Houten tuinmeubelen schoonmaken? Tips voor houten tuinmeubels

De lente is weer begonnen. Dan wilt u natuurlijk het liefst in uw tuin of op het balkon genieten van de zon. Helaas heeft de winter wel wat sporen achtergelaten op uw houten tuinmeubelen. Voordat u lekker van de zon kunt genieten wilt u dus natuurlijk eerst uw houten tuinmeubels schoonmaken.

Gelukkig is hout een robuust materiaal dat wel tegen een stootje kan. Uw houten tuinstoelen en houten tuintafel schoonmaken kan vaak zonder problemen. Met wat aandacht ziet het hout er weer uit als nieuw. Met onze tips is het reinigen van houten tuinmeubelen zo gedaan.

Waardoor worden uw houten tuinmeubelen vuil?


In de winter kan er snel groene aanslag op tuinmeubelen van hout komen. Maar ook mossen kunnen makkelijk op hout groeien, met name als tuinmeubelen vuil zijn. Dan bevat het hout namelijk meer vocht. Hier groeien algen en mos erg makkelijk op.

Daarnaast is er de zogeheten atmosferische vervuiling en aanslag, bijvoorbeeld van uitlaatgassen, maar ook regen en wind laten aanslag achter, zeker als de houten tuinmeubelen buiten hebben gestaan. Ook als ze tijdens de koude maanden binnen hebben gestaan, wordt het hout toch altijd wel wat vuil. Tijd om uw tuinmeubelen van hout schoon te maken dus.

HG om uw tuinmeubelen van hout schoon te maken

HG heeft een uitgebreid assortiment voor het onderhoud en reinigen van houten tuinmeubels. HG hardhout reiniger verwijdert aanslag door uitlaatgassen, regen en wind in een handomdraai. Het maakt uw houten tuinmeubels schoon tot in de poriën, zonder het hout aan te tasten. Voor groene aanslag kunt u eventueel ook HG groene aanslagreiniger gebruiken.

houten tuinmeubelen schoonmakenWilt u uw houten tuinmeubelen onderhouden? HG hardhout reiniger is ook erg geschikt om te gebruiken als voorbehandeling voor het ontgrijzen van hout met HG hardhout ontgrijzer of het behandelen van hout met HG hardhout kleurhersteller. Hiermee kunt u zelfs de meest verweerde houten tuinstoelen schoonmaken.

Afhankelijk van het soort reiniging zijn er verschillende werkwijzen mogelijk. Kijk voor de volledige gebruiksaanwijzing op de pagina van HG hardhout reiniger.  

Voor intensieve reiniging:

  1. Verdun 1 liter HG hardhout reiniger met 4 liter water (1:4) in een emmer.
  2. Breng de hardhout reiniger aan met een spons of (harde) borstel.
  3. Schuur met een borstel in de richting van de nerfstructuur van het hout.
  4. Laat het product enkele minuten inwerken, maar voorkom indroging. Gebruik desnoods meer van de gemaakte oplossing.
  5. Bij zeer zware en/of hardnekkige vervuiling kan HG hardhout reiniger onverdund gebruikt worden volgens de bovenstaande aanwijzingen.

2 tips voor het schoonmaken van uw houten tuinmeubelen

U kunt houten tuinmeubels het beste schoonmaken met HG. Er zijn ook andere middelen voor het schoonmaken van tuinmeubelen van hout. Wij geven u er 2. Wat u ook wilt gebruiken voor het schoonmaken, het is altijd verstandig om dit op een mooie zonnige dag te doen. Zo droogt het hout snel en mooi op.

tuinmeubelen schoonmaken1. Houten tuinmeubelen schoonmaken met groene zeep
Bij wat oppervlakkige vervuiling of lichte groene aanslag kunt u uw meubelen van hout schoonmaken met groene zeep. Dit is niet schadelijk voor het hout. Maak een mengsel van zuiver water met groene zeep. Neem een zachte borstel. Schuur het vuil met het mengsel en borstel het van het hout. Laat de meubelen daarna goed drogen in de zon, anders kunnen er vochtplekken achterblijven.

