Gordijnen wassen? Tips om gordijnen te wassen zonder kreukels

Glasgordijnen zijn handige tussengordijnen die extra warmte vasthouden. Maar witte gordijnen wassen is zo nu en dan wel nodig. Niet altijd even makkelijker. Vooral om de gordijnen te wassen zonder kreukels. Met ons stappenplan en onze handige tips is uw gordijnen wassen snel gedaan en zijn ze weer fris, wit en kreukloos.

Hoe vaak moet u uw gordijnen wassen?


Hoe vaak moet u uw gordijnen wassen? Hangen ze dicht bij de keuken of wordt er in huis gerookt? Dan moet u deze gordijnen vaker wassen dan de gordijnen in de slaapkamer. Kooklucht, rook en vet kunnen dan makkelijk in de gordijnen komen. Het is niet verstandig om uw gordijnen te vaak te wassen. Het beste is om dit 1 of 2 keer per jaar te doen. Hangen ze op een plek waar ze snel vuil worden? Dan kunt u 2 of 3 keer per jaar uw gordijnen wassen.

HG wasmiddel voor gordijnen om witte gordijnen te wassen

gordijnen wassenWilt u uw witte gordijnen wassen? Dan is HG wasmiddel voor gordijnen ideaal. Na een wasbeurt met ons speciale wasmiddel zijn ze weer stralend wit. U kunt hiermee ook delicate gordijnen makkelijk met de hand kan wassen. Kunnen uw gordijnen in de wasmachine? Dan kunt u hiermee simpel uw gordijnen wassen in de wasmachine. Kijk op onze productpagina hoe u uw gordijnen kunt wassen met de hand.

Hoe gordijnen wassen in de wasmachine met HG wasmiddel voor gordijnen:

 1. U kunt de dop gebruiken als maatbeker. Vul deze tot de ring van 80 ml.
 2. Doe deze 80 ml bij het hoofdwasmiddelbakje.
 3. Doe de gordijnen losjes in de wasmachine.
 4. Draai het normale hoofdwasprogramma op 30°C of 40°C.
 5. Laat ze daarna uitlekken en hang ze nat op voor het beste resultaat.

Gordijnen wassen zonder kreukels: een stappenplan

Het onderstaande stappenplan komt altijd van pas. Lees altijd eerst het waslabel voor de zekerheid. Dan weet u zeker of u wel of niet uw gordijnen kan wassen in de wasmachine. Kunt u uw gordijnen niet wassen in de wasmachine? Kijk dan verderop bij onze tips wat u wel kunt doen.

 1. Klop de gordijnen eerst uit. 
 2. Haal de gordijnen voorzichtig van de rail. 
 3. U kunt alle haakjes eraf halen. Zo weet u zeker dat u deze niet verliest. Bij metalen haakjes is het beter om deze eraf te halen. U kunt ook haakjes naar elkaar toe vouwen en deze in een waszak, kussensloop of panty stoppen met een elastiek eromheen. Als laatste kunt u ook de gordijnen los opvouwen met de haken naar binnen.
 4. Het beste is om de gordijnen op te vouwen. Zo kunt u de gordijnen wassen zonder kreukels. U hoeft de gordijnen niet per se in een waszak te doen, maar om beschadigingen en het verliezen van haakjes te voorkomen is dit wel verstandig. Gebruik een grote waszak.  Anders is het moeilijk de gordijnen zonder kreukels te wassen.
 5. Doe nu de gordijnen in de wasmachine. Het is hierbij belangrijk dat u de wasmachine niet te vol doet met ander wasgoed. De wasmachine mag maar voor een derde gevuld zijn. Anders is het moeilijk om de gordijnen te wassen zonder kreukels.
 6. Nu kunt u het wasmiddel toevoegen. HG wasmiddel voor gordijnen is hier speciaal voor ontwikkeld. Wilt u liever uw gordijnen wassen met iets anders? Gebruik dan in ieder geval wasmiddel voor fijn wasgoed, bijvoorbeeld wasmiddel voor wol en zijde. Gebruik ook nooit wasverzachter wanneer u uw gordijnen wast.
 7. Gordijnen wassen in de wasmachine doet u altijd op een rustig wasprogramma. Doe dit bijvoorbeeld op een wolwasprogramma of fijnwasprogramma. Zo komen er minder snel kreukels in. Gordijnen wassen, op hoeveel graden doet u dat? Was de gordijnen bij voorkeur op een lage temperatuur, maximaal 30 graden.
 8. Als u een wolwas- of fijnwasprogramma hebt gekozen, zal de wasmachine op lage stand centrifugeren. Laat gordijnen nooit op volle kracht centrifugeren. Hierdoor krimpen en kreuken ze. Helemaal niet centrifugeren is vaak ook niet goed. dan komen de gordijnen enorm nat uit de wasmachine
 9. Nadat u de gordijnen hebt gewassen, kunt u deze drogen. U doet dit gewoon door de natte gordijnen weer aan de rails te hangen. Dit heeft als voordeel dat ze sneller drogen. Ook voorkomt het kreukels. Doe gordijnen in ieder geval nooit in de droger om ze te drogen. En strijk gordijnen ook niet.

