Kunststof kozijnen schoonmaken? Kunststof kozijnen reinigen met 4 tips

Kunststof is een van de meest weerbestendige materialen. Niet vreemd dat veel mensen daarom voor kunststof kozijnen kiezen. Ze isoleren beter dan houten kozijnen, zijn onderhoudsvriendelijker en in alle soorten en maten te krijgen. Wel moet u kunststof kozijnen reinigen om ze mooi te houden. Anders kunnen ze vergelen of zwart worden, vooral aan de buitenkant van de gevel. Wij geven een paar handige tips om kunstof kozijnen schoon te maken. 

Waarom en wanneer kunststof kozijnen reinigen?


Kunststof kozijnen schoonmakenKunststof is erg onderhoudsvriendelijk en gaat niet snel kapot. Kunststof kozijnen worden wel vies. Met name witte kozijnen kunnen vergelen of zwart worden. Binnen kan dit gebeuren door koken en roken, aan de buitenkant door uitlaatgassen en weersinvloeden. Door regelmatig kozijnen schoon te maken, voorkomt u dat u moet beginnen aan zwarte of vergeelde kunststof kozijnen schoonmaken. Dat is vaak moeilijker. Wast u de ramen? Dan is het ook verstandig om het schoonmaken van kunststof kozijnen te combineren met het wassen van de ramen. Anders kan er zand en en vuil in de kozijnen trekken. Over het algemeen is het verstandig om in ieder geval 2 keer per jaar kunststof kozijnen te reinigen.

Met HG zelfs zwarte en vergeelde kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen reinigenMet HG kunststof reiniger maakt u elk kunststof oppervlak weer schoon zonder dat ze dof worden. Zelfs kunststof kozijnen schoonmaken waar zwarte strepen op staan, is in een handomdraai gedaan, net als vergeelde kozijnen schoonmaken. Het beste is om onze reiniger regelmatig te gebruiken, zodat de kozijnen altijd blijven stralen. Daarnaast is het ook nog eens biologisch afbreekbaar en ontzettend makkelijk in gebruik door de sprayflacon.

Zo gebruikt u HG kunststof reiniger om kunststof, zoals kunststof kozijnen te reinigen:

Volg onderstaande stappen om kunststof schoon te maken:

  1. Spray HG kunststof reiniger op een zuiver doekje en maak hiermee het kunststof schoon of spray het rechtstreeks op het oppervlak
  2. Laat het product bij voorkeur even inwerken en veeg het daarna af met een propere doek.

Kunststof schoonmaken met 3 alternatieve middelen

HG kunststof reiniger is de snelste en makkelijkste manier om kunststof te reinigen. Kunststof is een vrij sterk materiaal, dus u kunt het ook schoonmaken met andere middelen. Dit vergt soms wel iets meer tijd. Het gebruik van deze middelen is wel op eigen risico.

1. Kunststof reinigen met afwasmiddel

U kunt een kunststof kozijn schoonmaken door een mengsel van afwasmiddel te maken. Gebruik een microvezeldoek of spons om de kozijnen schoon te maken. Dit zal wel minder goed werken tegen hardnekkige vlekken 

2. Kunststof schoonmaken met allesreiniger

Net als met afwasmiddel kunt u ook een sopje maken met een beetje allesreiniger. Ook hiermee kunt u lichte aanslag van kunststof verwijderen met een microvezeldoek of spons. Ook allesreiniger zal niet makkelijk zwarte strepen of vergeling verwijderen. 

3. Kunststof reinigen met azijn

Azijn wordt vaak als natuurlijkvriendelijke alleskunner gezien. U kunt kunststof ramen schoonmaken met azijn. Echter, dit zal alleen werken bij groene aanslag. Andere vervuiling zal er niet afgaan met azijn. 

Wat moet u niet gebruiken bij kunststof kozijnen reinigen

Ondanks dat kunststof wel tegen een stootje kan, moet u wel ontzettend uitkijken met veelgebruikte schoonmaakmiddelen. Wij zetten ze op een rijtje:

1. Kunststof kozijnen nooit schoonmaken met ammoniak of andere agressieve middelen

Maak kunststof nooit schoon met agressieve middelen, zoals wasbenzine, aceton, ammoniak, chloor of spiritus. Deze middelen zijn te agressief voor kunststof. Het gebruik van deze middelen kan uw kozijnen dus beschadigen. 

2. Gebruik geen schurende middelen

Gebruik ook nooit schurende middelen om kunststof kozijnen schoon te maken of een kunststof deur schoon te maken. Dit veroorzaakt krassen op het oppervlak. Schuurmiddel en schuursponzen laat u dus beter liggen bij kunststof reinigen

3. Nooit kunststof reinigen met een stoomreiniger

Stoomreinigers moet u nooit gebruiken om kunststof schoon te maken. Door de stoom komen er witte vlekken op het kunststof die er niet meer uit te krijgen zijn en het materiaal onherstelbaar beschadigen. 

4. Reinig kunststof niet droog

Maak kunststof ook niet schoon met een droge doek. Zorg er altijd voor dat u een vochtige doek gebruikt of dat het kunststof vochtig is. Anders kunnen er krassen ontstaan.

Hebt u zelf een goede tip om kunststof kozijnen schoon te maken? Laat het ons weten!

Veelgestelde vragen over kunststof kozijnen schoonmaken

Hoe kan ik kunststof kozijnen schoonmaken?

Voor lichte aanslag op kunststof kunt de volgende middelen gebruiken:

  • afwasmiddel
  • allesreiniger
  • azijn (werkt alleen tegen groene aanslag)

Waarmee kan ik niet kunststof kozijnen reinigen?

Kunststof is sterk, maar u moet nooit de volgende middelen gebruiken om kunststof schoon te maken: 

  • agressieve middelen, zoals ammoniak, chloor of spiritus
  • schurende middelen, zoals schuurmiddel of schuursponzen
  • stoomreiniger
  • droge doeken (maak kunststof altijd vochtig schoon)

Welke HG-product gebruik ik om kunststof kozijnen schoon te maken?

Met HG kunststof reiniger maakt u elke kunststof oppervlak weer glanzend schoon zonder dat ze dof worden.Kunt u aangeven waarom u deze tip niet nuttig vindt?

Aanbevolen product

Geïnteresseerd in HG kunststof reiniger?

Zoek hieronder een verkooppunt bij u in de buurt of bestel online via een van onze verkooppartners.

HG is o.a. te koop bij deze winkels en webshops:

Handyhome Be
DELHAIZE
KRUITVAT
MAKRO
Brico Bricoplanit RGB YG
Logo Colruyt.Svg
DI
Bolcom Logo
AVEVE
Online bestellen via onze partners

HG-producten online bestellen kan eenvoudig en snel via een van de webshops van onze officiële verkooppartners.

HG kunststof reiniger

Aanbevolen product

HG kunststof reiniger

43 reviews

500ml

Bekijk product Waar te koop?

Andere tips voor Huis & Interieur