Vloer oliën | Oliën houten vloer zonder schuren

De staat van de houten vloer is bepalend voor de uitstraling in huis. Daarom adviseren wij om een (eiken)houten vloer minstens 1 keer per jaar in de olie te zetten. Een houten vloer die in de olie staat, glanst en heeft een natuurlijke uitstraling. Op deze pagina leggen we uit hoe u een houten vloer oliet zonder te schuren. Ook geven we tips om een vlekkerige houten vloer te voorkomen. Zo geniet u optimaal van uw (eiken)houten vloer.

Waarom een houten vloer oliën?


Een eiken vloer oliën beschermt tegen slijtage en vlekken. De olie trekt in het hout, waardoor de natuurlijke structuur van het hout zichtbaar en voelbaar wordt. Het is daardoor ook mogelijk om een (eiken)houten vloer met olie een andere kleur te geven, zoals white wash. Een houten vloer oliën heeft nog meer voordelen: 

 • Beschadigingen aan de vloer werkt u plaatselijk bij door extra olie toe te voegen. 
 • Olie droogt sneller in vergelijking met lak of was. 
 • U hoeft uw (eiken)houten vloer maar 1 keer per jaar in de olie te zetten. 

Heeft u een oude houten vloer? Met olie geeft u deze een tweede leven. Oliën kan tot verrassende resultaten leiden, waardoor u uw oude vloer weer in ere herstelt

In 6 stappen een houten vloer oliën

vloer oliënEen houten vloer oliën wordt een eenvoudige taak op basis van ons 4 stappenplan. Wij adviseren om een houten vloer minstens 1 keer per jaar in de olie te zetten. Dan is het slechts een kwestie van bijhouden. Op het internet worden verschillende tips gedeeld voor olie voor houten vloer. HG heeft willekeurig een aantal tips geselecteerd, zodat u in 6 stappen uw houten vloer kunt oliën:

 1. Maak eerst uw (eiken)houten vloer stofvrij. Gebruik hiervoor een stofzuiger.
 2. Ontvet de houten vloer met schoonmaakazijn. Giet een scheutje azijn in een emmer en vul aan met lauwwarm water. Maak een dweil licht vochtig, zodat de houten vloer niet te nat wordt. Of maak gebruik van de HG hout olievloerreiniger.
 3. Optioneel: schuur de houten vloer glad. Gebruik hiervoor een schuurmachine. Schuur eerst de vloer met grof schuurpapier om olieresten en vuil volledig te verwijderen. Schuur daarna de houten vloer glad met fijner schuurpapier. Schuur altijd met de lengte van het hout mee en zorg dat de schuurmachine in beweging blijft. Zet eventueel een stofmasker op om uzelf te beschermen.
 4. Ontvet na het schuren nogmaals uw houten vloer. Herhaal hiervoor stap 2.
 5. Roer de olie door en giet het in een verfbakje. Breng een laag olie aan met een verfroller. Rol totdat alle olie in de houten vloer is getrokken. Na 10 minuten intrekken wrijft u de olie verder uit met een theedoek. Door het wrijven verwijdert u plakkerige gedeelten.
 6. Herhaal stap 5 als u nog ongelijke plekken op de houten vloer ziet.
  • Heeft u het bovenstaande stappenplan geprobeerd en is het toch te arbeidsintensief of geeft het onvoldoende resultaat? Maak dan gebruik van de krachtige HG hout vloerolie.

De HG oplossing voor houten vloer oliën

houten vloer oliënHG heeft een speciale vloerolie ontwikkeld voor houten vloeren. De HG hout vloerolie heeft de unieke eigenschap om in het hout uit te harden. Hierdoor krijgt de houten vloer zijn natuurlijke uitstraling terug. Daarnaast wordt de vloer beschermt tegen vuil, vlekken en uitdroging. De vloerolie van HG bestaat uit natuurlijke oliën en is 100% oplosmiddelvrij. U kunt uw houten vloer oliën zonder schuren. Zo gebruikt u de HG hout vloerolie:

 1. Schud het product voor gebruik. Breng de vloerolie dun aan op de houten vloer.
 2. Wrijf de olie meteen uit met een propere theedoek, zodat de olie volledig door het hout opgenomen wordt.
 3. Herhaal de eerste twee stappen 1 à 2 keer, totdat het hout verzadigd is en geen olie meer opneemt.
 4. Verwijder onmiddellijk de overtollige olie met een propere theedoek. Lees op het etiket van de vloerolie hoe u kunt omgaan met gebruikte doeken.
 5. Na 2 à 3 uur drogen mag de vloer voorzichtig gebruikt worden.
 6. Na 3 dagen is de olie volledig uitgehard in de houten vloer en normaal beloopbaar. Drie dagen na de behandeling is het hout optimaal beschermd.
  • Wilt u niet alleen uw vloer voeden en beschermen, maar ook een doorleefde uitstraling geven? Met de HG vloerolie white wash geeft u weer een witte tekening aan de nerven en noesten van de houten vloer. Bekijk hier ons volledige assortiment houten vloeren oliën.

Houten vloer olie vlekkerig

Een geoliede houten vloer is na 24 uur volledig uitgehard en beloopbaar. Drie dagen later is de houten vloer ook optimaal beschermd. Wees altijd voorzichtig met een nieuw geoliede vloer. Zo voorkomt u een vlekkerige houten vloer: 

1. Maak een vlek direct schoon
Valt er iets op de grond en maakt dit een vlek? Zorg ervoor dat u de vlek direct verwijdert om de schade te beperken. Heeft de vlek uw houten vloer beschadigd? Behandel de vlek door extra HG vloerolie toe te voegen. 

2. Reinig de houten vloer regelmatig
Een houten vloer in de hal, keuken of woonkamer wordt intensief gebruikt. De vloer om de 3 maanden reinigen is daarbij belangrijk. Een vloer die goed onderhouden wordt, is beter beschermd tegen vlekken en vocht. Wilt u de (eiken)houten vloer dweilen zonder de oliën aan te tasten? Gebruik dan de HG hout olievloerreiniger. Zo gebruikt u de dweilreiniger: 

 1. Los 50 ml HG hout olievloerreiniger op in 2,5 liter lauw water. 
 2. Leg de dweil in de emmer en wring hem goed uit. Dweil de vloer en spoel de dweil regelmatig uit in de gemaakte oplossing.
 3. Laat de houten vloer na het dweilen drogen. U hoeft de vloer niet na te spoelen. 

Veelgestelde vragen over houten vloer schuren en olië

Hoe vaak houten vloer oliën?

Wij adviseren om een houten vloer minimaal 1 keer in het jaar in de olie te zetten.

Waarom houten vloer oliën?

Een houten vloer oliën zorgt ervoor dat de vloer langer meegaat. Het beschermt de vloer tegen vocht, slijtage en vlekken.

Vloer oliën: hoe lang niet op lopen?

Na enkele uren kunt u weer voorzichtig over de houten vloer lopen. Na 24 uur is de olie volledig uitgehard en normaal beloopbaar. Drie dagen na de behandeling is het hout optimaal beschermd.

Waarmee een houten vloer oliën?

Wij adviseren om uw vloer in de olie te zetten met HG hout vloerolie.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG hout vloerolie?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

HUBO-BE
Bolcom Logo
CARREFOUR
Logo Colruyt.Svg
DI
MAKRO
Brico Bricoplanit RGB YG
Handyhome Be
KRUITVAT
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG hout vloerolie

Aanbevolen product

HG hout vloerolie

30 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Vloeren & Wanden