Tips om gordijnen wit te wassen

Naast HG wasmiddel voor gordijnen zijn er nog alternatieve middelen om gordijnen te wassen die wit zijn. Deze werken niet altijd goed, maar we zetten enkele op een rij:

1. Gordijnen wassen met natriumbicarbonaatgordijnen wassen zonder kreukels

Gordijnen wit wassen doet u door de gordijnen te wassen met baking soda (natriumbicarbonaat). Eén schepje erbij is voldoende. Let wel op, dit werkt niet altijd even goed. U kunt uw gordijnen ook een nacht weken in een emmer met natriumbicarbonaat. Lees hieronder meer.

2. Gordijnen wassen met Steradent
Steradent is een tablet om kunstgebitten weer wit te krijgen. Gebruik geen ander merk, want dan kunnen de gordijnen blauw worden. Zet het wolwasprogramma op koud, dus niet op 30 graden. U kunt hier bij blijven staan. U moet namelijk direct na het programma maar 9 seconden centrifugeren.

Tere gordijnen wassen

Hebt u enorm fijne gordijnen, die volgens het label niet in de wasmachine kunnen? Dan is het beter om de gordijnen te wassen op een wasprogramma voor opfrissen. Dit zijn vaak korte programma’s met alleen koud water. 

Uiteraard kunt u tere gordijnens ook met de hand wassen met HG wasmiddel voor gordijnen.

U kunt ook fijne gordijnen wit wassen door ze een nacht te laten weken in een emmer met lauw water en natriumbicarbonaat. Let erop dat u dit voorzichtig weer uitknijpt, zodat u de gordijnen niet kapot maakt. Hang ze daarna weer nat op en leg er een handdoek onder, omdat de gordijnen zullen gaan lekken.

Hebt u zelf een goede tip om gordijnen te wassen? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over gordijnen wassen

Hoe vaak moet ik gordijnen wassen?

U moet uw gordijnen 1 tot 2 keer per jaar wassen. Als de gordijnen op een plek hangen waar deze snel vuil worden, kan dit 2 tot 3 keer per jaar.

Hoe moet ik gordijnen wassen?

Volg onderstaand stappenplan:

 • Klop de gordijnen uit. 
 • Haal de gordijnen van de rail.
 • Haal de haakjes eraf of vouw de vitrage goed op.
 • Vouw de gordijnen op.
 • Doe de gordijnen in de wasmachine. 
 • Nu kunt u het wasmiddel toevoegen, bijvoorbeeld HG wasmiddel voor gordijnen.
 • Was op een wolwasprogramma of fijnwasprogramma op maximaal 30 graden.
 • Laat de gordijnen op een laag toerental centrifugeren.
 • Laat ze drogen aan de rails.

Hoe kan ik gordijnen wit wassen?

U kunt gordijnen wit wassen met:

 • Natriumbicarbonaat
 • Steradent

Hoe kan ik tere gordijnen wassen?

Hele fijne gordijnen kunt u met de hand wassen of een nacht te laten weken in natriumbicarbonaat.

Met welk HG-product kan ik gordijnen wassen?

HG wasmiddel voor gordijnen verwijdert stof, rook, nicotine en kookaanslag uit witte gordijnen.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG wasmiddel voor gordijnen?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

KRUITVAT
Brico Bricoplanit RGB YG
MAKRO
HUBO-BE
Handyhome Be
AVEVE
DI
Bolcom Logo
CARREFOUR
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG détergent pour voilages

Aanbevolen product

HG wasmiddel voor gordijnen

1 review

500gr

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Textiel & Vlekken