Afwasmachine verstopt? Afwasmachine ontstoppen met deze tips

De afwasmachine kan verstopt raken door kalkaanslag, vet en etensresten. Als de afvoer van uw afwasmachine verstopt raakt, loopt het water niet goed meer weg. Een verstopte afwasmachine is niet alleen vervelend, maar kan ook tot schade leiden. Als uw afwasmachine verstopt, kan dit tot lekkage leiden. Alle reden dus om de afvoer van uw afwasmachine te ontstoppen. Wij geven een eenvoudig stappenplan om uw verstopte afwasmachine weer te ontstoppen en geven ook enkele tips.

Oorzaken van een verstopte afwasmachine


Een verstopping van de afwasmachine komt meestal door kalkaanslag, vet, en etens- en zeepresten. Deze kunnen na elk gebruik achterblijven. Als de afwasmachine-afvoer verstopt raakt, spoelt het water niet meer weg. Vaak schakelt een verstopte afwasmachine vanzelf uit. Maar er kan ook lekkage ontstaan. Een verstopte afwasmachine kunt u voorkomen door deze regelmatig te reinigen. Lees daarvoor onze tips om uw afwasmachine te reinigen. Is de afwasmachine verstopt? Lees dan verder om uw afwasmachine te ontstoppen.

Gemakkelijk de afwasmachine ontstoppen met HG

vaatwasser verstoptHG keukenontstopper is speciaal bedoeld voor verstoppingen in de keuken en rekent zo af met vet en etensresten. Deze is dus ook te gebruiken als ontstopper voor de afwasmachine. De afwasmachine ontstoppen was nog nooit zo makkelijk. 

Zo gebruikt u HG keukenontstopper als ontstopper in de afwasmachine:

 1. Laat vooraf aan de behandeling een klein beetje lauw water lopen in de verstopte afwasmachine.
 2. Giet 300 ml van de HG keukenontstopper in de afvoer.
 3. Giet aansluitend eenzelfde hoeveelheid lauw water er achteraan om de enzymen en microben van de ontstopper te activeren.
 4. Geef de keukenontstopper 6 tot 8 uur de tijd, bij voorkeur ’s avonds laat, om zijn werk te doen alvorens weer water door de afvoer te laten lopen.

Verstopte afwasmachine ontstoppen met andere middelen

De afwasmachine ontstoppen doet u gemakkelijk met HG keukenontstopper. U kunt de afwasmachine ook ontstoppen met andere middelen. Wij geven er 2. De werking ervan kunnen wij niet garanderen. En het toepassen van deze tips is op eigen risico.

1. Verstopte afwasmachine ontstoppen met natriumbicarbonaat

U kunt etens- en vetresten oplossen met natriumbicarbonaat. Strooi de natriumbicarbonaat in de verstopte afvoer van de afwasmachine. Giet er een liter kokend water bij en laat de natriumbicarbonaat een half uur inwerken. Spoel na met kokend water en controleer of de afwasmachine weer doorloopt.

2. Azijn en natriumbicarbonaat tegen verstopping afwasmachine

Als het vooral kalkaanslag is waardoor uw afwasmachine is verstopt, kunt u ook azijn met natriumbicarbonaat gebruiken. Doe natriumbicarbonaat in de afwasmachine en doe er ook een fles schoonmaakazijn bij. Dit begint te schuimen. Laat dit schuim een uur inwerken en spoel na met een liter kokend water.

Afvoer afwasmachine verstopt: volg deze stappen

Als de afwasmachine verstopt is, kunt u deze ook handmatig ontstoppen. Zeker als andere middelen niet werken, raden we aan om te controleren of er niet iets anders aan de hand is. Bijvoorbeeld of de pomp niet meer werkt, of dat er glas of iets anders voor zorgt dat de afwasmachine verstopt is. Een verstopte afwasmachine handmatig ontstoppen doet u met de volgende stappen:

vaatwasser ontstoppen

 1. Verwijder eerst de filtereenheid. Schep ook het resterende water eruit. 
 2. Onthul de afvoerpomp. Het onthullen van de afvoerpomp werkt per afwasmachine verschillend, dus voor deze stap raden wij u aan om de gebruiksaanwijzing van je afwasmachine te raadplegen.
 3. Controleer de afvoerpomp en verwijder vuil en andere zaken. Let op, er kan hier ook glas zitten. Draag dus handschoenen. 
 4. Spoel de pompdeksel en filtereenheid en plaats deze terug.
 5. Controleer of de afvoerslang verstopt is door deze los te koppelen en met een lang stuk ijzerdraad erin te prikken. Dit kan erg lastig zijn bij een ingebouwde afwasmachine. Hebt u een vermoeden dat er iets is met de afvoerslang en kunt u daar niet goed bij? Haal er dan een expert bij.  
 6. Hierna kunt u testen of het heeft gewerkt door de afwasmachine een programma te laten draaien.

Hebt u zelf een goede tip tegen een verstopte afwasmachine? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over afwasmachine ontstoppen

Waardoor raakt de afwasmachine verstopt?

De afwasmachine raakt verstopt door kalkaanslag, etensresten en zeepresten. U kunt dit voorkomen door de afwasmachine regelmatig te reinigen. 

Verstopte vaatwasser. Wat te doen?

Is de afwasmachine verstopt? Dan kunt u de afwasmachine ontstoppen met:

 • alleen natriumbicarbonaat
 • natriumbicarbonaat en azijn als er ook veel kalkaanslag is

Hoe kan ik handmatig een afwasmachine ontstoppen?

Helpen andere middelen niet? Dan moet u handmatig controleren waarom de afwasmachine is verstopt en de verstopte afwasmachine reinigen: 

 • verwijder de filtereenheid
 • onthul de afvoerpomp
 • controleer de afvoerpomp
 • controleer de afvoerslang
 • test

Welk HG-product werkt tegen een verstopte afwasmachine?

HG keukenontstopper is speciaal bedoeld voor verstoppingen in de keuken en rekent zo af met vet en etensresten en kan dus ook voor de afwasmachine worden gebruikt.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG keukenontstopper?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Brico Bricoplanit RGB YG
GAMMA
MAKRO
Handyhome Be
CARREFOUR
DI
Bolcom Logo
Logo Colruyt.Svg
AVEVE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG déboucheur cuisine

Aanbevolen product

HG keukenontstopper

54 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Afvoer & Verstopping