De voorjaarsschoonmaak - Tips voor de grote schoonmaak

Als de eerste zonnestralen weer tevoorschijn komen, krijgen veel mensen toch de kriebels. Niet alleen de lentekriebels maar ook de schoonmaakkriebels. Het is weer tijd voor de grote lenteschoonmaak en een mooi moment om het huis eens goed onder handen te nemen.

Vroeger kon de grote schoonmaak wel dagen duren. Gelukkig is dat niet meer nodig, zeker niet met onze tips en producten voor een grote schoonmaak in huis. En niet te vergeten, om de tuin of het balkon schoon te maken. Met ons voorjaarsschoonmaaklijst kunt u met een fris en opgeruimd huis de lente in.

Waar moet u aan denken bij de voorjaarsschoonmaak?


Voor iedereen is de voorjaarsschoonmaak anders. Wat wilt u echt schoonmaken? Hoeveel kamers telt uw huis? Hebt u een tuin of balkon? Daarom is er geen vaststaand schema. Niettemin zijn er wel handige tips en lijstjes om uw voorjaarsschoonmaak efficiënt en doeltreffend te doen. Wij geven de belangrijkste grote-voorjaarsschoonmaaktips:

voorjaarsschoonmaak1. Maak de voorjaarsschoonmaak leuk
Om maar met het belangrijkste te beginnen. Schoonmaken is niet iedereens favoriete hobby. Maak het daarom zo leuk mogelijk. Zet leuke muziek op, of maak met meerdere mensen schoon (wel goed met elkaar afstemmen wie wat doet). Neem af en toe pauze met thee of koffie en iets erbij. En als alles schoon is, zorg dan voor een welverdiende beloning. Naast een proper huis natuurlijk.

2. Maak een planning 
Bereid je goed voor. Een goede voorbereiding scheelt werk. Maak een planning van wat u wilt doen. Wij geven u hieronder enkele musts voor een goede voorjaarsschoonmaak. Maar u bepaalt natuurlijk zelf wat u precies wilt schoonmaken. Zorg wel voor een haalbare planning. Het is handig om per kamer schoon te maken. Inspiratie nodig? Op onze tippagina vindt u tips per categorie. 

Let wel goed op dat u een systematische planning maakt. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om eerst te stofzuigen en daarna pas de zetel kruimelvrij te maken natuurlijk. Maak ook een eigen voorjaarsschoonmaakchecklist. Het geeft voldoening om steeds punten af te kunnen strepen.

3. Schoonmaakproducten
Bekijk welke schoonmaakproducten u al hebt en welke u nog in huis moet halen. Zorg dat u alles in huis hebt voordat u begint. Let ook op dat niet elk schoonmaakmiddel voor elke klus bedoeld is. In onze tips hierna geven wij ook tips over huis-, tuin- en keukenmiddelen. Maar met ons uitgebreide assortiment aan schoonmaakproducten hebben wij voor elke schoonmaakopdracht een oplossing om snel, makkelijk en gegarandeerd resultaat te krijgen.

4. Begin uitgerust en op tijd
Zorg dat u op tijd van start gaat en uitgerust, fris en energiek begint aan de dag. Neem een goed ontbijt zodat u vol energie aan de lenteschoonmaak kunt beginnen.

5. Luchten en huis opruimen
Iedereen kent het wel: dozen die naar de schuur of zolder moesten, maar toch nog steeds ergens in een hoekje staan, of een rondslingerende handdoek. Dat zijn allemaal lastige obstakels tijdens het schoonmaken. Zorg dus dat alle overbodige spullen netjes opgeruimd zijn. Zet ook de ramen deuren goed open zodat alles goed verlucht.

Een checklist voor de grote schoonmaak van het huis

Wij zetten hieronder een paar tips voor de gangbare, maar ook vaak vergeten, opdrachtjes tijdens de voorjaarsschoonmaak per ruimte. Vaak is het leuk van boven naar beneden te werken. Begin dus op zolder en ga dan naar een lagere verdieping. In een appartement is het ook fijner om met de slaapkamers te beginnen. Hierna vindt u onze lenteschoonmaaktips.

Slaapkamers
Was de lakens en de gordijnen. Wij hebben hiervoor verschillende wasmiddeltoevoegingen. Reinig ook de matras. Wij hebben verschillende tips om uw matras schoon te maken, of gebruik HG hygiënische matras opfrisser.

lenteschoonmaakBadkamer & toilet
In de badkamer kunt u wel wat dingen doen waar u wellicht niet zo vaak aan denkt, bijvoorbeeld de voegen, tegels en de douchekop ontkalken. Ontstop leidingen als dit nodig is. Dit is het makkelijkste met een van onze ontstoppers.

