Zonnescherm reinigen? In 5 stappen een stralend zonnescherm

Heeft uw woning zonwering? Zonwering schoonmaken hoeft niet door een specialist te gebeuren. In de meeste gevallen kunt u het zelf doen. Zo bespaart u heel wat geld. Om een lange levensduur te garanderen, is het verstandig om minimaal één keer per jaar uw zonnescherm of markiezen te reinigen. Uw zonwering schoonmaken kan op verschillende manieren, maar wat is nu de juiste? Volg dit stappenplan voor een stralend zonnescherm.

Zonwering schoonmaken in de lente


De zonwering in België is gevoelig voor slijtage. Het regent en stormt af en toe eens. Er komt dus veel vuil op terecht. Zonder reiniging isoleert het scherm minder, zal het minder zonnestraling weren en zal de luchtafvoer minder werken. Het beste seizoen om uw zonnescherm of markiezen te reinigen is het voorjaar. Gaat het vandaag of morgen regenen? Dan kunt u het schoonmaken van uw zonnescherm beter een paar dagen uitstellen. Wanneer u het zonneschermdoek gaat schoonmaken wordt het vochtig. Het doek moet de hele dag in de geopende stand drogen (in de zon). Houd er wel rekening mee dat een te felle zon juist droogvlekken kan veroorzaken. Kies het moment van de dag waarop de zon het minst sterk is.

Uw zonnescherm of markiezen schoonmaken in 5 stappen

Er zijn verschillende soorten zonneschermen verkrijgbaar. Zo zijn er zonneschermen met een knikarm of kunt u kiezen voor markiezen. De zonwering schoonmaken gaat hetzelfde in zijn werk. U zou uw zonwering kunnen schoonmaken met lauw water, wij vonden hiervoor een stappenplan dat u kunt proberen. Doeltreffend uw zonnescherm reinigen, doet u met HG zonneschermreiniger.

zonnescherm reinigen1. Uitklappen of losmaken

Het is bij sommige typen zonwering mogelijk het doek los te maken. Als dit kan, kunt u het zonneschermdoek makkelijker schoonmaken. Kan het doek niet los? Klap het scherm open en gebruik een ladder.

2. Verwijder grof vuil

Verwijder eerst al het grove en losliggende vuil. Het komt vaak voor dat er zand, bladeren of takjes op de zonwering liggen. Vergeet ook de onderkant van het doek niet, om eventuele spinnenwebben te verwijderen. 

3. Gebruik lauwwarm water

Maak vervolgens uw zonnescherm of markies schoon met een zachte borstel of spons. Maak het hele doek schoon. Zo verwijdert u onzichtbaar vuil en zorgt u dat er geen verkleuring optreedt.

Uw doek écht goed schoonmaken? Gebruik HG zonneschermreiniger. Na een behandeling met deze reiniger ziet uw zonwering er weer als nieuw uit.

4. Intrekken en afspoelen

Laat het water een kwartiertje intrekken. Spoel vervolgens het doek af met de tuinslang of emmers water. Zorg ervoor dat al het vuil (en eventueel het vuile water) wordt weggespoeld.  

5. Zonwering laten drogen

Nu uw zonwering proper is, is het tijd om deze te laten drogen. Uw markiezen of zonneschermdoek schoonmaken kan het best op een droge dag, zodat deze stap wat sneller verloopt. Het oprollen van een nat zonneschermdoek is af te raden.

HG zonneschermreiniger: reinigt eenvoudig en snel

markiezen schoonmakenMet lauw water haalt u vooral stof van uw zonnescherm. Wilt u uw scherm grondig reinigen? Gebruik dan HG zonneschermreiniger. De reiniger is dé oplossing voor het snel en eenvoudig reinigen van zonneschermen, markiezen, (voor)tenten, strandschermen en canvas (dek)zeilen. Na een behandeling met deze reiniger ziet uw zonwering er weer uit als nieuw.

Zo gebruikt u HG zonneschermreiniger voor het schoonmaken van een zonnescherm:

 1. Maak het te reinigen oppervlak eerst vochtig met water.
 2. Spuit vervolgens de reiniger gelijkmatig op het oppervlak.
 3. Borstel het product goed in met een propere borstel of bezem.
 4. Laat dit minimaal 5 minuten inwerken, maar voorkom indroging.
 5. Borstel na het inwerken het oppervlak nogmaals goed.
 6. Spoel daarna goed af met water.
  • Om zonneschermen waterdicht te maken, adviseren wij HG zonnescherm waterdicht.

Zo blijft uw zonwering langer proper: 3 tips.

Felle zonnestralen, harde regenbuien, fijnstof vanaf de straat of bladeren van de bomen … Zonwering is en blijft onderhevig aan de weersinvloeden en externe factoren. Wel zijn er een aantal punten waar u rekening mee kunt houden:

 1. Laat uw zonwering professioneel monteren met onderhoudsadvies. 
 2. Plaats uw zonwering strategisch, bijvoorbeeld onder een dakgoot.
 3. Rol uw zonwering op bij stevige wind of een regenbui. 

Veelgestelde vragen over zonnescherm reinigen

Waarom moet ik mijn zonneluifel schoonmaken?

De zonwering in België is gevoelig voor slijtage. Het regent en stormt af en toe eens. Er komt dus veel vuil op terecht. Zonder reiniging isoleert het scherm minder, zal het minder zonnestraling weren en zal de luchtafvoer minder werken. 

Wanneer moet ik mijn zonwering schoonmaken?

Om een lange levensduur te garanderen, is het verstandig om minimaal één keer per jaar uw zonnescherm of markiezen te reinigen. Het beste seizoen om uw zonnescherm of markiezen te reinigen is het voorjaar. Zo kan het scherm goed drogen.

Hoe kan ik mijn zonnescherm reinigen?

Volg hiervoor de volgende stappen: 

 1. Maak uw zonneschermdoek los of klap het uit. 
 2. Verwijder grof vuil. 
 3. Gebruik lauwwarm water (en eventueel een reiniger).
 4. Laat het intrekken en spoel af. 
 5. Laat de zonwering drogen.

Met welk HG-product kan ik mijn zonnescherm reinigen?

HG zonneschermreiniger reinigt eenvoudig en snel zonneschermen, markiezen, (voor)tenten, strandschermen en canvas (dek)zeilen. Na een behandeling met deze reiniger ziet uw zonwering er weer uit als nieuw.

Hoe kan ik mijn zonnescherm langer proper houden?

Felle zonnestralen, harde regenbuien, fijnstof vanaf de straat of bladeren van de bomen … Zonwering is en blijft onderhevig aan de weersinvloeden en externe factoren. Wel zijn er een aantal punten waar u rekening mee kunt houden:

 1. Laat uw zonwering professioneel monteren met onderhoudsadvies. 
 2. Plaats uw zonwering strategisch, bijvoorbeeld onder een dakgoot.
 3. Rol uw zonwering op bij stevige wind of een regenbui. 


Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG zonneschermreiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Logo Colruyt.Svg
GAMMA
AVEVE
Brico Bricoplanit RGB YG
HUBO-BE
BRICOLAGE
Handyhome Be
KRUITVAT
MAKRO
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG nettoyant pour auvents

Aanbevolen product

HG zonneschermreiniger

11 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Tuin & Buitenshuis