2. Houten tuinmeubelen schoonmaken met soda
Is het hout van uw tuinmeubels wat meer vervuild? Dan kunt u uw houten tuinmeubelen schoonmaken met soda. Dit werkt hetzelfde als bij groene zeep. Test dit voor de zekerheid wel eerst even op een onopvallende plek. Maak een mengsel met soda en wrijf het vuil met een zachte borstel van het hout. Ook nu weer goed laten drogen. Eventueel kunt u ook een mengsel met groene zeep en soda maken.

Waarmee kunt u beter niet uw tuinmeubels van hout schoonmaken?

Ook willen wij tips geven over middelen die u beter niet kunt gebruiken, maar die soms wel worden aangeraden.

1. (Schoonmaak)azijn
Uw houten tuinmeubelen schoonmaken met schoonmaakazijn kunt u beter niet doen. Azijn wordt vaak als alleskunner gezien op schoonmaakgebied. Toch kunt u beter niet uw houten tuinstoelen of houten tuintafel schoonmaken met azijn. Azijn kan met name de beschermende laag van het hout aantasten. Gebruik dit dus liever niet.

2. Hogedrukreiniger 
Het is erg verleidelijk om meteen uw tuinmeubelen schoon te spuiten met de hogedrukspuit. Hardhout kan wel tegen een stootje, maar het is toch beter om dit niet te doen. De harde straal kan het hout aantasten. Wilt u toch de hogedrukreiniger gebruiken? Zet deze dan in ieder geval niet te hard.

Voorkomen dat u uw houten tuinmeubelen schoon moet maken

Het fijnste is natuurlijk als uw houten tuinmeubelen niet vuil worden. Dat is moeilijk aangezien ze vaak langere tijd buiten staan. Toch zijn er wel wat tips om te voorkomen dat ze snel vuil worden.

1. Binnen zetten
Uiteraard helpt het wel als u uw houten tuinmeubelen in de koude maanden binnen zet. Ook dan zullen ze wel wat vuil worden, maar uiteraard minder snel.

2. Niet afdekken
Dit klinkt wellicht wat raar, maar het is beter om houten tuinmeubelen niet af te dekken. Algen en mos groeien snel op vochtige en schaduwrijke plekken. Een vochtig afgedekt houten meubel is dus de ideale plek.

3. Hout behandelen
Ook kunt u uw tuinmeubelen van hout behandelen. Zo beschermt u het hout. U kunt hiervoor bijvoorbeeld HG hardhout onderhoudsolie gebruiken.

Hebt u zelf een goede tip om houten tuinmeubelen schoon te maken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over houten tuinmeubelen schoonmaken

Hoe worden tuinmeubelen van hout vuil?

Houten tuinmeubelen worden vuil door mossen en algen, maar ook door uitlaatgassen, regen en wind.

Hoe kan ik houten tuinmeubelen schoonmaken?

U kunt houten tuinmeubelen schoonmaken met:

  • groene zeep 
  • soda

Hoe kan ik tuinmeubelen van hout beter niet schoonmaken?

U kunt tuinmeubelen van hout beter niet schoonmaken met:

  • (schoonmaak)azijn
  • hogedrukreiniger

Hoe kan ik voorkomen dat mijn tuinmeubelen van hout vuil worden?

U kunt voorkomen dat uw tuinmeubelen van hout vuil worden door:

Met welk HG-product kan ik houten tuinmeubelen schoonmaken?

HG hardhout reiniger verwijdert vuil en aanslag zonder het hout aan te tasten.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG hardhout reiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

HUBO-BE
BRICOLAGE
Handyhome Be
CARREFOUR
Bolcom Logo
DELHAIZE
DI
MAKRO
Logo Colruyt.Svg
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG hardhout reiniger

Aanbevolen product

HG hardhout reiniger

8 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Tuin & Buitenshuis