Koffiezetapparaat ontkalken? | HG geeft 2 manieren en een stappenplan

Regelmatig uw koffiezetapparaat ontkalken, zorgt voor lekkerdere koffie. Een koffiezetapparaat met kalk zet minder lekkere koffie, de koffie komt kouder uit de machine en het koffiezetapparaat maakt meer lawaai. Op deze pagina geven we tips over hoe u het koffiezetapparaat ontkalkt en hoe u kalkaanslag voorkomt.

Oorzaak van kalkaanslag in uw koffiezetapparaat


Kalkaanslag in het koffiezetapparaat ontstaat door calcium- en magnesiumzouten in leidingwater. Uw toestel wordt verhit om een tas koffie te zetten. Door de hitte stimuleren deze zouten de afgifte van kalk. Kalkdeeltjes komen in de koffie terecht en leiden tot kalkaanslag in het koffiezetapparaat. Dit gaat ten koste van de prestaties van het koffiezetapparaat. Een kalkvrij apparaat zorgt voor lekkerdere koffie en uw koffiezetapparaat gaat langer mee.

5 Voordelen van ontkalken koffiezetapparaat

Regelmatig uw koffiezetapparaat ontkalken is belangrijk. Niet alleen zorgt dit voor een lekkerdere tas koffie, ook uw koffiezetapparaat gaat langer mee. Uw koffiezetapparaat ontkalken heeft nog meer voordelen. Wij zetten ze op een rij:  

 1. Opgebouwde kalkaanslag belandt niet in de koffie.
 2. Het koffiezetapparaat gaat langer mee.
 3. U zet vollere tassen op een goede temperatuur.
 4. Het koffiezetapparaat maakt minder lawaai.
 5. U voorkomt reparatiekosten door schade van kalkaanslag.

Wanneer moet u uw koffiezetapparaat ontkalken?

Koffiezetapparaat ontkalkenOntkalk regelmatig uw koffiezetapparaat. Hoe vaak dat precies is, hangt af van hoeveel koffie u zet en de hardheid van het water in uw gemeente. Wij raden aan om de 3 maanden uw koffiezetapparaat te ontkalken. Als u in een gemeente woont met hard leidingwater, zou u dit vaker moeten doen.  Zo blijft u genieten van de heerlijke smaak van koffie.

In 5 stappen uw koffiezetapparaat ontkalken

Ontkalk doeltreffend uw koffiezetapparaat. Volg het volgende stappenplan:

 1. Maak het koffieapparaat leeg.. Zorg ervoor dat het waterreservoir proper is en dat eventuele koffieresten zijn verwijderd.
 2. Vul het waterreservoir met lauwwarm water tot het aangegeven maximum.
 3. Voeg een koffiezetapparaat ontkalker toe. Laat die in het water oplossen.
 4. Laat het reservoir helemaal leeglopen. Plaats een tas of opvangbakje zodat uw keuken niet vuil wordt.
 5. Spoel uw koffieapparaat na met vers water om alle resten kalk en koffiezetapparaat ontkalker te verwijderen.
  • Belangrijk: Veeg het apparaat af met een doek om de resten van de kalkoplossing te verwijderen. Doe dit altijd met goed uitgespoelde doekjes. Zo voorkomt u roestvorming.

Koffiezetapparaat ontkalken met azijn

Azijn is volgens verschillende blogs en fora een populair middel om uw koffiezetapparaat mee te ontkalken. Meng een paar theelepels azijn met water en laat dit mengsel door uw koffiezetapparaat lopen. Het nadeel van ontkalken met azijn is dat uw koffie een vieze smaak krijgt. 

Daarnaast lost azijn de kalkdeeltjes niet op, maar worden ze gebroken. Hierdoor kunnen losgekomen kalkdeeltjes alsnog uw koffiezetapparaat verstoppen. Kies daarom voor een degelijke koffiezetapparaatontkalker die hier speciaal voor is ontwikkeld, zoals HG ontkalker.

HG ontkalker: dé oplossing voor een kalkvrij koffiezetapparaat

koffiezetapparaat ontkalkerWilt u snel en doelgericht uw koffiezetapparaat ontkalken? HG snel ontkalker voor koffiemachines ontkalkt uw koffiezetapparaat doeltreffend. Het is een snelwerkende koffiezetapparaat ontkalker. Bestrijd kalkaanslag snel en doeltreffend met HG ontkalker voor koffiemachines. Voor uw espresso- en padkoffiezetapparaten zijn HG koffiemachine ontkalker citroenzuur en HG koffiemachine ontkalker melkzuur doeltreffend.

Ook om uw senseo of nespresso te ontkalken heeft HG handige tips voor u verzameld. Lees de tips op de pagina’s en houd uw apparaat in een optimale conditie voor lekkere tassen koffie.

Voorkom kalkaanslag in uw koffiezetapparaat

Voorkom kalkaanslag in uw koffiezetapparaat door dit regelmatig met een ontkalker te reinigen. U kunt ook een waterfilter plaatsen. Een waterfilter filtert kalk uit uw kraanwater waardoor de hardheid van het water uw koffie niet meer deert. Ook voorkomt u het dichtslibben van de leidingen van uw koffiezetapparaat.

Veelgestelde vragen over koffiezetapparaat ontkalken

Hoe ontstaat kalkaanslag in mijn koffiemachine?

Kalkaanslag in uw koffiezetapparaat ontstaat door de verhitting van water. Bij dit proces komen kalkdeeltjes vrij die zich hechten aan verschillende onderdelen van uw koffiezetapparaat.

Hoe kan ik kalkaanslag in mijn koffiezetapparaat voorkomen?

U kunt kalkaanslag voorkomen door een waterfilter in uw koffiezetapparaat te plaatsen. Ook kunt u regelmatig uw koffiezetapparaat reinigen met daarvoor ontwikkelde middelen zoals HG ontkalker.

Met welk HG-product ontkalk ik het koffiezetapparaat?

Ontkalk het koffiezetapparaat met HG ontkalker.

Wat zijn de voordelen van mijn koffiezetapparaat ontkalken?

Er zijn verschillende voordelen aan een kalkvrij koffiezetapparaat. U zet kwaliteitsvolle koffie en uw apparaat gaat langer mee.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG ontkalker?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

GAMMA
BRICOLAGE
Brico Bricoplanit RGB YG
Logo Colruyt.Svg
DI
Handyhome Be
HUBO-BE
CARREFOUR
Bolcom Logo
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG ontkalker

Aanbevolen product

HG ontkalker

4 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten