Parketvloer schoonmaken? 4 tips om parket schoon te maken

Een parketvloer heeft een authentieke, natuurlijke en duurzame uitstraling. Vaak is een parketvloer ook een behoorlijke investering. Daarom wilt u hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Naast goed onderhoud is het daarom belangrijk om uw parketvloer schoon te maken.

Parket schoonmaken is niet moeilijk, maar u moet wel rekening houden met enkele zaken, bijvoorbeeld of het parket geolied of gelakt is, of geen van beide. In dit artikel geven wij tips om uw parket te dweilen. Zo blijft uw mooie parketvloer lang meegaan.

Waarom moet u uw parketvloer schoonmaken?


Een parketvloer bestaat uit hout. Dit geeft de vloer ook die mooie, robuuste uitstraling. Er zijn verschillende soorten parket, maar ze hebben allemaal een houten bovenlaag. 

Hout is een natuurlijk materiaal. Dit maakt het sterk maar daardoor heeft het ook een specifieke behandeling nodig. Vocht, vet en vuil kunnen gemakkelijk in hout trekken. Bij blootstelling aan te veel vocht kan hout zelfs krom trekken. Daarom worden de meeste parketvloeren gelakt of geolied. Dit is niet noodzakelijk, maar niet alle middelen zijn geschikt voor een ongelakte parketvloer. Ook omgekeerd kunnen sommige stoffen niet goed zijn voor een gelakte of geoliede parketvloer. 

HG heeft veel producten om onbehandelde, gelakte en geoliede parketvloeren te onderhouden en beschermen. Om lang van uw parketvloer te genieten is het wel goed om regelmatig uw parketvloer schoon te maken door bijvoorbeeld uw parket te dweilen.

Met HG veilig uw parketvloer schoonmaken

Hoe een parketvloer schoonmaken? HG heeft een ruim assortiment om uw parketvloer schoon te maken. Zowel voor geoliede, gelakte als onbehandelde parketvloeren.

HG voor gelakte parketvloeren
HG parketreiniger extra sterk is speciaal ontwikkeld om hardnekkig vuil en vet van gelakte parketvloeren te verwijderen. U maakt hiermee uw parketvloer schoon zonder de laklaag aan te tasten. U kunt daarnaast de HG parketreiniger gebruiken voor de regelmatige dweilbeurt van uw gelakte parketvloer. Deze reiniger is ook geschikt voor parketvloeren die behandeld zijn met de HG parket beschermfilms. 

HG voor geoliede parketvloeren
Hebt u een geoliede parketvloer? Gebruik dan HG hout olievloerreiniger extra sterk. Deze unieke, krachtige dweilreiniger tast de olie en het hout niet aan. Daarnaast is deze olievloer reiniger zelfs geschikt voor het reinigen van kurkvloeren. Om regelmatig een geoliede parketvloer schoon te maken hebben wij HG hout olievloerreiniger.

Onbehandelde parketvloeren
Hebt u een niet (volledig) afgelakte parketvloer die u wilt schoonmaken? Hoewel de naam anders doet vermoeden, kunt u dan HG laminaatreiniger extra sterk gebruiken. Deze is veilig om ongelakte parketvloeren schoon te maken. Let goed op dat u de dweil goed uitwringt zodat de vloer niet te nat wordt.

Daarnaast heeft HG ook een uitgebreid assortiment om uw parketvloeren te behandelen.

Volg onderstaande stappen voor de normale, krachtige reiniging met HG parket krachtreiniger.

 1. Los 1 liter HG parketreiniger extra sterk op in een halve emmer (5l) lauw water en breng dit op de vloer aan met een dweil. 
 2. Laat het product vervolgens ongeveer 5 minuten inwerken. 
 3. Verwijder hierna de oplossing van het oppervlak met een dweil, en spoel en wring deze regelmatig uit. 
 4. Dweil daarna de vloer een keer na met zuiver water.
 5. Voor het verwijderen van sterk hechtende vervuiling of oude polish- en andere beschermfilms: dit product onverdund toepassen. Volg verder de hierboven beschreven stappen.

4 tips om parket te dweilen

parketvloer schoonmakenWilt u eerst andere methoden proberen om uw parketvloer te dweilen? Er zijn op het internet veel tips te vinden. Wij delen er enkele. Let wel op wat u doet. Welk middel geschikt is om te gebruiken, hangt af van de behandeling die uw parketvloer heeft gehad. 

Stofzuig uw parketvloer eerst met de geschikte borstel voordat u uw parketvloer dweilt. U kunt ook een zachte borstel gebruiken. Gebruik in ieder geval geen harde borstel om stof te verwijderen. Deze kan de beschermende laag van behandelde parketvloeren aantasten. Vervang het dweilwater ook regelmatig tijdens het dweilen. Zorg daarnaast ook altijd voor een goed uitgewrongen dweil.

1. Water voor alle parketvloeren
Wilt u geen gespecialiseerd product gebruiken? Is de vloer niet erg vuil? Dan is dweilen met enkel water het beste om uw parket schoon te maken. Zorg wel dat de dweil niet te nat is, of maak de vloer droog na het dweilen. Als er te veel vocht op de vloer blijft liggen, is dit slecht voor het hout. Voor een onbehandelde vloer is het beter om gedestilleerd water te gebruiken.

