Afvoer verstopt? De beste tips om uw afvoer te ontstoppen

badkamer keuken

Uw afvoer verstopt? De meest voorkomende oorzaak van een verstopte afvoer zijn etensresten die blijven hangen in de keukenafvoer of haren en zeepresten in de afvoerleidingen van uw badkamer. Veeg dus in de keuken eerst de borden schoon met bijvoorbeeld keukenpapier voordat u ze afwast en voorkom haren in de wastafel van uw badkamer. Naast deze tips delen we graag met u ons advies over hoe u een verstopte afvoer in de keuken en de badkamer voorkomt, maar ook u hoe u best de leidingen kunt ontstoppen.

3 tips om een verstopte afvoer te voorkomen


De volgende tips helpen om een verstopte afvoer te voorkomen in de keuken, het toilet en de badkamer.

1. Voorkom dat etensresten in de afvoer eindigen
Het is belangrijk om eerst de borden met een doek of keukenpapier schoon te vegen en hierna pas de borden af te spoelen. Een extra zeefje boven de afvoer voorkomt ook dat er etensresten in de leidingen eindigen. Gooi geen frituurvet door de gootsteen, maar giet dat terug in de fles.

2. Uw afvoer is geen vuilbak
Pas op met wat én de hoeveelheden die in de afvoer eindigt. Spoel bijvoorbeeld geen grote hoeveelheden toiletpapier in één keer door. Maandverband, tampons en zeker ook luiers horen verder in de vuilbak en zeker niet in het toilet.   

3. Reinig doucheputjes en wasbakken
Haren, zeepresten en huidvetten zijn vaak de oorzaak van een verstopping in doucheputjes en wasbakken. Verwijder dan ook regelmatig de haren en houd de douche en wasbak goed schoon zodat u een verstopte afvoer zoveel mogelijk voorkomt.

3 doe-het-zelf middelen om een verstopte afvoer te ontstoppen

Op diverse websites, zoals blogs, worden verschillende doe-het-zelf-middelen genoemd die toegepast kunnen worden om een afvoer te ontstoppen. Let wel: deze methoden bieden geen garantie op succes:

1. Soda en heet water
Eén van deze doe-het-zelf-middelen is soda. Neem een goed handvol soda en gooi dit in de verstopte afvoer. Giet vervolgens heet water in de afvoer. Werkt soda niet? Dan kunt u het nog eens proberen in combinatie met azijn. Na gebruik van deze middelen moet u minimaal 1 liter kokend water door uw gootsteen gieten.

2. Cola
Cola is niet alleen een middel tegen roest, het schijnt ook te werken tegen een verstopte afvoer. Giet de colafles volledig leeg in het afvoerputje. Wacht zo’n 15 tot 30 minuten en giet vervolgens minimaal 1 liter kokend water door de afvoer. Ook hierbij geldt weer dat het grotere verstoppingen niet altijd goed op kan lossen.

onstopper veer

3. Een ontstoppingsveer
Deze veer kan gebruikt worden wanneer de verstopping zich verder in de afvoer bevindt. De flexibele stalen kabel plooit zich naar de afvoer. Duw de veer zo ver mogelijk in de afvoer en draai vervolgens aan de slinger. Door de draaibewegingen kan de verstopping vrijgemaakt worden. 

Heeft u bovenstaande methoden geprobeerd, maar geeft het niet het gewenste resultaat of vindt u het te veel werk? Probeer dan de producten van HG die speciaal zijn ontwikkeld voor het ontstoppen van afvoeren.

De oplossingen van HG voor een verstopte afvoer

HG biedt verschillende oplossingen voor een verstopte afvoer. Ten eerste is HG vloeibare ontstopper een gebruiksklare ontstopper voor afvoeren van het toilet, de douche of wasbak. Het werkt heel grondig en effectief en tast de kunststofleidingen niet aan. Gaat het om een ernstige verstopping of een verstopping in de keuken? Dan raden wij HG duo ontstopper aan. Deze is geschikt om de meest hardnekkige verstoppingen in de afvoer van een gootsteen of wasbak op te lossen.

Een verstopte afvoer in de keuken wordt vaak veroorzaakt door vet- en etensresten. Gebruik daarvoor de speciale HG keukenontstopper. Deze ontstopper werkt op basis van natuurlijke enzymen en microben die zich als het ware door de verstopping heen vreten en dus vrijwel iedere verstopping kunnen verhelpen.

Last van een verstopte wasbak of verstopping in de badkamer? Veel verstoppingen in de badkamer worden veroorzaakt door haren, die ook weer zeep, huidvetten en tandpasta vasthouden. Daarvoor is HG haarontstopper het beste product.

Om de stank in de afvoer van de keuken of badkamer te verwijderen, adviseren wij HG afvoerstank verwijderaar.

De oorzaken van een verstopte afvoer

Een verstopte afvoer komt geregeld voor, maar wat zijn hier precies de oorzaken van?

Verstoppingen in de keuken
Zoals eerder vermeld, zijn etensresten in de afvoerleiding één van de grootste oorzaken van een verstopte afvoer in de keuken. Deze resten blijven hangen in de leidingen en veroorzaken op den duur een verstopping. Ook zeepresten in vooral de badkamer zijn een grote boosdoener. Na verloop van tijd zullen deze zeepresten zich namelijk ophopen, waardoor de doorgang in afvoerleiding steeds kleiner wordt. Verder kunnen vet, etensresten en kalkaanslag aan de basis liggen van verstoppingen in de keuken.

Verstoppingen in het toilet
Naast toiletpapier, doekjes of geurblokjes kan kalkaanslag ook een oorzaak zijn van verstopping in de wc. Kalkaanslag kan uiteindelijk gaan ophopen en leiden tot een blokkade waardoor de afvoer verstopt raakt. Naast een verstopping binnenshuis kan de oorzaak ook buitenshuis liggen, namelijk door een overvolle septische put of verstopte leidingen van en naar deze put.

afvoer verstoptVerstoppingen in de badkamer
In de badkamer zijn haren dé veroorzaker van een verstopte afvoer. Scheren en wassen, het haar in model brengen: het zorgt allemaal voor haren in het doucheputje of de wasbak. Iets wat u helaas niet kunt voorkomen. Deze haren kunnen zich gaan ophopen, wat uiteindelijk leidt tot verstopping. Ook zeepresten en huidvetten zijn grote schuldigen: ze hopen zich geleidelijk op in de afvoerleidingen.

Hebt u zelf een goede tip om uw afvoer te ontstoppen? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG vloeibare ontstopper (1L)?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

BRICOLAGE
MAKRO
KRUITVAT
HUBO-BE
Logo Colruyt.Svg
Brico Bricoplanit RGB YG
GAMMA
Bolcom Logo
DELHAIZE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG déboucheur liquide

Aanbevolen product

HG vloeibare ontstopper (1L)

118 reviews

1L

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Afvoer & Verstopping