Fruitvliegjes vangen? Allerlei manieren om fruitvliegjes te vangen

val

Fruitvliegjes vangen? Fruitvliegjes kunnen vooral in de zomer een ware plaag zijn. In dit seizoen zijn etensresten of rijpend fruit zeer aantrekkelijk voor deze hinderlijke en zich snel voortplantende beestjes. Ze lijken uit het niets te ontstaan en - zo klein als ze zijn - kruipen overal tussen. Ze nemen als het ware de keuken over, landen graag in een glas rosé of fruitsap en komen als magneten af op uw koffie- of espressomachine. Gelukkig zijn er verschillende methoden om ze te vangen, maar ook om fruitvliegjes in huis te voorkomen. We delen dan ook graag wat handige tips.

4 tips om fruitvliegjes in huis te voorkomen


HGX fruitvliegjesval is dé oplossing voor het verwijderen van fruitvliegjes, maar het voorkomen van een fruitvliegenplaag is natuurlijk beter. Heeft u nog geen last van fruitvliegjes in huis of bent u er net vanaf en wilt u voorkomen dat ze weer terugkomen? Bekijk hieronder dan 4 tips om een fruitvliegjesplaag zoveel mogelijk af te wenden.

1. Gooi alle groente- en fruitresten direct weg en controleer op verrotting
Zodra u een paar fruitvliegjes in huis ziet, is het belangrijk dat u direct al uw groente en fruit controleert. Alles wat overrijp of verrot is, gooit u meteen weg. Zorg er ook voor dat u dit in een afgesloten plastic zak doet of in de GFT-bak die ver van het huis staat. Verwijder daarna meteen de achtergebleven restjes, zoals de sappen van het fruit.

fruitvliegjes vangen - vieze vaat

2. Zorg ervoor dat uw keuken altijd schoon is
Zorg dat u alle voedselresten, koffiedik of gebruikte espressocups direct opruimt en weggooit. Denk hierbij ook aan restjes in de gootsteen, op kookplaten en op de afzuigkap. Vergeet niet alleen binnen in de keukenkastjes te controleren, maar ook in de koelkast. Ook daar treft u al gauw restjes sap en andere voedselresten aan die u best meteen weghaalt en schoonmaakt. Dit zijn allemaal bronnen waar fruitvliegjes graag op afkomen!

3. Laat geen vieze afwas staan
Laat geen vieze vaat op het aanrecht staan en zorg dat u meteen de afwas doet. Eventuele restanten op de borden, het bestek of in de pannen kunnen namelijk ook fruitvliegjes aantrekken. Vooral als het gaat om glazen met (fruit)sap, limonade of wijn. Wanneer u geen tijd heeft om direct af te wassen, spoel dan de vieze vaat goed af met water.

4. Zorg ervoor dat deksels en potjes altijd goed gesloten zijn
Fruitvliegjes komen snel af op niet goed gesloten deksels en potjes, zeker als dit bijvoorbeeld jam of andere zoetigheid bevat. Controleer dus altijd of deze potjes goed zijn afgesloten.

Hoe fruitvliegjes vangen?

Drie doe-het-zelf-middelen om fruitvliegjes te vangen

Er zijn enkele doe-het-zelf-middelen die vaak op andere websites, zoals blogs, worden genoemd waarmee u fruitvliegjes kunt vangen. Let wel: deze methoden bieden geen garantie op succes:

1. Een zelfgemaakte val met papieren kegel
Een veel gehoord doe-het-zelf-middel is het maken van een eigen val. Maak een kegel van papier en plaats de dunne kant in een beker of potje met fruit, een bodempje wijn of bier. Dek de hoeken van de beker of schaal goed af om te voorkomen dat de fruitvliegen kunnen ontsnappen.

Het is over het algemeen vrij lastig om zelf een val te maken die echt effectief is. Door een onjuiste plaatsing van de kegel is de werking van de val al snel inefficiënt en komt u niet helemaal van de fruitvliegenplaag af. HGX fruitvliegjesval heeft het voordeel dat wanneer de fruitvliegjes eenmaal in de val zitten, zij zich niet meer kunnen voortplanten.

2. Sterke kruiden gebruiken
Fruitvliegjes houden niet van bepaalde sterke geuren van kruiden zoals knoflook en kruidnagel. Snijd bijvoorbeeld een sinaasappel in twee helften en stop hier kruidnagel in. Losse kruidnagels tussen het fruit op de schaal helpen ook. Ook geuren van lavendel, dille en basilicum weren fruitvliegen; dus ook dit kunt u op de fruitschaal leggen.

3. Een schaaltje met azijn, bier of wijn
Vul een schaaltje met vloeistof, bijvoorbeeld azijn of alcohol. Bedek het schaaltje met huishoudfolie en prik er enkele gaatjes in zodat de vliegen via de gaatjes bij de vloeistof kunnen komen. Vervolgens zitten ze vast in de val. Ook bij deze methode is het relatief lastig om de val 100% effectief te maken.

Lijkt dit niet te werken? Probeer dan eens de oplossing van HG die speciaal is ontwikkeld voor het vangen van fruitvliegjes.

HG is dé oplossing om fruitvliegjes te vangen

Wilt u snel en doelgericht fruitvliegjes vangen? HGX fruitvliegjesval biedt een effectieve oplossing dankzij de doeltreffende peervormige val die tegelijkertijd decoratief is. De vanger trekt met speciale val-vloeistof de fruitvliegjes effectief aan. Zitten zij eenmaal in de val? Dan kunnen zij zich niet meer voortplanten. Een gegarandeerd snelle en efficiënte manier om overlast door fruitvliegjes in huis op te lossen.

Waarom last van fruitvliegjes?

fruitvliegjes vangen - rottend fruit

Fruitvliegjes komen af op zoete geuren van rottend/gistend fruit, alcohol, azijn en ander eten en drinken. Ze nemen dit al waar vanop grote afstand. Heeft u een fruitschaal in huis staan? Dan zijn er altijd wel enkele fruitvliegjes die deze weten te vinden. Ze zijn erg klein en komen gemakkelijk door de naden en smalle kieren uw huis binnen. Zijn ze eenmaal binnen, dan beginnen ze zich vooral in de zomer razendsnel voort te planten. Een fruitvliegenplaag is daarmee zo ontstaan.

Naast het feit dat ze zelf uw huis binnenkomen, kan het voorkomen dat u de vliegjes zelf meeneemt op het fruit dat u in de supermarkt of de groentewinkel hebt gekocht. Ze leggen hun eitjes namelijk op zeer rijpe/gistende vruchten of groenten. Een nieuw gekochte banaan kan daardoor al flink wat eitjes bevatten. Ook wanneer u uw eigen fruit of groenten oogst, kan uw woning belaagd worden door een fruitvliegenplaag. Kortom, er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van fruitvliegjes in huis:

  • Vers fruit van het land/uit uw moestuin
  • Fruit in de fruitschaal
  • Wijnresten in een opgedroogd glas
  • Ongekoeld fruit uit de supermarkt of de groentewinkel
  • Resten van fruit of groente
  • Verwelkte bloemen
  • Koffiedik in het koffiezetapparaat
  • Niet goed afgesloten GFT-bak

 

Heeft u zelf een goede tip om fruitvliegjes te vangen? Laat het ons weten!Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HGX fruitvliegjesval?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

KRUITVAT
AVEVE
Bolcom Logo
BRICOLAGE
DI
CARREFOUR
HUBO-BE
DELHAIZE
Brico Bricoplanit RGB YG
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HGX piège pour mouches à fruits

HGX fruitvliegjesval

Andere tips voor Insecten & Ongedierte