De keuken
Voor een geslaagde grote schoonmaak thuis hebben de keukenkastjes natuurlijk een opruimbeurt nodig, maar maak ook uw keukenapparaten schoon. Ontdooi bijvoorbeeld de koelkast en vriezer en maak deze schoon. Denk ook aan de vaatwasser en de afzuigkap en ontkalk uw koffiemachine bijvoorbeeld met HG koffiemachine ontkalker citroenzuur. Kijk voor meer tips op onze pagina over de keuken schoonmaken.

De woonkamer
Haal de zetel goed overhoop en reinig alle vlekken. Doe dit ook met stoelen. HG heeft hier speciaal HG vlekverwijderaar extra sterk voor. Daarnaast is het fijn om het tapijt goed uit te kloppen en te reinigen. Natuurlijk krijgen alle kasten en tafels ook een goede poetsbeurt.

Vloeren
Als laatste op de lenteschoonmaaklijst komt de vloer aan bod. Naast goed stofzuigen is het verstandig om deze een gespecialiseerde schoonmaakbeurt te geven. Let hierbij op wat voor vloer u hebt: parket, laminaat of vloerbedekking. HG heeft voor elke vloer een oplossing.

Mist u nog een tip? Op onze tippagina staan nog meer tips per ruimte voor inspiratie.

Geen lenteschoonmaak zonder streeploos propere ramen

Natuurlijk is een grote schoonmaak niet volledig zonder streeploze, propere ramen. Het is het perfecte moment om alle aanslag van de ruiten te verwijderen. Hebt u een ramenwasser? Dan kunt u deze natuurlijk langs laten komen. 

ramen wassenMet onze tips kunt u ook even goed gemakkelijk zelf de ramen wassen. Let op, het is beter om buitenramen te wassen als de zon niet schijnt of als de zon er in ieder geval (nog) niet op staat. Wij hebben verschillende huis-, tuin- en keukentips op een rijtje gezet.. U kunt ramen bijvoorbeeld ook wassen met afwasmiddel en schoonmaakazijn. Lees hier meer over in ons artikel over ramen schoonmaken. Wilt u zeker een gegarandeerd proper en streeploos resultaat? Gebruik dan HG glasreiniger concentraat. Hiermee krijgt u uw ramen weer blinkend schoon.

De tuin of het balkon schoonmaken

De lenteschoonmaak is eigenlijk niet compleet zonder ook de tuin schoon te maken, of het balkon. Toch wordt dit vaak vergeten bij de voorjaarsschoonmaak. En dat is zonde. Hier wilt u namelijk van de eerste zonnestralen genieten. Gelukkig hebben wij een paar goede tips om uw balkon of tuin weer mooi opgeruimd te krijgen. Zo kunt u weer lekker tuinieren of van de zon genieten.

Verwijder groene aanslag
In de loop van de herfst en winter hoopt groene aanslag zich gemakkelijk op. Uw tegels, muren en schutting zitten dan onder die vervelende groene aanslag. U kunt natuurlijk de hogedrukspuit gebruiken. Hebt u die niet, of vindt u dat moeilijk? Met HG groene aanslagreiniger verwijdert u groene aanslag ook doeltreffend. Bovendien blijft de groene aanslag voor maanden weg.

tuinmeubelen schoonmakenGeef uw tuinmeubels een schoonmaakbeurt
Ook tuinmeubels worden snel vuil, zelfs als u ze netjes hebt opgeborgen in de schuur. Het kan daarom nooit kwaad om uw tuinmeubels ook eens schoon te maken. Gebruik onze producten speciaal voor houten of kunststoffen tuinmeubels.

Zonnescherm schoonmaken
Hebt u een zonnescherm? Ook dat wordt natuurlijk vuil. Toch wordt het vaak vergeten om deze schoon te maken. Dit is vaak een moeilijke opdracht. Met HG zonneschermreiniger is dit zo gedaan.

Wij hebben nog meer tips voor het schoonmaken van uw buitenruimtes. Kijk bij al onze tips voor het schoonmaken van de buitenruimtes.

Als u onze tips volgt, hebt u op een leuke en efficiënte manier zo uw huis en buitenruimte weer helemaal fris voor de lente.

Hebt u zelf een goede tip voor de voorjaarsschoonmaak? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen producten

Geïnteresseerd in HG glasreiniger concentraat?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

DELHAIZE
HUBO-BE
BRICOLAGE
KRUITVAT
AVEVE
Logo Colruyt.Svg
Handyhome Be
GAMMA
MAKRO
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG glasreiniger concentraat

Aanbevolen product

HG glasreiniger concentraat

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Huis & Interieur