledingstuk en uw manier van dragen. Maar ondergoed en sokken moeten na één keer dragen direct in de wasmachine.

Hoe moet je kleding wassen?

Hoe u uw kleding moet wassen, is grotendeels afhankelijk van het waslabel in uw kleding met de daarbij behorende symbolen. Deze symbolen vertellen u precies wat u wel en wat u niet mag doen. 

Moet ik nieuwe kleding eerst wassen?

Ja, voordat u uw nieuwe kledingstuk gaat dragen, is het aan te raden om uw kleding eerst te wassen.

Zijn er, buiten wasmiddel, nog andere manieren om mijn kleding te wassen?

Ja, u kunt uw kleding ook wassen met:

 • Schoonmaakazijn
 • Een gebitsreinigingstablet
 • Diverse HG-producten


Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG zweetvlekkenverwijderaar?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

GAMMA
AVEVE
HUBO-BE
KRUITVAT
Bolcom Logo
Handyhome Be
Logo Colruyt.Svg
BRICOLAGE
Brico Bricoplanit RGB YG
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG zweetvlekkenverwijderaar

Aanbevolen product

HG zweetvlekkenverwijderaar

34 reviews

250ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Textiel & Vlekken