Parketonderhoud? Adviezen voor parketvloeronderhoud

Een parketvloer is vaak een behoorlijke investering. Hier wilt u dan ook zo lang mogelijk van genieten. Uw parketvloer onderhouden is daarom aan te raden om uw parket te beschermen tegen krassen en andere beschadigingen. U kunt uw parket schuren en behandelen. Maar u moet ook een geoliede parketvloer onderhouden. Het meeste parket is behandeld. Het is ook makkelijker om een geoliede vloer of gelakt parket te onderhouden dan een ongelakte parketvloer. Deze worden bijna niet meer verkocht. Hebt u een hele oude vloer? Dan moet u wel goed opletten of deze is behandeld of niet.

Waarom parket onderhouden?


Een parketvloer is van hout gemaakt. Dit geeft een natuurlijke, authentieke uitstraling. Ook is het hout sterk. Wat voor soort parket u ook heeft, er zit een houten bovenlaag op. Hout kan wel wat hebben, maar om het lang mooi te houden is het verstandig aandacht te besteden aan parketonderhoud. U wil uw parket immers wel beschermen tegen krassen. Deze zijn namelijk niet meer te verwijderen, net zoals vlekken die in het hout trekken of barsten die ontstaan door uitzetting. Kortom, door uw parket te onderhouden, voorkomt u dit soort vervelende zaken en gaat uw vloer langer mee.

HG voor al uw parketonderhoud

parket onderhoudWat voor parketvloer u ook hebt, HG heeft voor elk parketonderhoud een product. Met ons ruime assortiment van HG-producten voor vloeren hebt u altijd het goede product voor parketonderhoud. 

HG parket beschermers

HG parket beschermer glans is de perfecte basis voor parketvloeronderhoud. Dit eenvoudig aan te brengen product laat een zeer dunne, maar erg sterke beschermlaag achter met glans. Wilt u uw parket beschermen tegen krassen zonder glanslaag? Gebruik dan HG parket beschermer mat. Onze beschermfilms zijn de ideale oplossing voor langdurige bescherming zodat u het onderhoud van uw parketvloer makkelijk maakt. Let wel op, u kunt dit alleen gebruiken voor onderhoud van parketvloeren die gelakt zijn.

Hoe moet u parket behandelen? Volg onderstaande stappen voor het gebruik van HG parket beschermer (met en zonder glans):

 1. Gebruik voor een goede verdeling bij voorkeur een wasverdeler (zie het halsetiket aan de voorzijde van deze fles). Desgewenst kan ook een zuivere, niet-pluizende (thee)doek, gewikkeld om een trekker worden gebruikt.
 2. Giet de vloeistof onverdund over de vloer en verdeel ze, zonder druk uit te oefenen op de wasverdeler of wisser, in de richting van de houtnerf over de vloer.
 3. Als het product opgedroogd is, na ongeveer 60 minuten, kan eventueel een tweede laag haaks op de eerste laag worden aangebracht.

Adviezen voor parketvloeronderhoud

Hoe moet u uw parketvloer onderhouden? Een goed onderhouden parketvloer gaat langer mee. De makkelijkste manier is met de producten van HG. Zonder professionele middelen is het namelijk moeilijk om uw parketvloer te onderhouden. Ook is het verstandig om de onderstaande adviezen mee te nemen.

parketvloer onderhoud

1. Houd rekening met de afwerking van het parket

Van welke houtsoort is uw parket gemaakt? Eiken en hardhout is vaak sterker dan grenen. In grenen komen sneller diepere krassen. Kortom, het is verstandiger om een grenen vloer goed te beschermen. Ook maakt het uit of u de vloer hebt gelakt, geolied of gewaxt. Of geen van allen. Voor parket dat lang goed blijft, is het beter om deze wel te behandelen. Onbehandeld parket slijt sneller. Een gelakte of geoliede parketvloer onderhouden is makkelijk te onderhouden. Wilt u toch liever een onbehandelde vloer? Kijk dan uit wat u doet en lees de tips tegen krassen verderop.

2. Periodiek onderhoud parket

Als u wel uw parket hebt behandeld, moet u periodiek parketonderhoud uitvoeren. Bij een geoliede of gewaxte vloer is het verstandig om deze minimaal één keer per jaar te onderhouden met onderhoudsolie of -was. Gelakt parket onderhouden, doet u door deze minimaal twee keer per jaar te polishen.

3. Regelmatig reinigen van parket

Uiteraard moet u uw parket ook regelmatig schoonmaken. Wij hebben een aantal reinigingsmiddelen voor parket. Of lees onze tips om parket schoon te maken. Hier leest u ook welke schoonmaakmiddelen u beter wel of niet kunt gebruiken bij parket.

Tips tegen beschadiging van parket

Het fijnste is natuurlijk als u voorkomt dat uw parket überhaupt beschadigd raakt. Daarbij komen de onderstaande tips van pas, ook als u uw parket hebt behandeld. Zeker als u liever onbehandeld parket hebt, raden wij u aan om de onderstaande adviezen op te volgen.

 1. Leg bij elke buitendeur deurmatten neer, zodat mensen niet met vuile schoenen binnenkomen.
 2. Gebruik viltjes onder meubels. Vooral als deze veel verschoven worden, zoals stoelen. Maak de viltjes ook schoon en vervang ze regelmatig. 
 3. Bloempotten kunt u beter niet op de vloer zetten. Gebruik hiervoor onderschotels. 
 4. Hebben sommige meubels wieltjes? Bijvoorbeeld de piano of een koffietafeltje? Zorg dan dat deze zachte wieltjes hebben. Als u de bestaande wieltjes niet kunt vervangen, plaats dan meubelschotels onder de wieltjes. 
 5. Zorg voor een goede luchtvochtigheid en een goed binnenklimaat. Gebruik hiervoor een hygrometer en een luchtbevochtiger of -ontvochtiger. 

Hebt u zelf een goede tip voor parketonderhoud? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over parketonderhoud

Waarom is het belangrijk om uw parketvloer te onderhouden?

Een parketvloer bestaat uit hout. Hier kunnen krassen en vlekken in ontstaan die niet meer verdwijnen.

Parket onderhouden, hoe doe ik dat?

Hoe u uw parket schoon moet maken, hangt af van de behandeling:

 • Houd rekening met de afwerking van het parket en pas uw onderhoud hierop aan.
 • Hebt u uw parket behandeld? Pas dan regelmatig onderhoud toe met geschikte onderhoudsproducten die passen bij de behandeling die u uw vloer hebt gegeven.
 • Uiteraard moet u uw parket ook regelmatig schoonmaken.

Hoe kan ik beschadigingen voorkomen bij mijn parketvloer?

U kunt beschadigingen voorkomen door de volgende maatregelen:

 • deurmatten 
 • viltjes onder meubels
 • geen bloempotten direct op de vloer zetten
 • zachte wieltjes onder meubels met wieltjes
 • goede klimaatbeheersing

Met welk HG-product kan ik mijn parketvloer onderhouden?

HG heeft verschillende producten om uw parketvloer te onderhouden:Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG parket beschermer glans?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Brico Bricoplanit RGB YG
Bolcom Logo
KRUITVAT
DI
Handyhome Be
Logo Colruyt.Svg
DELHAIZE
AVEVE
MAKRO
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG parket beschermer glans

Aanbevolen product

HG parket beschermer glans

39 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Vloeren & Wanden