2. Azijn voor behandelde parketvloeren
Zijn er vetvlekken op uw parketvloer gekomen? Dan kunt u een klein beetje schoonmaakazijn aan het water toevoegen. Doe er niet te veel azijn bij. Azijn ontvet. Dit kan met name een olielaag aantasten. Een enkele keer een parket dweilen met azijn kan geen kwaad. U kunt ook voor de zekerheid de parketvloer daarna nog met alleen water nadweilen.

3. Groene zeep voor behandelde parketvloeren
Groene zeep kan worden gebruikt om parketvloeren te dweilen. Wel zijn hier tegenstrijdige adviezen over. Groene zeep is erg vet. Dit kan met name bij gelakte vloeren een minder mooi resultaat hebben. Pas dus op als u gelakte parket wilt schoonmaken met groene zeep.

4. Gebruik geen javel, ammoniak of gewone allesreiniger
Groene zeep en azijn moet u ook beperkt gebruiken. Deze middelen zijn wel minder agressief dan javel, ammoniak en allesreiniger. Als u deze middelen af en toe eens gebruikt, zal dit uw parketvloer niet direct beschadigen, maar bij veelvuldig gebruik tasten ze uiteindelijk wel de laklaag aan. En daarmee ook uiteindelijk uw parket. Pas dus ook op als u uw parket wilt dweilen met allesreiniger of andere middelen.

Zoals u ziet, is het erg belangrijk dat u rekening houdt met de afwerking van uw parketvloer bij het schoonmaken. Ook werken de bovenstaande tips minder goed bij hardnekkig vuil. Wilt u liever het zekere voor het onzekere nemen? Gebruik dan onze gespecialiseerde HG reinigingsproducten. HG heeft voor elke type parketvloer een geschikte oplossing die veilig is en zelfs hardnekkig vuil verwijdert van uw parketvloer.

Voorkomen dat uw parketvloer vuil wordt

De beste oplossing om uw parketvloer schoon te maken is om te voorkomen dat deze vuil wordt. In huis wordt geleefd, dus u kunt nooit helemaal voorkomen dat uw parketvloer vuil wordt, maar de onderstaande tips helpen wel een beetje.

1. Deurmat
Zorg dat uw parketvloer niet zo snel vuil wordt met een deurmat. Door schoenen goed schoon te maken komt er minder snel vuil op de vloer. En bij nat weer ook minder vocht. parket schoonmaken 2. Luchten

2. Verluchten
Hebt u uw vloer gedweild? Probeer dan te verluchten. Uw vloer wordt dan sneller droog. Let op met hele warme of koude temperaturen buiten.

3. Meteen schoonmaken
Is er toch een vlek op uw parketvloer gekomen? Maak deze dan meteen schoon met een doek. De vlek trekt dan niet zo snel in de vloer.

4. Behandelen
Hoewel olie, was of lak ook aangetast kunnen worden, beschermen ze uw parketvloer wel. Het is daarom verstandig om uw vloer hier regelmatig mee te beschermen. HG heeft meerdere producten hiervoor.

Hebt u zelf een goede tip om uw parketvloer schoon te maken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over hoe parket schoonmaken

Waarom is het belangrijk om uw parketvloer schoon te maken?

Een parketvloer bestaat uit hout. Hout is een natuurlijk materiaal. Vocht, vet en vuil kunnen gemakkelijk in hout trekken. Daarom is het goed om regelmatig uw parketvloer schoon te maken door bijvoorbeeld uw parket te dweilen.

Hoe kan ik mijn parket schoonmaken?

Hoe u uw parket schoon moet maken hangt af van de behandeling:

 • Het maakt niet uit of uw parket nu onbehandeld is of met olie of lak is behandeld. U kunt uw parket dweilen met water. Gebruik niet te veel water. Vocht is slecht voor hout.
 • Bij behandelde parketvloeren kunt u een beetje schoonmaakazijn toevoegen aan het dweilwater. Doe er niet te veel bij.
 • Behandelde parketvloeren kunt u ook dweilen met groene zeep. Doe ook hier niet te veel van bij het dweilwater. 
 • U kunt beter geen javel, ammoniak of allesreiniger gebruiken om uw parketvloer te dweilen. Deze middelen kunnen bij veelvuldig gebruik de beschermlaag en het hout aantasten.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn parketvloer vuil wordt?

U kunt met de volgende tips voorkomen dat uw parketvloer vuil wordt:

 • Een deurmat voorkomt dat er vuil of vocht op de parketvloer komt. 
 • Door te verluchten na het dweilen droogt uw parketvloer sneller.
 • Maak vlekken meteen schoon met een doek. Zo voorkomt u dat deze in de vloer trekken.
 • Behandel uw parketvloer met een beschermende laag.

Met welk HG-product kan ik mijn parketvloer schoonmaken?

HG heeft voor elke type parketvloer een geschikt product om uw parketvloer schoon te maken:

 Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG parketreiniger extra sterk?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

HUBO-BE
Brico Bricoplanit RGB YG
DI
GAMMA
CARREFOUR
MAKRO
AVEVE
KRUITVAT
Bolcom Logo
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG parketreiniger extra sterk

Aanbevolen product

HG parketreiniger extra sterk

3 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Vloeren & Wanden