Koelkast schoonmaken | Hoe reinigt u de koelkast het best?

keuken koelkast

Is het weer tijd om uw koelkast schoon te maken? Uitstellen is natuurlijk niet wenselijk, want dat is slecht voor de hygiëne en dat is zeker niet aan te bevelen voor een plek waar u voedsel bewaart. Gelukkig bestaan er verschillende manieren waarop u deze klus een stuk gemakkelijker kunt maken. Op deze pagina geven we u niet alleen verschillende tips om te voorkomen dat de koelkast vervuilt en kan gaan stinken, maar ook om de koelkast grondig (en toch snel) weer hygiënisch schoon te krijgen.

Veroorzakers van nare geurtjes in de koelkast


koelkast schoonmakenEr zijn verschillende veroorzakers van stank in de koelkast. Hoe kan het toch dat deze geurtjes zo blijven hangen, zelfs als u de koelkast geregeld schoonmaakt?

1. De koelkast zelf
De koelkast heeft een gaatje in de achterwand voor smeltwater. Dit gaatje komt uit in een bakje boven de compressor aan de achterkant. Vervolgens verdampt dit smeltwater door de warmte van de compressor in de koelkast.

Bij smeltwater is dit geen probleem, maar wanneer hier ook andere vloeistoffen, zoals sappen, in terecht komen, kan dit voor een vieze geur zorgen. 

2. Schimmel
Verder zou schimmel een oorzaak kunnen zijn. Schimmel vormt zich in de meest kleine en meest onopvallende plekjes, wat vervolgens weer een nare geur verspreidt.

3. Rottend voedsel
Naast schimmel en het afwateringsgaatje in de achterwand kan ook rottend voedsel een veroorzaker van stank zijn. Deze stank kan zich door de hele koelkast verspreiden en lang blijven hangen, zelfs nadat u het voedsel al weggegooid heeft. 
 

5 tips om een vieze en stinkende koelkast te voorkomen

Dankzij de volgende tips voorkomt u zoveel mogelijk dat uw koelkast vies wordt en gaat stinken:

1. Keukenrolvellen in de koelkast
Om schoonmaakwerk in uw koelkast te voorkomen kunt u twee velletjes keukenpapier in de deur van de koelkast te leggen. Deze vangen druppels op en voorkomen zo dat er plakkerige kringen ontstaan. De deur van de koelkast blijft daardoor schoon.  

2. Nare geurtjes in de koelkast voorkomen
Om nare geurtjes in uw koelkast te voorkomen kunt u een schoteltje met natriumbicarbonaat, ook wel baking soda genoemd, in de koelkast zetten. Natriumbicarbonaat heeft als eigenschap dat het opneemt. 

3. Stel de koelkast op de juiste temperatuur in
Let er goed op dat de koelkast op de juiste temperatuur staat ingesteld. Het advies is om de temperatuur in te stellen tussen 3° en 4° C. Dit voorkomt dat de koelkast van binnen te warm wordt en producten snel bederven. Wist u dat bij een kwart van de huishoudens de temperatuur niet goed ingesteld staat?

4. Geregeld de inhoud van de koelkast controleren
Controleer geregeld de producten in de koelkast, zodat u rottende producten tijdig opmerkt en weg kunt gooien.

5. Bakjes voor producten zoals kaas en worst
Gebruik bakjes voor bijvoorbeeld vleeswaren of (Franse) kaas, dit om te voorkomen dat deze producten hun geur in de hele koelkast achterlaten. Tevens zorgt dit ervoor dat ze minder snel gaan bederven. 

Een koelkast grondig en hygiënisch schoonmaken

koelkast reinigenDoorloop de volgende stappen om de koelkast goed te reinigen:

1. Zet de koelkast uit en haal ze leeg.

2. Controleer alle producten op de houdbaarheidsdatum en verwijder alle producten waarvan die verstreken is. Producten die geen houdbaarheidsdatum hebben, zoals fruit, kunt u best even controleren op rotte plekken.

3. Begin met het reinigen van de koelkast. Verwijder de rekjes en glasplaten zover mogelijk en maak deze schoon met een sopje of kies voor het gemak van de HG hygiënische koelkastreiniger.

4. Maak vervolgens de rest van de koelkast schoon met een schone doek met wat warm water en afwasmiddel of de speciale HG hygiënische koelkastreiniger. Vergeet hierbij niet om ook het deurrubber schoon te maken.

5. Indien u een sopje gebruikt heeft, is het wel van belang om na het schoonmaken eerst alles goed droog te maken en pas dan alles terug te zetten in de koelkast. Droog daarom de koelkast van binnen goed af met behulp van een schone theedoek.

Als u over een losse, niet-ingebouwde koelkast beschikt, is het ook belangrijk om geregeld de achterkant van de koelkast schoon te maken. Daar verzamelt zich namelijk erg veel stof, wat veel stroom kost: het koelingsmechanisme moet door het stof harder werken. Haal het stof voorzichtig weg met bijvoorbeeld de stofzuiger (lage stand) of een zachte borstel.

Efficiënt de koelkast schoonmaken met HG

HG hygiënische koelkastreiniger reinigt de binnenkant van elk type koelkast. Deze fris ruikende sprayreiniger is geschikt om snel, streeploos en hygiënisch te reinigen. Het product is eenvoudig aan te brengen, laat een frisse geur achter en afspoelen en nadrogen is niet nodig want de HG hygiënische sprayreiniger is sneldrogend. U bent daardoor veel sneller klaar dan met een gewoon sopje.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG hygiënische koelkastreiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

KRUITVAT
Handyhome Be
DI
Logo Colruyt.Svg
GAMMA
CARREFOUR
AVEVE
BRICOLAGE
Brico Bricoplanit RGB YG
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG hygiënische koelkastreiniger

Aanbevolen product

HG hygiënische koelkastreiniger

7 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten