Schimmel verwijderen? Schimmel bestrijden met deze 3 tips

Schimmel in huis kan overal ontstaan. De meest voorkomende problemen zijn schimmel in de badkamer, slaapkamer en kelder. Schimmels ontwikkelen zich in een vochtige ruimte en hebben een voedingsbodem nodig om te overleven. Het pleisterwerk op de muur, maar ook het plafond, behang, hout of textiel vormen een voedingsbodem voor schimmels in huis. Op deze pagina leest u meer over welke soorten schimmels in huis ontstaan en wat de oorzaken zijn. Ook geven we 2 tips voor schimmel verwijderen.

Welke soorten schimmels in huis?


Er bestaan diverse soorten schimmels. Bij schimmel in huis gaat het meestal om Stachybotrys (zwarte schimmel), Alternaria, Aspergillus en Cladosporium. De kleur van schimmel in huis verschilt, maar meestal gaat het om witte en zwarte schimmel. De sporen van schimmel ontstaan door vochtproblemen in huis, maar ze kunnen ook binnenkomen via een raam, deur of luchtrooster. De schimmels blijven meestal achter op muren en/of plafonds, waardoor er witte of zwarte schimmels ontstaan. Ook in dode schimmels blijven stoffen aanwezig die schadelijk zijn voor de gezondheid van de mens. Zo snel mogelijk schimmel weghalen, is belangrijk.

3 meest voorkomende problemen met schimmel in huis

Schimmel in huis kan in verschillende ruimtes en op verschillende oppervlakken ontstaan. Dit zijn de 3 meest voorkomende problemen met schimmel in huis: 

1. Schimmel in badkamer

Schimmel in de badkamer komt vaak voor. De warme waterdamp die door het douchen of baden ontstaat, veroorzaakt condensatievocht. Dit gebeurt wanneer de waterdamp niet voldoende kan worden afgevoerd. De damp slaat neer tegen muren, het plafond en de ramen. Het oppervlak van de muren en het plafond is ruw, waardoor het gemakkelijk vocht kan opnemen. Een schimmelmuur of -plafond is dan ook een veelvoorkomend probleem in de badkamer. 

schimmel verwijderen2. Schimmel in slaapkamer

Niet alleen in de badkamer, maar ook in de slaapkamer kan schimmel voorkomen. Schimmels ontwikkelen zich in vochtige en warme ruimtes. Bij een onvoldoende geventileerde slaapkamer ontstaan al snel schimmels, omdat het vocht de ruimte moeilijk kan verlaten. In de slaapkamer kan schimmel zich verspreiden door sporen die in de lucht rondzweven. Deze sporen belanden vaak op de muren en ramen, waardoor schimmel ontstaat. Bij schimmel op de muur is het belangrijk om eerst het behang te verwijderen.   

3. Schimmel in kelder

Ook de kelder is een ideale ruimte voor schimmels. Een kelder heeft vaak geen raam, waardoor er onvoldoende geventileerd kan worden. Vooral de kartonnen dozen, hout en textiel vormen een ideale voedingsbodem voor schimmel in de kelder. Schimmel in de kelder is slecht voor de gezondheid en daardoor wordt de ruimte onbruikbaar. 

Schimmel in huis is slecht voor de gezondheid. Het maakt niet uit of het schimmel in de badkamer, slaapkamer, kelder of andere ruimte betreft. Schimmel verwijderen is belangrijk, maar het aanpakken van de oorzaken van schimmel is even belangrijk. 

3 oorzaken van schimmel

De oorzaak van schimmel in de badkamer, slaapkamer of een andere plek in huis is een teveel aan vocht. Schimmels kunnen zich alleen ontwikkelen in vochtige omstandigheden. Schimmel ontstaat door vochtproblemen. Naast schimmel verwijderen of schimmel laten verwijderen, moet daarom ook het vochtprobleem aangepakt worden. Dit zijn de 3 meest voorkomende vochtproblemen:

1. Doorslaand vocht

Problemen met de vochthuishouding van de gevel kan resulteren in doorslaand vocht. Het vocht van een gevel die niet goed uitdroogt, kan doorslaan naar de binnenmuren. Het resultaat daarvan zijn vaak vochtige muren, waarop schimmel kan ontstaan. Doorslaand vocht is vaak een probleem bij woningen met scheuren of beschadigd voegwerk. Naast schimmel verwijderen van de vochtige binnenmuur en de vochtplekken verwijderen, kunt u de gevel impregneren. Het impregneren voorkomt doorslaand vocht in de gevel. 

2. Condensatievocht

Wanneer warme lucht afkoelt, ontstaat er condensatievocht. De warme lucht slaat neer tegen de muren, het plafond en de ramen. Als de warme lucht niet voldoende wordt afgevoerd, krijgt het condensatievocht de kans om zich verder te ontwikkelen tot schimmels aan het plafond of op de muur. Condensatievocht kan onder andere ontstaan door douchen, baden, het drogen van kleding of hete stoom tijdens het koken. 

3. Optrekkend vocht

Bij oudere woningen is vaak sprake van optrekkend vocht. Dit komt door een niet goed functionerend vochtscherm, waardoor grondvocht via de fundering de muren intrekt. Hierdoor kunnen muren plaatselijk erg vochtig worden. In grondvocht zitten bacteriën en zouten, waardoor schimmel maar ook salpeteruitslag op de muren kunnen ontstaan. Salpeteruitslag is een witte uitslag, die vooral zichtbaar is op bakstenen muren.

3 middelen waamee u beter geen schimmel kunt verwijderen

Op het internet worden diverse tips gedeeld om schimmel te bestrijden. We raden deze middelen sterk af omdat ze niet werken tegen schimmel of de risico’s zelfs groter maken:

1. Geen schimmel verwijderen met azijn
Schimmel weghalen met azijn is een veel aangeraden methode. Dit raden wij af, omdat azijn, ondanks dat het een zuur middel is niet werkt tegen schimmel.

2. Nooit schimmel verwijderen met soda
Ook kunt u schimmel verwijderen met soda, wordt vaak nog aangeraden. Dit kunt u beter helemaal niet doen. Soda heeft geen enkele werking tegen schimmel.

3. Geen schimmel verwijderen met javel
U kunt ook schimmel verwijderen met javel. Dat is geen goed idee. Doordat er vaak chloor in javel zit kan het wel schimmel verwijderen. Als het product echter geen officiële toelating heeft, is het niet getest op de werking tegen schimmel. Wij raden altijd aan om een product te gebruiken dat een officiële toelating heeft.

Schimmel bestrijden met HG-producten

Schimmel laten verwijderen, doet u met één van de HG-producten. U kunt de schimmel dus laten verwijderen, de producten zijn namelijk zelfwerkend. U ziet al binnen slechts 30 minuten resultaat en het verwijderen van schimmel geeft een minder penetrante geur dan met azijn of soda. De HG-producten om schimmel te bestrijden, werken eenvoudig en snel. Kies voor de HG schimmelvlekkenreininger of HG schimmelreiniger schuimspray. Met de schuimspray kunt u nog beter richten op de schimmeloppervlakken. 

schimmel bestrijdenZo gebruikt u de HG schimmelvlekkenreiniger of HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray:

  1. Besproei de ondergrond vanop 3 tot 5 cm met de HG schimmelvleekkenreiniger schuimspray.
  2. Laat het schimmel schoonmaakmiddel 30 minuten inwerken.
  3. Maak het oppervlak schoon met water en een spons.
  4. Het resultaat is een schimmelvrije ruimte.

Veelgestelde vragen over schimmel verwijderen

Hoe schimmel verwijderen?

U kunt schimmel verwijderen met azijn of soda. Ook kunt u kiezen voor de HG schimmelvlekkenreiniger of HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray.

Hoe schimmel verwijderen op de muur?

Spray uw muur in met azijn of soda. Laat dit een uur inwerken en maak het oppervlak daarna schoon met een spons of borstel. Wilt u snel schimmel weghalen? Kies dan voor de HG schimmelvlekkenreiniger of HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray.

Hoe schimmel verwijderen in de badkamer?

Schimmel in de badkamer verwijderen, doet u eenvoudig met soda, azijn of één van de producten van HG. Kies voor de HG schimmelvlekkenreiniger of HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

CARREFOUR
MAKRO
Bolcom Logo
DI
Handyhome Be
HUBO-BE
KRUITVAT
DELHAIZE
GAMMA
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray

Aanbevolen product

HG schimmelvlekkenreiniger schuimspray

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Huis & Interieur