Aluminium poetsen? 5 tips om aluminium te laten glanzen

In ieder huis vindt u wel iets van aluminium. Of het nu gaat om een pan, afzuigkap of microgolfoven. Om dit materiaal mooi en glanzend te houden, is het belangrijk om het aluminium te reinigen, zodat het ook bij veelvuldig gebruik nog als nieuw lijkt. Hoe kunt u aluminium schoonmaken én laten glanzen? Lees onderstaande tips.

Waarom aluminium reinigen?


Vingerafdrukken, aanslag en die onvermijdelijke spatten pastasaus kunnen aluminium na verloop van tijd een doffe uitstraling geven. Hardnekkig vuil kan daarnaast zorgen voor het corroderen van aluminium (corrosie). Dit tast de beschermlaag van het aluminium aan, waardoor de levensduur van het aluminium korter wordt. Corrosie tegengaan en de glans van het materiaal beschermen? Probeer onderstaande tips.

Aluminium schoonmaken: 4 tips

aluminium poetsenAluminium reinigen met zuur. In veel verschillende huishoudelijke producten zit een zuur bestanddeel. Op het internet worden diverse tips gedeeld. HG heeft willekeurig een aantal tips uitgekozen. Snel en eenvoudig aluminium reinigen? Gebruik HG staalpolish.   

1. Aluminium schoonmaken met azijn

Maak een mengsel van azijn en water in de vuile pan. Roer het door en breng het aan de kook. Haal de pan van het fornuis en schuur met de zachte kant van een spons over de plekken om de pan schoon te maken. Spoel de pan tot slot af met zuiver water. 

Dit mengsel kan ook gebruikt worden voor andere producten, zoals de afzuigkap, de microgolfoven en de koelkast.

2. Aluminium reinigen met zuur van een citroen

Maak het aluminium oppervlak schoon met afwasmiddel en een spons. Hiermee verwijdert u het meeste vuil. Vervolgens pakt u een schijfje citroen met wat zout. Wrijf met het schijfje citroen over de vuile plekken en spoel af met water of gebruik een vochtige doek.

3. Aluminium poetsen met ketchup

De zuren in ketchup kunnen oxiderende plekken op het aluminium verwijderen. Wrijf de saus goed en evenredig uit over de aanslag. Wacht een kwartier, zodat de zuren kunnen inwerken. Spoel het aluminium tot slot schoon met water of gebruik een vochtige doek.

Lukt het met de bovenstaande producten niet om het gewenste resultaat te krijgen? 

Voor hardnekkig vuil kunt u de volgende methode proberen:

4. Aluminium reinigen met soda en water

Stap 1: verwijder zoveel mogelijk vuil 

Verwijder stof en vuil met warm water en/of een zachte spons. Zo blijven alleen de hardnekkige plekken over.

Stap 2: gebruik (baking) soda (natriumbicarbonaat)

Maak een mengsel van warm water en zeep en schuur met een spons over de geoxideerde plekken. Vermijd schuurproducten, dit veroorzaakt krassen.

Stap 3: breng water aan de kook

Oxidatie of achtergebleven voedselresten in een pan kunnen moeilijk te verwijderen zijn met water en zeep. Breng een laag water aan de kook en haal de pan van het fornuis. Gebruik een spatel om de aanslag te verwijderen.

HG staalpolish: de beste keuze rvs-polish

aluminium poetsenLukt het met de bovenstaande producten niet om het gewenste resultaat te krijgen? 

HG staalpolish reinigt, glanst en beschermt in één behandeling roestvrijstalen (rvs) aanrechtbladen, pannen en keukengerei, maar ook aluminium en koperen pannen, kunststof aanrechtbladen, chromen kranen, fluitketels en elektrische kookplaten. Door de beschermende werking voorkomt u dat uw rvs en aluminium snel opnieuw vuil worden en de polijstende werking van de staalpolish zorgt voor een mooi glanzend effect.

Zo gebruikt u HG staalpolish:

  1. Schudden voor gebruik.
  2. Doe een beetje HG staalpolish op een vochtig doekje.
  3. Wrijf de ondergrond of het voorwerp stevig in. Wrijf in één richting (de rvs-polish heeft een polijstende werking).
  4. Veeg met een uitgespoeld doekje het oppervlak af en blink met een droge en propere doek op.
  5. Bij een lichte aanslag of verontreiniging kan HG staalpolish ook met een vochtige spons worden ingewreven. Veeg meteen met een natte, propere doek af.

Vuil aluminium voorkomen: 2 tips

Aluminium schoonmaken is belangrijk om het materiaal mooi te houden. Doet u dit liever toch zo weinig mogelijk? 

1. Let op met spetter

Spetters in de keuken zijn bijna onvermijdelijk. Probeer dit tot een minimum te beperken door niet te veel vet te gebruiken en keukengerei in of rondom de pan alleen te gebruiken wanneer nodig. 

2. Veeg vuil direct af

Vuil is in een vroeg stadium eenvoudiger te verwijderen. Ziet u vuil op uw afzuigkap, gootsteen of pan? Verwijder vuil direct met een vochtige doek. Hiermee voorkomt u hardnekkig vuil en verkleint u de kans op oxidatie.

Veelgestelde vragen over aluminium poetsen

Wat is de oorzaak van oxiderend aluminium?

Oxidatie op aluminium voorwerpen komt door de aanraking van het materiaal met stof, vuil en vocht. Dit tast na verloop van tijd de beschermlaag aan, waardoor de staat van het aluminium achteruit gaat.

Hoe kan ik aluminium schoonmaken?

U kunt aluminium reinigen met diverse huis-, tuin- en keukenmiddelen. Azijn, citroen, ketchup of (baking) soda (natriumbicarbonaat) zijn middelen die u hiervoor kunt gebruiken. Heeft dit niet het gewenste resultaat, dan kunt u ook middelen gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn voor rvs poetsen zoals HG staalpolish.

Met welk HG-product kan ik mijn aluminium poetsen?

HG staalpolish laat aluminium glanzen en is onmisbaar in de keuken. Het product is zeer eenvoudig aan te brengen en geeft een schitterende glans die wekenlang blijft zitten. Daarnaast zorgt de rvs-glans ervoor dat vuil en vet minder goed hechten aan het oppervlak, waardoor onderhoud aanzienlijk makkelijker wordt.

Hoe voorkom ik vuil op aluminium?

Aluminium schoonmaken is belangrijk om het materiaal mooi te houden. Doet u dit liever zo weinig mogelijk? U kunt proberen vuil zo veel mogelijk te vermijden en plekken snel schoon te maken.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG staalpolish?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

DI
Logo Colruyt.Svg
GAMMA
BRICOLAGE
KRUITVAT
CARREFOUR
Brico Bricoplanit RGB YG
AVEVE
Handyhome Be
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG staalpolish

Aanbevolen product

HG staalpolish

5 reviews

250ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Keuken & Apparaten