Uw gootsteen verstopt? De beste tips om uw gootsteen te ontstoppen

badkamer keuken

Hoe voorkomt u dat uw gootsteen verstopt raakt en hoe kunt u de afvoerleidingen effectief ontstoppen? Vaak zijn etensresten die blijven hangen de belangrijkste oorzaak van een verstopte gootsteen in de keuken. U kunt dit voorkomen door de vaat zoveel mogelijk eerst met keukenpapier schoon te vegen in plaats van direct af te spoelen in de gootsteen. Naast dit advies delen wij op deze pagina nog een aantal andere tips om dit soort problemen te voorkomen en hoe u het beste kunt ontstoppen.

4 tips om een verstopte gootsteen te voorkomen


Een gootsteen kan in het dagelijkse gebruik al snel verstopt raken. Bekijk hieronder een aantal tips hoe u dit zoveel mogelijk kunt voorkomen.

1. Voorkom dat etensresten in de gootsteen blijven liggen
Het is aan te raden om de vieze vaat eerst met een stuk keukenpapier af te nemen boven de afvalemmer, waardoor het grootste deel van de etensresten al verwijderd wordt. Vervolgens kunt u de borden in de gootsteen reinigen met water en een afwasborstel of in de vaatwasmachine. Plaats eventueel een extra zeefje boven de gootsteen zodat de etensresten niet in de afvoer eindigen.

gootsteen verstopt

2. Giet geregeld heet water door de gootsteen
Op deze manier spoelt u de gootsteen door en neemt het hete water het vuil mee. Bovendien beschadigt u hier de leidingen niet mee. 

3. Gebruik soda om geregeld door te spoelen
Soda is wat sterker dan water en verwijdert daarom net wat meer vuil. 

4. Gooi geen frituurvet of jus in de gootsteen
Het klinkt natuurlijk erg aanlokkelijk om het frituurvet na het frituren even snel in de gootsteen weg te spoelen. Maar frituurvet, en ook jus, stolt wanneer het afkoelt, waardoor het zich makkelijk ophoopt in de afvoerleidingen en zo ook weer andere resten en vervuiling vasthoudt.

Hoe kan ik de gootsteen ontstoppen?

Op diverse websites, zoals blogs, circuleren doe-het-zelf-tips om een verstopte gootsteen te ontstoppen. Hieronder 2 van dergelijke huis-, tuin- en keukenoplossingen.

U kunt de volgende alternatieve middelen proberen om uw verstopte gootsteen te ontstoppen;

1. Koffieprut
Een verstopte gootsteen kunt u proberen te verhelpen door koffieprut uit bijvoorbeeld uw koffiefilter of espressomachine door de gootsteen te spoelen. Koffieprut zou een schurende werking hebben en zo uw leidingen schoonmaken.

2. Bakpoeder en azijn
U zou eventueel ook bakpoeder in combinatie met azijn gebruiken. Doe wat bakpoeder in de gootsteen en voeg vervolgens een scheutje azijn toe. Spoel hierna de gootsteen door met heet water. 

Lijkt dit toch niet te werken? Probeer dan eens de oplossingen van HG die speciaal zijn ontwikkeld voor het ontstoppen van de gootsteen.

HG is dé oplossing voor een verstopte gootsteen

HG heeft HG keukenontstopper ontwikkeld om een verstopte gootsteen te verhelpen. Deze ontstopper is speciaal bedoeld voor het ontstoppen van een verstopte gootsteen in de keuken. Deze raakt vaak verstopt als gevolg van het wegspoelen van etensresten, vet en olie. HG keukenontstopper werkt op basis van natuurlijke enzymen en microben die zich als het ware door de verstopping heen vreten en dus vrijwel iedere verstopping kunnen verhelpen. Door de natuurlijke enzymen en microben is het volledig biologisch afbreekbaar en absoluut veilig voor alle soorten afvoerleidingen en septic tanks.

Mocht het echter om een zeer hardnekkige verstopping gaan, dan adviseren wij HG duo ontstopper. Voor het ontstoppen van de afvoer in een wasbak, toilet of doucheputje adviseren wij HG vloeibare ontstopper.

Veroorzakers van een verstopte gootsteen

kraan gootsteen verstopt

Een verstopte gootsteen komt geregeld voor. Maar wat zijn hier nu precies de oorzaken van? Zoals al vermeld, zijn etensresten en vetten in de gootsteen de grootste veroorzakers. Deze etens- en vetresten blijven hangen en zullen op den duur een verstopping veroorzaken. Daarnaast creëren of verergeren zeepresten dit probleem ook. Na verloop van tijd hopen deze zeepresten zich namelijk op waardoor de doorgang in de afvoerbuis steeds kleiner wordt.

Het kan ook gebeuren dat een gootsteen of andere afvoer verstopt raakt door een verkeerde of oudere aanleg van de riolering. Vooral in oudere woningen is de riolering vaak nog aangelegd met buizen gietijzer. Deze slibben door roestvorming in combinatie met vuil sneller dicht. Mocht u dit herkennen, dan adviseren wij u om deze volledig te laten reinigen of herstellen door een professioneel ontstoppingsbedrijf of de loodgieter.

Heeft u zelf een goede tip om uw gootsteen te ontstoppen? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG keukenontstopper?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Bolcom Logo
GAMMA
HUBO-BE
Logo Colruyt.Svg
KRUITVAT
Brico Bricoplanit RGB YG
BRICOLAGE
MAKRO
DI
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG déboucheur cuisine

HG keukenontstopper

21 reviews

Andere tips voor Afvoer & Verstopping